YENİ SATIŞ KURALLARIMIZ

YILKANT

Administrator
Yönetici
#1
Arkadaşlar merhabalar.

Malumunuz üzere aldığımız satış başlıkları ile ilgili olarak; satış kurallarımızda bir düzenleme gerektiği kanısına vardık. Bununla ilgili olarak da malum anketi yaparak forum demokrasisinin bu konuda alınacak kararda etkili olmasını istedik. Anket sonucuna göre bu değişikliklerin yapılmasının forumca da uygun olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

Arkadaşlarım, dostlarım bu hobiyi ülkemizde belirli bir noktaya getirmeye çalışırken; bazen burada para harcama potansiyeli bulunan insanları manipüle edip ticari hedefi haline getiren tüccarlarla, bazen de bir parfümü aldığının üstünde paraya satıp, yerine alacağı parfümün bütçesini arttırmak isteyen kişileri görüyoruz. Biz forumumuzda bunların konuşulmasını artık istemiyoruz. Evet hepimiz splitlerden veya kör alışlarla aldığımız kokulardan memnun kalmayabiliriz. Ya da madden sıkıntılı anlarımız olur elimizdeki kokuları elden çıkarmak zorunda kalabiliriz. Bunu yapmaktan doğal hiç bir şey olamaz. Ancak forumların hafızaları vardır. Aldığımız bir koku birisinin biz almadan önce ilgilendiği ya da saniye farkı ile bizim almış olduğumuz ürünler olabilir. Bu yüzden herkes, her şeyin piyasa fiyatını, alan arkadaşın kaç ml olarak kaça aldığını, hangimizin elinde hangi kokunun olduğunu ve kaynağını herkes bilir. Biz birbirimizi biliriz; Güveniriz de. Ancak bahsettiğim forumların ticari alan olarak rağbet görmesi bazen forumların bunlarla eleştirilmesine de sebebiyet veriyor. Bu hobide zaman, emek, para harcayıp karşılığında sadece keyif, huzur almak isteyen kimsenin zarar görmesini, (sistemsel boşluk her yerde olabilir) var sa açıkların kullanılmasını istemiyoruz. Biz bu forumda kimsenin daha önce koklamadığı, konuşmadığı, belki adını bile duymadığı kokuları splitle paylaşarak deneme olanağı yaratmaya çalışıyoruz. İmkanlarımız sınırsız değil. Çok büyük bir ekip olsak belki bunu karşılama olanağına da kavuşur muyuz şüpheli. Elimizden geleni yapma gayretindeyiz. Bizim için bilindik kokuları almaktansa yeni, ufkumuzu açacak, sıra dışı parfümlere ulaşma çabasını tercih ettiğimiz söylenebilir. Bu konuda yalnız olmadığımızı da biliyor, sizin desteklerinizle hayal bile edilmesi zor vintage kokular, ulaşılması çok zor indie ve artisan kokuların splitlerine katılımınız ve desteklerinizi görüp mutlu oluyoruz. Bunca koşturmaca, emek ve çabanın boşa gitmediğini görmekten sonsuz haz duyuyoruz.

Bu nedenle satış takibi yapmak yerine kokulara odaklanabilmemiz adına ve forum içinde herkesin bu ticari küçük hesaplar ve bunların kavgaları ile rahatsız olmaması adına böyle bir uygulmaya geçiyoruz. Biz huzur duymak ve huzur vermek istiyoruz. Herkesin keyfince yeni kokular denemesine yardımcı olmak için çalışmak istiyoruz. Bu düsturla malumunuz olan konuları aşağıdaki şekilde değiştireceğiz. Dekant denemek isteyip te bu kurallar nedeni ile forumda bulamamak ile ilgili eleştiriye de kuralları bir biçimde esneterek aşağıdaki çerçeveyi verdik. Eleştiri ve görüşlerinizi bize yazmaktan lütfen çekinmeyin. Biz bu hobinin insanlarıyız ve elimizden gelen bir konuda elimizi çekmeyeceğimizi, kimseyle üst perdeden konuşmayacağımızı, arkadaşlık dostluğun parfümlerden daha önemli olduğunu. Felsefemizin Mevlana, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal çizgisinde olduğunu bilmenizi isteriz. Biz olduk demiyoruz, demeyiz. Birlikte büyük bir aile olmak ben olmaktan çok önemli bizler için.

