İlk Defa Deneme Fırsatı Bulduğunuz Parfümler

Comme des Garcons Copper

Serin yeşiller; salatalık kabuğu ve melek otunu anımsatan bitki suyu miksi ve Cdg imzası ozonik tütsülü aldehitlerle, modlanmış 2 Man olarak sağlam bir açılış yapıyor Copper. Açılış için Nuit de Bakelite ve 2 Man’ in güzel bir ortaklığından bahsedebiliriz. Kısa süre sonra, pek beklemediğimiz yönlere kayıyor Copper; herbal yönünü tamamen bırakıp, ciğerlerinize inemeyecek, fakat burnunuzda rahatsız edici derecede toplanacak mikron boyutta sıcak sandal tozlarına, talaşlarına dönüşüyor. Bu noktada, Cdg nin epey ekmeğini yediği, iso e layerlarıyla mini bir Gucci Pour Homme DNA sından bahsedilebilir, fakat burada asıl anmak istediğim tür; Nube Carbon tipi odunsular.

Nube Carbon, biraz daha marangoz efekti taşıyan, kimyon bombası olarak da nitelendirilebilecek tematik bir ortam kokusuydu. Copper daki toz olayı, Carbondaki kadar yoğun değil. Copper da toz akışının dinmek bilmediği bir ortamdan ziyade, kısa süreli bir toz akışının olduğu ortam mevcut. Copper aslında, hobi olarak ahşapla vesaire ufak tefek uğraşanların ya da mutfak dolaplarında tadilat işlemi yaptırmış kimselerin hatırlamakta çok da zorluk çekmeyeceği ortak bir hikaye; elmas uçlu bir pançla, genelde meşe tercih edilen ve artık hafiften nem, rutubet tutmuş mutfak dolabı yüzlerinin, amaca uygun bir şekilde oyulması işlemi. Metalin ve ahşabın sürtünme ile kaynaşması, ısınmış talaşların ve makinenin; kuru, sıcak, ozonik etkisi. Hatta bu işlem sonunda; uzun sert bir cisimle, makinenizin ucundan ayıkladığınız dairesel ve sıkışmış sıcak ahşap parçası ya da talaşların yarattığı toz bulutu. Copper’ ın tam bir deneyim kokusu olduğunu söyleyebiliriz sanırım.

Tam kuruma halinde ise varolan baharatlar; tarçın, zencefil, anason dışında, az önce bahsettiğim talaş bulutu yapısının sanırım temelini oluşturan oldukça kaliteli ve hacimli bir tütün gözlemliyoruz. Kapanışa doğru hafif parlak, metalik karanfil izleriyle bu tütün üzerinde Tobacco Vanille’ e kayan nüanslar da yakalamanız pek mümkün.

Copper meselesine de gelirsek; Evet, burnunuzu bileğinize tamamen dayadığınızda bakır’ ın, limonun dişlerde bıraktığı elektriklenme ve ekşime hissine benzer bir his yakalayabiliyorsunuz. Yine de kendi konsepti üzerinden okunmasını oldukça uzak görüyorum. Parfümörü Alienor Massenet, Copper’ ı; güneş kremini üzerinde fazla abartmış biri ile birlikte çimlere uzanmak gibi bir fikirden türetmiş. Copper gerçekten de, aynı zamanda krem gibi kokabilen bir koku, ki oldukça güçlü deri nüansları da bence sağlayabiliyor. Hatta ilk birkaç denememde Copper, bende travmatik bir şekilde tiksinti uyandıran kınalı el ile uzatılan su bardağını anımsatmıştı. Neyse ki artık biraz daha mesleki. Küba purosundan, siyah frenk üzümünden, Madagaskar vanilyasından, çin galbanumundan falan bahsetmek isterdim, fakat Copper maalesef bunları barındırmıyor. Tebrikler Comme des Garcons, Tebrikler Alienor Massenet; tam onikiden vurmuşsunuz.

Bence Deneyin.

 
Birkaç gündür @Acemiburun kardeşimin hediyesi olan Nuit de Bakelite dekantını kullanıyorum. Paketi açarken tozlu ve metalik bir yanık kokusu geliyordu, şişe kapağını açıp sıkmadan kokladığımda ise keskin, bibersi bir yeşillik vardı. Açıkçası yorumlardan ve paketteki kokudan parfümün benim için fazla deneysel olacağını ve parfümü muhtemelen beğenmeyeceğimi düşünmüştüm, neyse ki yanılmışım.

