İlk Defa Deneme Fırsatı Bulduğunuz Parfümler

asaid

Meşe Yosunu
F.Boclet | Ashes
limonî melek otu + çıra. oldukça depresif basit ve bilindik bir kurulumun pek yorumlanmamış hali. diplerden beyaz sabunsu tatlı bir efekt de var. kül efekti pek yok. Casbah ile benzer. odunu daha belirgin. tütsülü yeşillik ve karabibersi buhur kullanımı kısmı üçte bir.

M.Milano | Mandala
kayısı kıvamında meyvemsi bir amber akoru üstüne miktarı az tutulmuş diplerden gelen yeşil bir tütsü-elemi efekti. nisbeten özgün ama vurucu bir taraf da pek yok.

Ephemera by Sound | Bass
ekşi limonî melek otsu yeşillik, motor yağsı aldehidik deri. Type Writer, Moon Dust arası bir yerde. Moon Dust'tan daha aromatik nisbeten sıcak yeşilliğe sahip. Type Writer ile deri akoru hemen hemen aynı fakat T.Writer'ın neredeyse Bel Ami'ye doğru sönen aromatik çeşitliliği yok. ekstra olarak çok hafif bir akuatik fazı var. Bazı oylamaların aksine hayvansaldan ziyade endüstriyel tarzda bir kirlilik daha baskın.

L.Mazzone | Veleno Doré
vişne şuruplu plastik odun efektli sona doğru etkisi artan bir tütün. tatlılık benzer tarzdan Qom Chilom'a göre daha dengeli olsa da bir iki saatin sonunda bu tatlı sentetik efekt yine bıktırıcı. Q.Chilom gerçi baygınlık geçirtebilecek düzeyde tatlı olsa da daha lezzetliydi. nota kurulumları farklı olsa da bu tarzdan beklediğim hissi yaşatan Black Gemstone içlerinde en şık bulduğum.
 

asaid

Meşe Yosunu
Elie Saab | E. No°3 Ambre
kekremsi fakat yumuşak zencefil/limon arası bir amber akoru ile başlayıp Ambrarem'in tarzında üç de biri yağlı dokuda olmak üzere vegetal, odunsu ve ince pudralı özellikler de sergileyen pek alışılmadık balzamik bir amber akoruna doğru sönüyor. orta-son aşamasındaki bu ekşi balzamik karakter bir parça daha yağlı ve kirli olmak üzere Dreckig Bleiben ile çok benzer.
 

asaid

Meşe Yosunu
Amouage | Opus VI
meyveli yumuşak bir amber başlangıcından sonra biber-karanfil tarzı baharatlar ile gıcırdayan Montale/Mancera tarzı ud-gül kullanımlarına benzeyen, hatta bir parça dişçi mekaniklerini dahi anımsatan bir akor baskın hale geliyor. sona kadar etkin olan bu yapı bence rahatsız edici. yayılımda uzaktan koklandığında notalar daha ahenkli ve yumuşak; arkasındaki tütsü ve hafif meyvemsi amber de hoş gelse de üstümde kullanımı benim için rahat değil. bu tarz ud kullanımları ile çoğunlukla anlaşamasam da yine benzer ud-meyve kurulumlarından en hoşuma giden her ne kadar Opus'a göre benzerleri çok da olsa Guerlain Oud Essentiel.
 

asaid

Meşe Yosunu
Amouage | Opus VII
yumuşak tütsülü amberin eşlik ettiği baskın melekotu ile açılıyor. French Lover tarzı referans seviyede bir melekotu fakat özellikle başlarda bir parça daha koyu ve kasvetli. tütsü-melekotu ikilisi Casbah'daki kilise tütsüsü tarzı baharatlı ve vurucu (bkz. boswelia carterii) değil gayet yumuşak. umman buhuru izleri var. sona doğru bu kasvetli melekotu ve tütsü kısmı dinip amber dokusu meyvemsilikle daha da yumuşamakla beraber castoreum tarzı bir doku ile de hafifçe kirleniyor. kaliteli bir çalışma.
 

asaid

Meşe Yosunu
Amouage | Opus V
sprey boya efektli keskin pudralı bir iris-deri. dozu kaçırılmamış şekilde batı tarzı ud-gül ve TF. Ombre Leather tarzında üç de bir makyaj efekti de mevcut. bilindik ama çekici bir aura.