YENİ SATIŞ KURALLARIMIZ :

-----------------------------------------

1-Forumda satış başlıklarında şişeli parfümler sadece forum splitlerinden alınmış parfümler olmalıdır. Splitte alınan TL cinsinden bedelin ml birim fiyatı ile çarpılması suretiyle bu parfümlerin satışı yapılabilecektir. Bu fiyatlara eft ücreti kargo ücreti gibi eklemeler yapılamayacaktır. Bunun dışındaki hiç bir parfüm satış listesine konamaz. Bu nedenle sadece kaynağını bildiğimiz, spliti forumumuzca yapılan şişeli ve kutulu kokular satılabileceğinden satış yetkisi yeterliliği kaldırılmıştır. Söz konusu splitten alınan parfümler için her forum üyesi satış yetkisinin doğal olarak sahibi olacaktır. İlan açmak için yönetime bilgi verilmesi yeterlidir. İstenirse ilan açılmadan alımın yapıldığı split başlığından duyurusu yapılıp satılabilecektir.


2- Dekant satışı için: forumdan temin edilen parfümlerde satış yetkisi şartı aranmamaktadır. Ancak kaynağı diğer forum splitleri olan dekantların satışı için satış yetkisi şartı aranacaktır. Diğer forumlardan temin edilen ve satılacak dekantların alım fiyatları ile uyumlu satışına izin verilmektedir. Üzerine kargo fiyatı, eft ücreti gibi fiyatlar giydirilmiş dekantların forumumuzda satılmasını istemiyoruz.


3-Satış başlıklarında forum kullanıcıları eğer split fiyatlarıyla ilgili uyumsuzluk görürse önce ilan sahibine durumu özel mesaj ile bildirecek. Buna rağmen durum düzelmemişse yönetime bilgi verip düzeltilmesini talep etme hakkına sahiptir.


4-Satışı yapılacak splitlerden alınmış parfümlerin, piyasadan tester ını alarak buradan satışını yapmak ya da dekant olarak satışının yapıldığının fark edilmesi forumdan kayıtsız şartsız olarak uzaklaştırılma sebebidir. Tester parfümlerin kesinlikle satışı, takası yasaktır.


5-Takas başlıkları konusunda 1-2-3 sayılı kurallar geçerli değildir. Kaynağını takaslayacağı arkadaşa ileterek ikna etmesi durumunda takasın gerçekleşmesi iki tarafın anlaşmasına tabidir. Forum takas anlaşmalarından kesinlikle sorumlu tutulamayacaktır.

6-Satışla ilgili bu düzenleme ile yönetimin sorumluluğu büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Yönetimce elimizde uyarma, yetki iptali ya da üyelikten ihraç gibi yaptırımlar bulunmaktadır. Satış yapan arkadaşlar sözlerinde dururlarsa herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Satılan parfümler iki tarafın belirleyeceği makul bir sürede anlaşması ile gönderimi yapılarak gerçekleşecektir. Satın alınan parfümlerin anlatıldığı veya resimle gösterildiğinden farklı, eksik ve yanıltıcı miktarda ya da hatalı, kırık şekilde gönderilmiş olması durumunda önce satıcıya durum bildirip sorunun giderilmesi istenilmelidir. Daha sonrasında yönetime bilgi verilmelidir. Alış veriş iki taraflı bir irade beyanıdır. Dolayısıyla yönetimin görülebilecek maddi zararlardan sorumluluğu yoktur. Ancak yönetsel görevi olan kötü niyeti forumda barındırmamak ilkesini uygulayabilecektir. Bu nedenle maddi zarara uğramamak adına güvenmediğiniz kişilerle alış veriş yapmayınız.


