Rich Mess - By Ryan Richmond (2018)

azzura

Meşe Yosunu
#1
Rich Mess – By Ryan Richmond, 2018 yılında Ryan Richmond tarafından kurulan “Rich Mess” markası yeni nesil moda evlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Ryan Richmond aslına bakılırsa çoğu ünlü moda evinde tasarımcı, sanat direktörü gibi görevler almış başarılı bir genç. Örnek vermek gerekirse; Alexander Wang, Tom Ford, David Yurman, Jimmy Choo gibi high-end markalarda çalışmış. Sonrasında ise, kendi markası olan, “Rich Mess”i oluşturmuş. New York merkezli bu moda evi yine aynı merkezli olan DreamAir creative studios’un da kurucu olan Christophe Laudamiel (CL) ile birlikte çalışmayı seçmiş ve deri merkezli bu parfümü markasından çıkarmış.
375x500.52103.jpg
Laudamiel’in özellikle parfüm dünyasındaki ilgi çekiciliği Luca Turin’in parfümlerinden oldukça övgüyle bahsetmesi ve tasarladığı son dönem birçok parfüme 5 yıldız vermesiyle ortaya çıkıyor. Sonrasında The Art and Olfaction Awards ile 2018 yılında kendi markası olan The Zoo’dan çıkan “club design” isimli parfümüyle ödül kazanması ardından yine aynı ödülü 2019 yılında “rich mess” ile tekrar kazanması da başarılı bir parfümör olduğunu gösteriyor.

Rich Mess, aslına bakılırsa 2 ayrı parfümün üst üste sıkılmış (layer) hali gibi ancak CL gibi bir megalomandan beklenebilecek derecede usta bir eser. Baktığınız zaman ortada “safraleine” (deri dosyasını okumayanları o gönderime gitmeyi önererek) ile oldukça acı, görece kunduramsı ya da ayakkabı boyası kıvamında yağlı bir deri ile hem extreme bir deri özelliği gösterirken hem de incir, bergamot ve sandal ağacı üçlüsünü merkezine alan harika bir sandal ağacı parfümü olabilecek derecede iyi bir kompozisyon olacak başka bir parfümü aynı şişeye sığdırmış.

Baktığınız zaman kısa süreli bir bergamot patlaması ve safraleine temelli acı safran-deri hissiyatlı bir süet deri kokusuyla başlıyor. Deri oldukça sert ama dediğim gibi hayvansallıktan oldukça uzakta. Daha çok yanık plastiğimsi, ayakkabı boyası kıvamında. Bu açılışa incir ile yumuşatılma ve hafif bir tatlılaşma-aromatikleşme sağlanmaya çalışsa da deri oldukça baskın. Durdukça deri baskınlığı sürdürse bile ortaya oldukça kaliteli ve keyif verici bir sandal ağacı çıkmakta ve incirin tatlılığı sandal ağacıyla birlikte deri notasının etrafına yerleşmekte.
rich mess 4.jpg

Kuruma aşamasında ise deri notasının tamamen geriye çekilip oldukça etkileyici bir sandal ağacı notasının tamamen kendini gösterdiği şekliyle ortadan ayrılırken, sık görünmeyen oldukça yenilikçi sandal ağacı, incir ve aromatik – tatlı notaların geleneksel deri anlayışından ayrılan ve tam olarak deri olmasa da başarılı bir sentetik deri ile birleşen oldukça yenilikçi bir parfüm karşımıza çıkıyor.

Rich Mess – by Ryan Richmond benim için beğenimi kazanan 5 yıldızlık bir parfüm.