Amouage | Opus II
lavanta patlamasının hemen ardından pembe biber ve paçuli egemenliğine giriyor. bir arka planda lavanta önde olmak üzere kakule ve gül tınıları hissedilir. absinth keskin şekliyle yok dengeli saydam bir yeşil tonu var. sona doğru kilise tütsülülü sedir-amber ön planda. TMoV Patchouli Vintage, Zegna Javanese Patchouli ve Diptyque Tempo tarzı baharatlı, aromatik, hafifçe kirli koyu paçuli sevenler beğenecektir. Opus nisbeten daha katmanlı olsa da Tempo içlerinde bence en kalın ve oturmuşu.
 

asaid

Meşe Yosunu
House of Matriarch | Trillium
yeşil sap efektli indolsüz sümbülteber-papatya efekti ile biraz fazla taze ve çiğ bir açılış. 1 saat içinde sap efekti azalıp portakal çiçeği-gardenya-hanımeli tarzı citrus efektli floraller baskın olmak üzere tereyağsı yumuşak bir doku da hissedilir. kompleks durmasa da güzel ve kaliteli bir birleşim yine de büyüleyici değil. konsept sümbülteber değil gerçi ama ana efekt bir bitki çayından ziyade bu yönde. zevkime göre arka plandaki otsu asidite azaltılıp aynı kalitedeki floral karışım lakton ve indoller ile işlense koku her ne kadar trillium çiçeği konseptinden sapsa da büyüleyici kavramını karşılayabilirdi. tematik olarak yeterliden öte, güzellik olarak geliştirilebilir.
 

asaid

Meşe Yosunu
Francesca Bianchi | Etruscan Water
temelde yoğun meşe yosunu önderliğinde bergamot, fesleğen, tozlu kimyon-iris ve arka planda Salome'daki tarzda dörtte bir kirlilikte bir animalik karışım. eminim vintage tecrübesi olanlara birçok parfümü hatırlatacak çok nüansı vardır. bu yoğunlukta bir meşe yosununu vermek için ifra standartlarını takmaması gerek ama bir bilgi bulamadım bu konuda. özgünlüğünü bilemiyorum ama kalite çok iyi seviyede. eskilerden esinlenmiş olsa dahi Bianchi tarzına sadık harika bir sanatçı.
 

asaid

Meşe Yosunu
La Curie | Geist
ilk 5-10dk.sı Oxylus ile yanyana ayırt edemediğim benzerlikte, damla-çam sakızlı çiğ kozalak ve toprak aroması ile açılıyor. sonrasında Oxylus başlangıcının %80'i aynı kalarak yanıklığı zayıf olmak üzere java vetiver'inin (Spade of Vetiver'de kullanılana yakın) çiğ aromasını da bünyesine alıp tek düze şekilde ilerlerken, Geist başlangıçtan hemen sonra bol reçineli nemli çam çırası hissini öne çıkarıyor. topraklı sakızlı çamdan hafif acımtırak koyu yeşilli ve Bindebole'ün oturduktan sonraki kısımları ile çok benzer fakat daha odunsu ve bir parça daha yanık bir yöne kayıyor. bu aşamada açıklanan çoğu notası da o şekilde yorumlanacak belirginlikte koku bulutu içinde mevcut ama çikolata hissini pek alamadım. beklediğim ambergris'i de hafif tatlılığın içinde var mı yok mu emin olamadım. genel olarak cilde çabuk yaklaşan yormayan bir koku. Black Ambergris + Geist tarzı bir düşünce efsanevi olurdu. mürekkebe ek parşömen, kil hissi de sunabilecek mitti de yakışırdı. Pinewards'lara nazaran daha katmanlı fakat gelişime açık bir gövdesi var.
 

