Anka Kuş - Ali Erkekli

Vintage

Administrator
Yönetici
#1
Absinthe-Minded isimli parfümü ile Art and Olfaction 2020 yılı finalistleri arasında yer alan, Anka Kuş markasının sahibi ve parfümlerinin tasarımcısı Ali Erkekli ile sohbetlerimiz sonrası kendisini daha yakından tanımak ve forumumuzda yayınlamak amacıyla bir röportaj yaptık. Kendisi gönderdiğim tüm sorulara içtenlikle yanıt verdi. Forumumuz üyesi de olan Ali Erkekli'ye bu ilk röportajı bizimle yaptığı için teşekkür ediyorum.


Bize kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1973 yılında Avustralya'nın Wollongong şehrinde, 1970 yılında Yozgat'ın Erkekli Köyü'nden göç eden Yusuf ve Safiye adlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Evliyim, Kerim ve Sibel adında iki çocuğum var.
Uzun yıllar birçok farklı sektörde çalıştım. Gençlik yıllarımda aile meyve çiftliğinde ve üzüm bağında çalıştım. Uzun yıllar Güvenlik Görevlisi, Tesis Bakım Yöneticisi ve serbest sanatçı ve tasarımcı olarak çalıştım. Sanat sevgisi, hayat boyu süren bir "Tutku Projesi" ni hayata geçirme hayalimi gerçekleştirdi.
Parfüm dışında en büyük tutkum Liverpool Futbol Kulübü. Kulübün tüm zamanların en iyi oyuncularına saygı duruşu gösteren bir tablo yaptırıyorum. Merak edenler
adresinden takip edebilirler.
Çok sıkı bir film fanatiğiyim. Ayrıca sporu çok seviyorum. Futbol ve golf oynuyorum. Seyahat, sanat, edebiyat ve popüler kültür diğer ilgi alanlarım. Parfümlerimde bunlardan ilham alıyorum.


Parfüm Tutkunuz Ne Zaman Başladı?

2015 yılında eski iş ortağım Rasih beni bir koku markası yaratmak için kendisine katılmaya davet etti. O sırada kendisi ve bazı arkadaşları için küçük miktarlarda parfüm yapıyordu. Onun için daha çok bir hobiydi. Yaratıcılığımın tüm yönleriyle niş parfüm yapmak için ideal olacağını düşünüyordu. Ancak ben tam olarak ikna olmadım. Parfüm hakkında pek bir şey bilmiyordum ve gerçekten de çok ilgili değildim. Sevdiğim ve kullandığım Calvin Klein One, Fahrenheit, Issey Miyake ve tabii ki Chanel No. 5 gibi birkaç parfüm biliyordum. Yıllar önce karım için Revlon'dan Fire and Ice satın almıştım.
Koku konusunda gerçek bir acemiydim. Ona bu konuda yaratıcı olabileceğimi ancak ana akım parfümleri ve uydukları formülasyonları son derece sıkıcı bulduğumu, tek kelimelik ve sıradan isimlerle hiçbir şey yapmak istemediğimi söyledim.
Rasih ise "hayır, niş kesinlikle öyle değil, zanaatkâr, bağımsız parfümcüler kurallara uymaz" dedi. Ne demek istediğini anlamam gerekiyordu. Kısa bir süre sonra, ünlü bir niş parfümeri olan Melbourne'daki Klein Parfümeri'ne gittik ve içeri girer girmez bağımlı oldum.

Denediğim ilk parfümler Andy Tauer'in "L’Air du Desert Morocain" ve L’Artisan'ın "Traversee du Bosphore" parfümleriydi. Bir daha asla dönemeyeceğimi anladığım fantastik bir tavşan deliğine girdiğimi hissettim. Şaşkındım. Kokulardaki "seyahat ve kaçış" teması beni büyüledi, inanılmaz derecede canlandırıcıydı. İçimde tuttuğum tüm yaratıcılığımı açığa çıkarabileceğimi hissetmiştim. Bu cennette yapılan bir maçtı; niş parfüm ve ben! Cheshire Kedisi gibi gülümsüyordum.


İlk Parfümünüz Hangisiydi?

Daha önce de bahsettiğim gibi, sanırım Calvin Klein. Annemin ve diğerlerinin bayramlarda kolonya ve gül suyu ile beni ıslattığı zamanlar sayılıyor mu? :))

İlk Tasarladığınız Parfüm Hangisiydi?