7-Senede 1 kez forum yönetiminin uygun göreceği bir zamanda forum içi spliti yapılabilir. Forum yönetimi ve/veya yetki verdiği kişilerce parfümün satın alınma bilgileri alınıp, orijinalliği kontrol edilip, kaynağı belirtilerek splite alınabilecektir. Forum yönetiminin onay vermediği, kaynağı belirsiz parfümler asla forum içi splite alınmayacaktır.


8-Daha önceki kurallarımızda bulunan satış başlıklarına talep yazılamaması kuralı geçerlidir. Alacağınız bir koku için satış başlığına değil özel mesaj yolu ile ilan sahibine ulaşınız. Forum splitlerinden alınan kokuların split sonrası bölümüne alındıktan sonraki satışlarında o başlığın altına talebinizi veya rezerve edilme isteklerinizi belirtebilirsiniz. Pazarlık gibi şeylerin herkesin görebileceği alanda olmasının da başlıkları kirleteceğini düşünüyoruz.

ETİK KURALLAR :

-----------------------------

1-Satış başlıklarında, satış jargonunu akla getiren, dükkan, shop v.s. gibi sözcüklerin bulunmasını; mizahi de olsa uygun bulmadığımızı böyle isimler eklenen başlıklar açılmamasını sizlerden rica ediyoruz.

2-Splitlerden aldığımız kokuların, o spliti kaçırmış olan forumdaşlarımızla öncelikli olarak paylaşılmasının doğru olduğu inancındayız. Bu nedenle bu forum splitlerinden alınan ve satılması düşünülen gerek şişeli ve gerekse dekant parfümlerin öncelikli olarak bu forum içinde satışa açılmasını, makul bir sürede alıcı bulunmaması durumunda, satışı değerlendirilebilecek diğer alanlarda ilanlara konulmasını rica ediyoruz.

Etik kurallar yaptırımı olmayan ancak dikkat edilmesini rica ettiğimiz konulardır. Ancak forumumuzda ki her bireyin buna uygun davranacağını düşündüğümüzü bilmenizi istiyoruz.


Söz konusu kurallara göre ilanların düzenlenmesi için son tarih 15.12.2019 gün sonuna kadar şeklinde belirlenmiştir.

Hepimize iyi forumlar diliyoruz.

Meşe Yosunu Forum Yöneticileri
 
Son düzenleme:

Pervane

Meşe Yosunu
#2
Madem forum içi split senede bir kez yapılacak, hazır 2019 da bitiyorken "yeter ki gel bana senede bir gün spliti" yapalım.
 
Son düzenleme:

YILKANT

Administrator
Yönetici
#6
Forum içi split yoğun bir uğraşı gerektiriyor. O yüzden sık yapılabilecek bir şey değil. Bir de sistem dejenere edilmeye çok açık. Güzel kurallarla çerçevesi çizilmesi gereken; Kontrolü ciddi ve ustalık isteyen bir süreç. O yüzden sık değil belki ama biriktikçe yapılabilir. Tabi o noktada da yardımlaşmanın üst düzey olması, İş bölümü yapılarak paylaşılması en önemli konu. Yapmış olmak için yapılmamalı. Doğru bir zamanda doğru kokularla yapılırsa forumca faydalanabileceğimiz bir işlevsellikle yürür. Çalışmasını yapalım ondan sonra tekrar masaya yatıralım derim ben.
 
#7
Forum içi split yoğun bir uğraşı gerektiriyor. O yüzden sık yapılabilecek bir şey değil. Bir de sistem dejenere edilmeye çok açık. Güzel kurallarla çerçevesi çizilmesi gereken; Kontrolü ciddi ve ustalık isteyen bir süreç. O yüzden sık değil belki ama biriktikçe yapılabilir. Tabi o noktada da yardımlaşmanın üst düzey olması, İş bölümü yapılarak paylaşılması en önemli konu. Yapmış olmak için yapılmamalı. Doğru bir zamanda doğru kokularla yapılırsa forumca faydalanabileceğimiz bir işlevsellikle yürür. Çalışmasını yapalım ondan sonra tekrar masaya yatıralım derim ben.
@vagonlar Hakan yapsın, ben yardıma giderim abi :)