asaid

Meşe Yosunu
Renier | Behique
Black Afgano, Cuirs, Amante, Laylati, Black Oud ve denk gelmediğim nice afganogiller sınıfına dahil. hepsinin birbiri ile ilişkilendiren tanımlaması güç fakat bana yumuşak odunsuluğun yanında mor meyvemsi bir his veren ilginç tatlılıkları. (birkaç parfümör bu aromanın temelinin Black Agar Givco adlı Givaudan'a ait bir materyal olduğunu belirtiyor.) Behique bunların içinde yeşile odaklanmışı. bu kısım B.Afgano'daki tütsülü-demir zehri yerine keskinliğini daha çok yeşilden sağlayacak şekilde kullanılmış gittikçe yumuşayıp konforunu arttırıyor. Laylati baştan itibaren play-doh'su akoruyla aralarında en pudralı ve yumuşağı. Amante başlangıçta biber ve fesleğen benzeri bir aromatiklik sonrasında yine play-doha sönümleniyor. Cuirs de başta baharatlı fakat sonrasında hafif yanık temiz derilisi. Black Oud hayvansal kirli deri-amberlisi. B.Afgano, Cuirs ve Black Oud dışındakilerin nisbeten çabuk yumuşamaları kullanımlarını daha kolay kılıyor. hiçbiri de fena koku değil ama en zevkli bulduklarım Laylati, Behique ve Amante.
 

asaid

Meşe Yosunu
Francesca Bianchi | Under My Skin
pudralı yumuşak dokuda yağlı bir iris ve acı keskin deri. sade ve pürüzsüz. kirli kısmında kust hissedilir fakat tek başına bu nahoş hissiyatı veremez. castoreum tarzında koyu nüanslar da pek alamadim. diğer notaların çoğunu hissedemiyorum. The Dark Side ve Black Knight'ta üzerine kompleks amber akoru çekilmiş şekilde nisbeten tatlı sunulan aynı iris-deri yapısının çekip çıkarılmış hali gibi. iyice oturduktan sonra acı nüansın çoğu kaybolsa da baş-orta kısmı benim için oldukça nahoş ve tahammülü güç. neredeyse hiç bir süsleme yok. bu tarz acı animalik nüansın bir benzeri pudralı amber-vanilya ile perdeli şekilde Ambre Muscadin'de de mevcuttu. konsept ve tarzını gerçi bu bir Bianchi yorumu denecek kadar açık göstermiş. kirli ve zorlayıcı olarak bilinen birçok parfüm ve materyali severek kullanıyorum ama bu tarz kimyasal tarza yakın acı derili sade bir animalik yorumu burnum reddediyor. fragrantica'da main accords kısmına şunları baş köşeye yazardım. raw, astringent, sour, iris, leathery, oily.
 

asaid

Meşe Yosunu
Zoologist | Rhinoceros (Lomros)
hafif gübreli samana eşlik eden nemli balçık üstüne sentetik tozlu ve başlarda daha hissedilir olmak üzere çürük meyvemsi tatlı bir yapı mevcut. arka planda Scotch Peat yapısı neredeyse aynen kullanılmış. daha basit kalsa da S.Peat tek başına daha keyifli bir deneyim sunuyor bence. buradaki kirli saman akoru ile aslında iyi bir ikili olabilirlermiş ama odun-misk tozlu çürük meyvemsi kısım burnumu tırmalıyor.
 