Jezebel benim ilkimdi. Bu yüzden kalbime yakın ve değerlidir. Sektöre büyük bir giriş yapmak için tasarımlarımı yansıtan gösterişli bir parfüm üretmek istedim. O sırada Los Vientos de Santa Ana ile de uğraşıyordum.
Jezebel'in insanlar üzerindeki etkisini duymayı ve görmeyi seviyorum. Çoğu kişinin onu tamamen orijinal bulması çok heyecan verici.


Parfüm Tasarlarken Nelerden İlham Alıyorsunuz?

Pek çok tutkumdan ilham alıyorum: Tarih, Seyahat, İnanç, Film, Spor, Sanat, Edebiyat ve Popüler Kültür.
Şimdiye kadar Seyahat ve Edebiyat, kokularımın temasında büyük etkiye sahip oldu. Bunu yapmak bana büyük bir zevk veriyor. Önümüzdeki yıllarda yavaş yavaş ekleyeceğim tüm serilere bu kategoriler ve daha fazlası isim verecek. Ürettiğim sanat eserlerinin etiketlerini ise ağırlıklı olarak geçmişin vintage sanatından, posterlerinden ve parfümlerinden ilham alarak tasarlıyorum. Bu konularda yakıcı bir arzum var!
Kokuyu sıvı bir sanat formu olarak görüyorum. Koku alma duyularımız, anılarımız ve duygularımızla derinden bağlantılıdır. Parfüm, sizi farklı bir zamana ve yere götürmek için harika bir yeteneğe sahiptir. Bu kesinlikle çok müthiş.


Hangi Parfümleri Tasarlamak İstiyorsunuz?

Cesur, canlı ve güçlü parçalar yaratmaya devam etmek istiyorum. Her parçasından zevk alıyorum ve ilham bazen habersiz geliyor. Her an gelebilir. Bu kendiliğindenliği bulaşıcı buluyorum.
"This Ember" - Bunu bitirmeyi dört gözle bekliyorum. % 75 tamamlandı. Markayı ilk lanse ettiğimde bu parfüm ilk ürünüm olacaktı. Markamın ve kendimin sembolizmi için çok önemli olduğu için onu piyasaya sürecek kadar aşık olmam gerekiyor. Bu nedenle mükemmel olmasına ihtiyacım var. Ateşin başlangıcındaki közleri ve anka kuşunun küllerini temsil edecek.
Ayrıca listemde spor, müzik ve film temalı, mükemmel zamanı sabırla beklediğim başkaları da var


Markanızı Nasıl Tanımlarsınız?

Markamın canlı, enerjik, alışılmadık ve çok eklektik olduğunu söyleyebilirim.
Dünyayı daha mutlu bir yer yapacak lüks kokular yaratmak... Parfümler kişilerin geçmiş zamanlara olan yolculuğunun hafızada uzun süre kalmasını sağlayacak, onları egzotik yerlere götürecek ve geçmişin güzel anılarını yeniden yaşatacak bir çeşit zaman kapsülleridir...
Dünya şimdiden benim yaratımlarıma coşkuyla karşılık vermeye başladı ve bu ivme her gün yükseliyor.
Yaratıcılık sürekli olarak damarlarımdan geçiyor ve ruhuma yerleşiyor. Yaratıcı bir alanda çalışmak için doğdum ve önümüzdeki on yıllar boyunca bu alanda kalıcı olmaya çalışıyorum. Bu noktada, tüm tutkum, özlem ve çalışkanlığımla markamı geliştirmeye ve ileriye taşımaya çalışıyorum. İşimi gerçekten seviyorum.
Uzun yıllar markamla bu alanda hakim güç olmayı amaçlıyorum. Hangi başarıya ulaşırsam ulaşayım, onlarca yıldır tekniklerimi ve yöntemlerimi sürekli olarak geliştirmeyi hedefliyorum. Hayalim saygın bir parfümcü olmak. Öğrenmeyi asla bırakmayacağım ve bu olasılıktan heyecan duyuyorum.


Kendi Markanız Dışında Hangi Parfümleri Kullanıyorsunuz?

Yıllar boyunca sevdiğim kokular :
Birçok L’Artisan parfümleri. Favorilerim Traversee du Bosphore, Timbuktu ve Dzing!.
Tauer’s L’Air du Desert Morocain, Notturno by Meo Fusciuni. Bazı Tom Ford parfümleri.