Açılışta biraz endüstriyel bir kirlilik var, bakalit koklamadığımdan net tespit yapamayacağım ancak biraz raspalanan paslı çeliği anımsatan bir koku, belki matkap ya da dremelle plastik malzeme delinse ısıdan çıkacak yanık kokusu da böyle olabilir. Kimsenin özellikle beğenerek etrafa yaymak isteyeceğini düşünmediğim bu koku aklıma nedense hem insanın doğaya müdahalesini hem de beton-asfalt şehrin ormana çizdiği sınırı getiriyor. Kirlilikle birlikte etrafa saçılan yeşillik denizinde neler yok ki? Memoir Man’dan tanıdığım ve çok sevdiğim pelinotu, kuru karabiber değil de yeşil sivri biber tohumlarının acımtrak kokusu, taze kesilmiş çimen, vetiver ve hatta biraz da salatalık kabuğu. Benim algıma göre çiçeksiden ziyade otsu ve yapraksı yeşillikler hakim kokuya, sümbülteber tam olarak nereye düşer emin değilim, deneyimli burunlar daha iyi yorumlayacaktır. Yağlı yumuşak deri akoru denilmiş, denerken çoğunlukla aç da değildim ama burnum dipte kavrulmuş yer fıstığı yağı kokusu alıyor, nedendir bilemedim :ROFLMAO:

Özet olarak plastik kirliliği açılışta bırakıp uzun saatler boyunca yeşilin türlü tonlarını farklı açılardan hissettiren, güçlü açılış ve yeşil hareketi yumuşak, çok keskin olmayan tatlı tütsü ile mutlu sonlanan bir yolculuk. Kasvetli dalga(!)lardan cehennem yangınlarına geçen gündemin moral bozduğu şu dönemde, sıkıcı endüstriyel-metalik-gri günlerin ötesinde yeşil ve huzur dolu bahçelerin varlığını hatırlatan bir çalışma. Parfümün şehir hayatından kırsala nasıl göçerim diye sorguladığım günlerde karşıma çıkmasını da kaderin bir cilvesi ve harekete geçmeme yönelik bir işaret olarak kabul ediyorum :)

NdB.jpg
 

asaid

Meşe Yosunu
Diptyque | Tempo
önde oldukça keskin yoğun pembe biber hemen arkasında citrus ögeleri ve koyu bir paçuli ile E.Zegna Javanese Patchouli'sinin genel davranışına yakın olmakla birlikte daha biberli şekilde açılıyor. Mate çayı efekti dikkat edildiğinde biberli kısım içinde hissedir seviyede. Kıyafet üstünde ortalama yayılım seviyesi ile uzun süre bu şekilde devam ediyor. 4-5 saatin sonunda biber, citrus ve çay tamamen son buluyor. Geriye yayılım düşük şekilde tozlu kalın vanilyalı, amberli kirli bir paçuli kalıyor. Pekji Battaniye'si ile yakın bir aroma. Sentetiklik sıfıra yakın. tanıdık aromalar olsa da kaliteli malzeme ve uyumlu birleşimler.
___

One of Those / nu_be | Sulphur
Rake & Ruin'deki aynı paslı demir akorunun vetiver, limon ve kırmızı çiçeksi ögelerle zayıflatılıp kullanılabilecek seviyeye getirilmiş hali. bitişe yakın tende aynı markanın Oxygen'ini ve Parfum d'Habit ile benzer yeni halı akoru mevcut. Oldukça yenilikçi ve seviyeli klas bir çalışma olsa da kullanımı hala bile kolay değil. Beaufort'un muhtemel buradan kopya çekip dozlarını arttırdığı benzer çok akor var. Sülfür kokusu ile bir ilişki kuramadım. Oksitlenmiş demir daha uyumlu. Fiyatının çok üstünde (eğer bunlar da başka yerden kopya çekmediyse) ciddi orjinal bir çalışma. bazı anahtar kelimeleri: Rake Ruin, Kinski, Irae
 
Son düzenleme:

asaid

Meşe Yosunu
Ferrari | Essence Oud
Sümbülteber başta olmak üzere hissedilir gül-ahududu ve limon otu ile birleşmiş vanilyalı kremsi bir meşe-sedir ana yapısına eşlik eden hafifçe kirletilmiş sentetik yumuşak deri. gayet şık ve görece kullanımı kolay bir deri/ud parfümü, bu türe karşı mesafeli olanlar için başlangıç olabilir. oryantale daha yakın bir yorum olmuş. tatlılığında hafif boozy bir arka plan da hissediliyor. kirli deri atıldığında bütünde MinNy'nin Barrel'ine oldukça benzer.
 

ternary

Tanınan Üye
Bugün değişik arkadaşları test ettim. Öncelikle %3.5luk civeti denediğimde belirli bir süre kendime gelemedim. Gerçekten fazlaca seyreltilmiş hali bile çok çok kötü bence. Parfümlerdeki kullanımlarda böylesine bir şey hiç almadım daha öncesinde. Umman menşeili green sacra isimli buhuru biraz asidik ve eğlenceli geldi bana. Karanfil ve karabiber esintileri hissettirdi ayrıca. Konyak fıçılarında, dipteki tortularının distile edilmesiyle elde edilen konyak esansiyel yağına söylenecek söz yok. Tertemiz saf bir boozy havasını dibine kadar hissediyorsunuz. Frangipani absolute u beni çok şaşırttı gerçekten tatlı tereyağı gibi bir havası var :) İnsanın gözlerini kapattırıp o filmlerde olan eşsiz bahçelere götürüyor. Son olarak Virginia tütün absolute u ise hafif karamel, tatlı meyve kombinasyonlarını hissettiğim tatlı bir tütün kokusu oldu. Yeni açılmış bir Old Holborn kokusunu bilenlerin bunu çok seveceğini düşünüyorum.


dss.jpg
 
Son düzenleme:

asaid

Meşe Yosunu
Papillon | Bengale Rouge
-ballı vanilyalı yoğun tarçın- oldukça bilindik basit ama uyumlu güzel bir akorun ultra doğal ve bence gereksiz sade sunulmuş versiyonu. Tonka Majestic, Dolcelisir ile aynı tarz. farklılık değil ama doğallık vadettiği söylenebilir. Gül çok yumuşak, açılıştaki birkaç saniye önde sonra tatlılık ile birleşik çok farkedilmiyor. yine aynı türden olan Tea for Two boyutuna ise sahip değil. fiyatı uygun olsa türü seven için bence yalnız doğallığına binaen tercih sebebi olabilir.
 

asaid

Meşe Yosunu
Mendittorosa | Rituale
limon, karanfil nar ekşisi, tozlu gül ve kuru meyveler ile birleşik paslı otsu, melekotu benzeri bir yapıya eşlik eden gazolinsi yarı kirli yağlı bir karışım. kıyafette kalıcılık çok iyi, yayılım orta üstü.
genel beğeni çizgisinden oldukça uzak olsa da yine de ara sıra kullanılabilir yapıya sahip çok çarpıcı ve sanatsal bir koku. benim için niş teriminin karşılığı olan parfümlerden biri. ekşi meyveli kısmında Alambar ile baharatlı amber yapısı ve 1888 deki karanfil-amber akoru ile benzer tınıları var.
 
Son düzenleme:

asaid

Meşe Yosunu
Zoologist | Sloth
mango, ananas, kavun tarzı egzotik meyveli nemli toprak akoru Bat²⁰²⁰ ile oldukça yakın. Bat'da bu meyveler haddinden fazla olgunlaşmış iken burada daha kıvamında. buruk yeşil kısım çiğ vetiver - kök rezene arası bir yerde, sonlara doğru daha belirgin. topraksılık geosmin davranışında, Bat'da da olduğu gibi ozonik şekilde sunulmuş. nota çeşitliliği fazla olsa da ortaya karışık birşey çıkmamış yine de Bat'a göre daha boyutlu hissettiriyor. aynı tarzı paylaştımları Chypre Mousse'ye göre nispeten daha kullanışlı. yayılım ve kalıcılık iyi seviyede.
 

asaid

Meşe Yosunu
seyreltik halde dahi çok güçlü bir molekül. bendeki %1 liğin dökülen birkaç damlası bile bir odayı birkaç gün küf kokutmaya yetti. basenotes'dan baktığına göre tavsiye edilen seyreltme binde, onbinde hatta yüz binde bir gibi çok düşük oranlarmış.
 

asaid

Meşe Yosunu
Sonoma Scent | Tabac Aurea
genel hissiyatı tütüne eşlik eden bal ve temiz labdanum. yapı olarak tobacco absolute'un saman efektinin çoğundan sıyrılmış haline benzer. tütün yapısı Tabac Tabou'dakinin biraz daha pişmişi. tatlılık yapıları da birbirini anımsatıyor. ikisi de tekdüze hissettirse de T.Tabou ekstradan hafif kirli bir hayvansallığa eşlik eden yeşilimsi tütün, kuru saman ve çiçeksi bir dokunuş ile bana daha dolgun hissettiriyordu. T.Aurea genel beğeniye daha uygun, temiz ve sade fakat sert. yayılım ve kalıcılık iyi seviyede. serin havalar harici bunaltabilir.
 
Sonoma Scent | Tabac Aurea
genel hissiyatı tütüne eşlik eden bal ve temiz labdanum. yapı olarak tobacco absolute'un saman efektinin çoğundan sıyrılmış haline benzer. tütün yapısı Tabac Tabou'dakinin biraz daha pişmişi. tatlılık yapıları da birbirini anımsatıyor. ikisi de tekdüze hissettirse de T.Tabou ekstradan hafif kirli bir hayvansallığa eşlik eden yeşilimsi tütün, kuru saman ve çiçeksi bir dokunuş ile bana daha dolgun hissettiriyordu. T.Aurea genel beğeniye daha uygun, temiz ve sade fakat sert. yayılım ve kalıcılık iyi seviyede. serin havalar harici bunaltabilir.
Güzel yorum için teşekkürler Said hocam,
Tekdüzelik konusuna hemfikiriz, koku güzelliğinden benim için bir problem olmaktan çıkmıştı 👍🏽
 

asaid

Meşe Yosunu
Serge Lutens | L'incendiaire
safran - ahududu - kırmızı elma birleşimi benzeri meyvemsi soğuk isli ince bir amber üzerine, abanoz - guaiac birleşimini anımsatan vanilya ve plastik deri nüansları olan odunsuluğun hakim olduğu bir koku. tende iyice kuruduktan sonra diplerde civet benzeri kirli bir yapı da hissediliyor. isminden dolayı daha yanığa kaçan bir yapı beklemiştim ama oldukça dengeli tutulmuş.
 
Son düzenleme:

Pomak

Meşe Yosunu
Dior sauvage elixir

Sauvage ı ayılıp bayılarak kullananların pek hoşuna gideceğini düşünmüyorum, şöyle söyleyebilirim parfüm versiyonu serinin dna dan en uzak ve bence en oturaklı kokusuydu, bu haliyle pek çok sauvage severi hayal kırıklığına uğratmıştı ki onda bile tonkadan gelen hafif tatlılık ve odunsuluk genel beğenirliliğini yükseltiyordu Elixir ise parfüm versiyonunu geçip serinin dna ya en uzak köşesine oturmuş özellikle başlangıç kısımları lomani, drakkar, enrico coveri gibi 80 ler lavantalılarını çok anımsatıyor, ben bu haliyle ve yüksek fiyat etiketiyle istenilen satış rakamlarına ulaşabileceğini sanmıyorum ama benden geçer not aldığını da belirteyim.
 

asaid

Meşe Yosunu
Francesca Bianchi | The Dark Side
başlangıç civet benzeri yoğun bir kirlilik ve kakule-zencefil tarzı keskin tatlı baharatsılar ile oluyor. bu kirli baharatlı katman sönmeden oldukça sert reçineli az tatlı bir amber katmanı da buna dahil oluyor. bu kısımda Hard Leather'ın kirli derisi ile benzer, nisbeten daha kullanılabilir kirlilikte fakat reçineleri neredeyse yanmış şekilde burun yakabilecek kadar sert bir deri akoru oluşuyor. genel olarak ortadan sonra pek bir değişim farkedemedim. yalnız sona doğru kirli karakterinin çoğunu muhafaza ederek reçine kısmı biraz yumuşuyor. Dark Side deriyi fecal tarza yakın kirli yanık reçineler ile sunarken, aynı markadan Black Knight baharatsı kirlilikle balçığa gömülü çiğ otlar ile bu deriyi sunmuş.
 

asaid

Meşe Yosunu
Mugler | Alien Essence Absolue
al-khatt'taki indolik yaseminli vanilya katmanına çok benzer bir akorun, ylang ve limon nüanslı parlak ekşimsi bir amber ile zenginleştirilmiş hali. al-khatt'taki bu kirli katmanı sevmeyen buradaki gayet hissedilir kullanımına da sıcak bakmaz.
 

asaid

Meşe Yosunu
Davidoff | Davidoff
tıraş kolonyası kıvamında nane-limon başta olmak üzere otsu ferah sentetik kokan bir yapı ile başlayıp yavaş yavaş Antaeus'taki ile çok yakın bir meşe yosunu-kunduz'un başı çektiği sert yeşil aromatikliğe evriliyor. yadırganmayacak klişe bir yapı olsa da baştaki dihydro myrcenol'sü sentetik ferahlığı sevemiyorum.
 

Mehmet

Meşe Yosunu
Davidoff | Davidoff
tıraş kolonyası kıvamında nane-limon başta olmak üzere otsu ferah sentetik kokan bir yapı ile başlayıp yavaş yavaş Antaeus'taki ile çok yakın bir meşe yosunu-kunduz'un başı çektiği sert yeşil aromatikliğe evriliyor. yadırganmayacak klişe bir yapı olsa da baştaki dihydro myrcenol'sü sentetik ferahlığı sevemiyorum.
Bu parfümdeki sentetik hissiyat vurgusuna katılmıyorum. Doğal olduğunu savunmayacağım tabi ki ama citrus-meşeyosunu-deri-kunduz birlikteliği referans olacak bir yapıda. Özellikle davidoff tan böyle bir hayvansallık beklemiyordum. Sentetikliği ön planda tutmanız yazık etmiş parfüme.