asaid

Meşe Yosunu
L.Liquides Imaginaires | Bello Rabelo
açılış japon yapıştırıcısının su ile reaksiyonundan çıkan meşum gazı çağrıştırıyor. bu efekt ilk 10-15dk. arka planda yine hissedilir olmak üzere ana yapı tozlu kimyon-kerevizsi hissiyatlar veren yarı kirli baharatlar ile balmumsu koyu tatlılık ve sirke kıvamına yaklaşmış meyve asitlerinden oluşmakta. ilerledikçe asidik yapı renksiz bir vanilya-benzoin ile nisbeten yumuşuyor. diplerde kuru siyah çay efekti de alabiliyorum. özellikle baharat ve balsı tatlı kısmı için ölmez otu tek başına sorumlu tutulabilecek seviyede belirgin. manzaradan daha çok ürüne odaklanılmış gibi. başarılı bir konsept çalışma.
Picsart_23-04-27_16-53-12-985 (4).jpg
 

asaid

Meşe Yosunu
Dusita | Le Sillage Blanc
galbanum'un sakızsı aromasını çok sevsem de yoğun olduğundan acı ve otsu tarafları rahatsız ediyor. burada misk ve neroli ile çok baskılanmadan otsuluğu değil ama acılığı büyük ölçüde alınmış. meşe yosunu koku genelinde hep belirgin fakat baskın değil. tütün ve deri efekti benim açımdan belirsiz. misk kısmı Over the Musk ile benzer, temiz ince tozlu mistik hafif şeftalimsi.

ne kadar karanlık ve koyu aromalar daha çok ilgimi çekse de bu kokunun parlaklığı karşı konulamaz derecede güzel. özlemek için saklayıp çok nadir kullandığım kokulardan. insanın bence çok sevdiği kokulardan elinde az olması veya en azından kısıtlı kullanması gerek. doyasıya kullanılsa kesinlikle bu ölçüde bir haz hissedilemez. birçok koku var ki bol oldukları veya kolay ulaşıldıkları veya başkaları tarafından etiket yapıştırıldığı gibi nedenlerle zihinde bu hazzı tetiklemiyor. koku beğenisinin bence en az yarısı bu psikolojiye bağlı. marka, fiyat, güncel, vintage, batchler, notalar, nadir parçalar vb. değişkenler gizlenip körleme koku denemelerinde hangi kokuyu daha çok beğendiğimiz test edilse eminim çok ilginç sonuçlar çıkardı. bu şekilde bile özellikle çok koku denemiş veya koku yapıları hakkında bilgili kişilerde kaçınılmaz ön yargılar devreye girip belli hisleri baskılayıp bazılarıı öne çıkaracaktır. zihni tamamen serbest bırakıp koklayabilsek keşke. belki de en iyi ve dürüst değerlendirmeyi kültürel normlardan sıyrılmak koşuluyla tamamen koku cahilleri yapacaktır. bebekler haricinde böyle biri yoktur sanırım.
 
Son düzenleme:

asaid

Meşe Yosunu
Oliver Co. | Gincense
yumuşak zencefilli tuzlu deniz yosunu - az kirli yağlı animalik bir doku - ince tozlu texas sediri. yosuna ek çiğ otsu maydanozsu bir yapı da gittikçe belirginleşmekte. tütsü hep mevcut fakat yanık bir hissiyattan ziyade odun kısmına ekstra gerçekçilik sağlamış. sonlara doğru odun ve yapraksı doku ekstra kuru bir hissiyat veriyor. kullanımı benim için pek zevkli değil ama oldukça iyi bir kurgusu var. yağlı kirli limoni dokusu Dreckig Bleiben ile paralel.
 

asaid

Meşe Yosunu
image_11055.jpg
Pierre Guillaume | 25 Indochine
siam benzoin'i hep ön planda fakat rahatsız edebilen hafif tarçınsı sert reçine dokusu pudralı laktonik vanilya efekti ile referans kalitesini bozmadan yumuşatılmış. gurmeye kaçmayan hoş, sade beyaz bir tatlılık. biber değil fakat derinden gelen çok yumuşak bir kakule de mevcut. odunsu bir yapı hissetmedim. rahatlatıcı sakin bir koku.
 
Son düzenleme:

asaid

Meşe Yosunu
AlD. | Inverno Russo
bebek pudramsı bir yapı içine gizlenmiş yarı kirli misk. floral yapı özgün fakat sade hisli baskın bir element hissetmedim. ud çok belirgin değil. pudralı yapı içinde benzoin ve guaiac tarzı bir yapı hissedilir. başlarda oldukça cazibeli geliyor fakat bayabilecek kirli yoğun bir pudra yapısı var. Kiehl's Musc'ının nisbeten parlak çiçekleri çıkarıldığında oluşan pudralı misk yapısı ile benzer olmakla 2-3 kat kirli.