Kesinlikle çok beğendiğim ve tenimde müthiş kokan Lalique Encre Noire ve Dior Homme.
Pegasus ve Godolphin (Parfums de Marley) diğer favorilerim. Bazı Slumberhouse kokuları oldukça benzersiz ve onların kreasyonlarından daha fazlasını tatmaktan keyif alıyorum.
Guerlain Habit Rouge edp her zaman benim için bir temel ve favorim oldu ve gelecekte ona saygı göstereceğim bir koku yapacağım.
Le Mat - Mendittorosa henüz satın almadım ama çok zarif ve ince olduğu için alacağım.
Zaman zaman Ensar Oud'dan bazı udları kullanıyorum çünkü onlara tapıyorum ve bu alanda dünyanın en iyisi olduğunu düşünüyorum.


Anka Kuş Size Ne İfade Ediyor?

Anka Kuş benim!
Ben küllerden ve ateşten yükselen Anka Kuş'um. Kötü bir şekilde kavruldum, ama bu benim için gerçek bir yeniden doğuş oldu. Bu varlıkta daha bilgeyim, çok daha güçlüyüm ve kendimi inanılmaz derecede özgür hissediyorum.


Neden "Anka Kuş" İsmini Seçtiniz?

2015 yılında, eski iş ortağım Rasih (Rasei Fort) ile birlikte Fort and Manle Parfum'u kurduk ve birkaç yıl boyunca elimizden geldiğince markayı geliştirmeye devam ettik. Ürünümüzle gerçekten gurur duyana kadar piyasaya sürmemeye karar verdik. Birkaç yıl emek ve araştırma ile geçti. Ayrıca, Rasei'nin sermayesi olmadığından bu girişimi finanse edebilmek için 2 tam zamanlı iş ve 1 yarı zamanlı iş almam gerekiyordu. 2-3 gün eve gidemediğim oluyordu. Çalıştığım yerlerde duş alıyordum ve iş yerleri arasındaki uzun tren yolculuklarında uyuyabiliyordum. 2 çocuklu bir babaydım. Hepimiz büyük fedakarlıklar yaptık.
Nihayet Fort and Manle lansmanı yaptığımızda, 'Fatih Sultan Mehmed' Art and Olfaction Ödüllerinde finalist olarak aday gösterildi ve ödül töreni için Berlin'e gittik. Kokumuz çok gurur verici şekilde 2. oldu. Ancak kutlamamız gereken bu anda tartışmalar başladı.
Kendisinin ve eşinin bencilliği, açgözlülüğü ve küstahlığı beni çok incitti. Ayrılmaktan başka seçeneğim yoktu ve eminim onların da amacı buydu. Stres ve düşmanlık sağlığıma zarar veriyordu.
Fort and Manle'nin hepsini kendileri için istediler. Tüm sıkı çalışmam, çabam ve yatırdığım para, her şeyimi kaybetmeme neden oldu. Mali bir anlaşmaya varmayı reddetmeleri çok üzücüydü. Yasal işlem başlatmaya çalıştım, ancak avukatlar bana 80.000 - 100.000 $ maliyet çıkartıyorlardı ve ben bunu karşılayamadım. Ayrıca eski zihinsel ve fiziksel enerjime dönmemin 12 aya kadar sürebileceği tahmin ediliyordu.
Para ve şöhret 7 yıllık arkadaşımın tüm çirkinliğini tamamen ortaya çıkarmıştı. Bu kişiye bu kadar çok güvenmem bana büyük bir hayat dersi oldu. Geriye dönüp baktığımda, şu anda hiç kimseye cevap vermek zorunda olmadığım için çok daha mutlu olduğumu görüyorum. Tüm kararlarımı kendim vermek benim için olabilecek en iyi şey. Kendimi yeniden inşa etmem 3 uzun yılımı aldı ama bu çabaya değerdi. Asla pes etmedim ve şimdi Anka Kuş küllerinden ve alevlerinden kükrüyor! Gelecek için büyük planlarım var ve başarıya açım.


Türkiye'deki Parfüm Severlere Ne Söylemek İstersiniz?

Dünyanın dört bir yanından bana mesaj gönderen, iyi dileklerini ileten, yüreklendirici olan ve başarım için dua eden tüm güzel Türk halkına büyük bir gururla seslenmek istiyorum,

Destekler kesinlikle beklenmedik bir şeydi, ancak daha da fazla cesaretle ve ruhla ilerlememi sağladı. Yolumda kollektif bir "aşk" olduğunu hissediyorum. İyi dileklerini ileten herkes sürekli olarak benimle gurur duyduklarını ve Türk bayrağını dalgalandırmaktan büyük onur duyduklarını ifade ettiler. Bu destekler beni şaşırttı ama bunu asla hafife almayacağım çünkü benim için çok önemli. Tüm bu parfümleri çok sıkı ve düşük bir bütçeyle gerçekleştirdim ama bana karşı sabırlı olun. Markam mali güçle büyüdükçe benden beklenmeyeni bekleyin çünkü çok çok daha yaratıcı ve estetik olanı yapabilirim. Osmanlı Series'in ilk parfümü Jardin de Topkapı oldu ve önümüzdeki birkaç ay içinde heyecan verici bir şeyler de eklenecek ve inşallah Türk olan her şeyin takdir edileceği İstiklal Series 2021'de başlayacak .
Uzun süre devam edebilir. Ama daima ileriye ve yukarıya doğru.


Parfümlerinizi Kısaca Tanıtır Mısınız?

A MOMENT IN MANHATTAN

NOTES:

Top:
  • Bitter Orange, Musk
Heart:
  • Blueberry, Lavender, Vanilla, Saffron, Musk, Ambergris, Aquatic notes
Base:
  • Castoreum, Cinnamon Bark, Sandalwood, Cypress, Labdanum, Woods notes, Benzoin
Bu koku muazzam bir mutluluk, gönül rahatlığı ve mutlak bir biliş anına işaret ediyor. Zamanın durduğu ve yatağın bir bulut gibi sarıldığı bir uyku anı.
Roosevelt Oteli'nde bir andır. Oda Servisi gelir. Yaban mersini, çilek, krep, taze sıkılmış portakal suyu, kabarık kruvasan, kremalı kahve.. keyif.
Mutluluk, memnuniyet ve bir ömür boyu sevgiyi dört gözle beklemek.


ABSINTHE-MINDED

NOTES:

Top:
  • Sweet Fennel, Anise, Absinthe, Wormwood
Heart:
  • Patchouli, Woods notes, Cashmere Musk
Base:
  • Oakmoss, Amber
Bağımlılık yaratan yanıltıcı ve sarhoş anları çağrıştıran koku alma deneyimi yaratmayı hedefledim. Sarhoşluk, ruhun gerçeklikten, eksik bir zihinden geçici bir kaçışa izin verdiği için baştan çıkarıcıdır. Günlük yaşam etrafında dönen sonsuz endişeleri ve acımasız düşünceleri serbest bırakır.
Koku, yolculuğuna absinthe, pelin, anason ve tatlı rezene notaları içeren, sıvı bir aşırı hoşgörüyü ifade eden, bol ve ayrışan bir açılışla başlar.
Portakal çiçeği, paçuli, kaşmir misk ve ahşabın geçişli orta notaları, kullanıcıyı rahatlatan, yasaklanmış bir duruma sokmaya çalışır.
Meşe yosununun cılız temel notaları ve amber, bilinci maddi dünyaya geri getirmeye çalışır, ancak bu gerçeklik, zorlayıcı ve dürtüsel doğası nedeniyle kısa ömürlüdür.


ISMAIL EFENDI: The Rose Bandit

NOTES-


Top:
  • Oregano, Rose, Musk
Heart:
  • Raspberry, Lavender, Patchouli, Damask Rose, Rose Otto, Saffron, Narcissus, Carnation
Base:
  • Ambergris, Cedar, Benzoin

Bu koku, Türkiye'de Isparta'da Gül yetiştiriciliğinin doğuşunu simgeleyen bir geçmişin öyküsünü anmak için yaratıldı. 1870'lerde, Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin Bulgaristan'ın Kazanluk Gül Vadisi'nden bir gül fidanı Isparta'ya kaçırdığı söyleniyor. İsmail Efendi, fidanı bastonunun direğine saklayarak Isparta'ya dikti, bu da sonuçta şehrin sosyal ve ekonomik yapısını değiştirdi.

BLEAKLEY PARK

NOTES:

Top:
  • Bergamot, Musk
Heart:
  • Carnation, Rose, Iris, Tulip, Hyacinth, Mimosa, Lily, Violet Leaf
Base:
  • Oakmoss, Ink, Vetiver, Sandalwood, Leather, Woods notes

JARDIN DE TOPKAPI

NOTES:

Top:
  • Orange Blossom, Bergamot, Tulip
Heart:
  • Lotus, Fig, Juniper berry, Geranium, Ambergris, Damask Rose, Lily, Violet Leaf, Amber
Base:
  • Osmanthus, Patchouli, Cedar
Kalbime çok yakın ve çok değerli bir yere, İstanbul'daki Topkapı Sarayına sevgi dolu bir saygı. Yemyeşil ve saygıdeğer Gülhane Parkı bahçelerinde dolaşırken hissettiğim huzur ve dinginlik gerçekten hayranlık uyandırıyor. Çok çeşitli ve canlı bir çiçeğin basamaklı renkleri, sürekli değişen doğal bir sanat eseridir.