AlD. | Russian Musk
muskat-portakal-çam-limon-tarçınlı başta ciddi kola akorlu parlak aromatikler. misk kullanımı dengeli. baş-orta zengin fakat sona çöken kısım biraz bulanık.

AlD. | Siberian Summer
arka planda Antiquity'dekine benzer karanfil-şeftali-paçuli tozlu vintage dokusu ile bence Russian Musk'dan daha başarılı ve kalın fakat nisbeten temiz bir misk kullanımı. kremsi çiçekler etkin ve citrus dokunuşu az. çam daha oturaklı.

AlD | Siberian Musk
başlarda tereyağsı sandal ile çiçek dokusu etkin. champaka söylenmemiş fakat benzer floral dokuda bir yapı ortalara kadar önde. citruslar ve çam çabuk sönüyor. misk daha önde, sade ve hafif kirli. yine belirtilmemiş fakat en son tende sade bir mür kalmakta.

Prin | Mriga
Russian Musk ile citrus yapısı benzer olmakla kola akoru veren baharatları yok ve biraz daha ekşi. floral tarafta ıtır-çimen dokusu etkin. çam ve ardıç meyvemsi yapı kuvvetli. misk dokusu animalik tarafta fakat zorlayıcı sayılmaz. yaş orman toprağı tarzı doğallık katan vahşi olmayan bir kirlilik. misk akor olarak verilmiş fakat diğerleri kadar sahici. parlak açılış sonrası gittikçe koyulaşıyor. aldehidik canlı bir doku hep sabit.

Prin | Mongolian Mriga
citrus yapısı Mriga'ya göre daha yağlı, koyu ve yanık hisli. çam hissi de daha keskin. Misk doğal kullanılmış ve oldukça güçlü hafif uriner. tende başları keskin parlak orman havalı sonraları hafif katranlı turunç, çeşitli kuru kirli otsular ve biraz toprak ile ışık kalmayıncaya dek kararıyor. başlardaki çam kısmında balzamından ziyade terebent ve yaş reçine baskın. kıyafette ise miskin koyu tatlılığı kirli reçine yapısı ile daha önde gibi. her kullanımda farklı bir his oluşuyor. bazen kirli reçineli otsular bazen keskin citrus ve çam katranı bazen tatlı balsı hayvansal misk. kısmi anosmi yapıyor sanırım. Nepal miski koklama fırsatım olmuştu onda da aynı etki olmuştu. seyreltince çok daha güçlü ve boyutlu hissetmiştim. Ensar Kasmir'i ile misk noktasında benzer fakat onun animalic parlak floral yapılı kır yapısından ziyade daha koyu ve yanık otsu elementler ile karanlık orman yapısı işlenmiş. her iki parfümde de tek başına misk yapısı PdE Musc Tonkin'in indolik çiçekleri çıkarıldığında oluşabilecek türden olmakla birlikte daha hayvansal hisli.
 

asaid

Meşe Yosunu
Pryn | Aksum
soluk yeşilli pişmiş deri, zerdeçal, ud, hafif küflü toprak, bir takım şifalı acı otsular. yeşil tarafta galbanum hissedilir fakat arka planda çok başka şeyler dönüyor. ekşi-acı bir yönü var ama limonilikten çok karanfilsi bir doku. tütsü klasik boswellia cinsi tarzı keskin şeklinde değil daha koyu dumansı ve endüstriyel tarafa yakın. Lomros Aksum'u ecclesiastical monolith şeklinde muhtemel şehirdeki ünlü stel'e atıf yaparak tanımlamış fakat malzeme seçiminde tam olarak nereden ilham aldı incelemek gerek. koku profili olarak da animalic incense olarak belirtmiş. tüm karanlık, hayvansal ve kompleks aromalarına karşın bence oldukça saydam hisli ve birleşik davranışlı. hayvansallık misk veya castoreum tarzı değil daha çok hayvan derisi hisli çok acayip bir kirlilik. denediğim en farklı ve zevkli karışımlardan biri. basenotes'da Aksum'un iki versiyonundan bahsediliyor ilki ikincisinden daha yoğun ud içerikli ve yoğunmuş. muhtemelen bendeki sonra çıkan.