JEZEBEL

NOTES

Top:
  • Pear, Chocolate
Middle:
  • Rose Damascena, Moroccan Jasmine, Vanilla, Tuber, Cashmere Musk.
Base:
  • Osmanthus, West Australian Sandalwood, Amber, Madagascan Vanilla, Tonka Bean.

İncil'deki ahlaksızlık figürünü tam olarak temsil etmek için çekici ve baştan çıkarıcı bir koku yaratmayı amaçladım. Büyüleyici bir koku, kokuyu çözdüğünüze inanmaya ikna eder, sürekli olarak dönüşmeye devam eder. Başlangıçtaki sancıların armut, vanilya ve çikolatanın eğlenceli unsurları olmasını ve ardından Şam gülü ve kaşmir miskinin tatlı bir şekilde duygusal bölgesine girmesini istedim. Bu, başlangıçta kullanıcıyı içine çekmek, sonra daha karanlık ve daha önsezili bir ortama ve ruh haline geçmek içindi. Osmanthus gizemli bukalemun, tatlı meyveden deri nüanslara ve dumanlı tütüne çılgınca yön değiştirir. Ağırlıklı olarak doğalları kullanarak, kokunun dans etmesini ve kurnaz ve gizli işlerinde büyüleyici, manipülatif, makyavelist ve gizemli tarihi bir figürü sembolize etmek ve ona saygı göstermek için sürekli değişmesini sağlamayı amaçladım.

LOS VIENTOS de SANTA ANA

NOTES

Top:
  • Bitter Orange, Orange Blossom.
Middle:
  • Ambergris, Aquatic notes, Amber.
Base:
  • Cypress, Birch Tar, Vetiver, Woods notes, Guaicwood
Rüzgarın süpürüldüğü, Kuru Orman, yanık bir kıyı ütopyası. Gizemli, önsezili. "Santa Ana Rüzgarları"
Kullanıcıyı güneşte ağartılmış, davetkar ve hayranlık uyandıran bir yeri çağrıştıran bir koku yaratmayı amaçladım.
Bu pastoral ortamı, neredeyse efsanevi ve kötü niyetli bir 'varlık' olarak doğanın rahatsız edici, yıkıcı gücü ile karşılaştırmayı amaçladım.
Bu fenomenin öngörülemezliğinin sinirleri sarsarak tedirginlik ve dehşete neden olduğu bilinmektedir.
Bu kokunun yaratıcı yönü, doğal ahşapları, toprak yeşillerini tuzlu deniz notaları ve yanmış huş ağacı tonları ile harmanlamaktı. ne kadar içinde olursa olsun, uzakta gizlenen bir melankoli perdesi.

BETWIXT AND BETWEEN – Extrait

NOTES:

Top:
  • Rose
Heart:
  • Smoke, Musk, Amber, Damask Rose
Base:
  • Woods notes, Cashmere Musk, Leather
Ne biri ne de diğeri. Belirsiz. Kararsız. Esrarengiz.
Şehvetli kaşmir ağaçları ve dumanla çevrelenmiş çeşitli misk, ağaç ve gül türlerinin titiz bir karışımı.
Binlerce iltifatı başlatacak koku.



Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Samimi ve güzel bir sohbet oldu. Parfümlerinizi denedim, çok başarılı ve sanatsal buldum. Yeni tasarımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Bundan sonraki hayatınızda başarılar diliyorum.

Ben teşekkür ederim. Sevgilerimle..


Ali Erkekli - Sezgin BARAN



(İzinsiz tamamen veya kısmen kullanılamaz.)




 

Ustad

Dr Hobbit, omurga önemlidir Kardeşim.
Yönetici
#2
Emeğine sağlık güzel bir röportaj olmuş kardeşim.
Ali Bey’e de bize vakit ayırma nezaketi gösterdiği için teşekkür ederim.
 

Debussy

Moderator
Yönetici
#3
Çok güzel bir röportaj olmuş abi, ellerine sağlık ve samimi cevapları için Ali Bey'e de teşekkürler. Ciddi tatsız meselelerin Ali Bey'in parfüme olan tutkusunu söndürmediği görmek sevindirici, küllerinden yeniden doğulduğunda daha emin ve güçlü adımlarla ilerlenecektir.