Prin | Homa
Aksum'un küçük kardeşi fakat Lomros bu versiyonu daha çok sevdiğini belirtmiş. bunda da Aksum'da olan çoğu nüans mevcut fakat Arsalan'dakine oldukça benzeyen ud ve zerdeçalın başı çektiği baharat karışımı ve odunsuluk daha yoğun. Aksum kadar saydam ferah otsu doku yok fakat yine muhtelif şifalı acı ot karışımı mevcut. en az onun kadar animalik. yanık derimsi endüstriyel his gitmiş. orjinallik konusunda yeni bir parfüm denilemez belki ama bence en az onun kadar iyi bir karışım. sürdürülebilirlik ve maliyet açısından daha iyi olması koşuluyla aslı geliştirmese dahi çok da bozmayan bu tür değişiklikler bence iyi.
 

asaid

Meşe Yosunu
Angelos C.O. | Vetiveria Animalis
kirli derili aldehidik floral isli vetiver. deri tarafında huş söylenmemiş fakat castoreum ile birlikte huşun etkin olduğu deri akorlarını çağrıştırıyor. çiçek buketi oldukça parlak ve temiz, indolik bir efekt hissetmedim. yasemin-gül-karanfil en hissedilirleri olmak üzere hafifçe akuatiklik de var. vetiver tarafında özellikle java vetiverine odaklanılmış. vetiveril asetat ile köksü keskinliği, meşe yosunu ile de yeşil tarafı güçlendirilmiş. diğer pek çok notası kompleks aromalarında muhtemelen etkindir fakat teşhis edemedim. sanırım denediğim en kapsamlı vetiver ama karmaşık değil. baş ve ortada civet ve isli yapı daha çok hissedilir sonradan her nasılsa deri yumuşuyor, isli yapı da çoğunlukla kaybolup nisbeten daha temiz floral bir vetivere dönüşüyor.
 

asaid

Meşe Yosunu
Cristian Cavagna | Musa Paradisiaca
çiğ yeşilli bir sümbülteber açılışından sonra ylang ylang nüanslı sulu meyveli tatlı bir sümbülteber. sonrasında nergis tozluluğunda hafifçe animalik katranlı derili melankolik yağlı sümbülteber. dengeli ve evrim süreci çok iyi.

Cristian Cavagna | Boa Madre
bu direk M.Parad. son safhasından animalik kısım çıkarıldığı haliyle başlayıp ileri doğru yeşilli çok sert bir deriye geçiş yapıyor. başlangıçta yine sümbülteberli floraller hissediliyor fakat sonradan maydanozsu çiğlik ile deri bunun üstünü kapamakta. Kilian Royal Leather ile benzer.
 

asaid

Meşe Yosunu
Euphorium Brooklyn | Wald
kafurik çiğ yeşilli ferah bir çam olarak açılıyor. sonrasında çiğ yeşillik daha yapraksı bir tarafa kayıp pek hoş olmayan buruk kirli bir doku ile birlikte tozlu tütünlü hafif tütsülü bir yapı ile ferahlık son bulup kalınlaşıyor. çam kısmı daha çok balsam ve diken tentürü tarafında. terpenik keskin bir yapı veya odunsuluk hissetmedim. topraksılık kararında. genel olarak orman tabanını akla getiren fotorealistik bir koku. arka planda hissedilir olan kirli çiğ ot karışımı özgün olsa da pek sevilesi bulmadım.
___
edit: tende orta-son fazda Tabac Aurea-Cotswold arası tütün - tozlu meşe - texas sediri nüansları da ön planda.
 
Son düzenleme: