Annette Neuffer - Annette Neuffer Naturel Perfumes

Vintage

Administrator
Yönetici
#1
Söyleşi yapma teklifimi kabul ettiğiniz için size çok teşekkür ederim. Parfümlerinizi tanıyoruz ve takdir ediyoruz. Meseyosunu forumunda daha çok indie tarzı parfümlere ilgi duyulduğundan siz de forumumuzda tanınıyorsunuz ve hatta parfümlerinizin hayranları var:) Hadi söyleşiye geçelim.

Kendinizde kısaca bahseder misiniz?

Her şeyden önce, benimle iletişime geçtiğiniz için çok teşekkür ederim, sorularınza cevap vermem biraz uzun sürdüğünden sabrınız için ayrıca teşekkür ederim.

15 yıldır parfüm yapıyorum ama asıl mesleğim caz müzisyenliği. 1997 yılında mezun olduğum Graz/Avusturya ve Stuttgart/Almanya'daki Müzik ve Gösteri Sanatları Üniversitelerinde caz trompet eğitimi aldım ve otuz yılı aşkın süredir şarkıcı ve trompetçi olarak sahne alıyorum.

Parfümlere olan tutkunuz ne zaman başladı? Bildiğim kadarıyla büyükannenizin bu tutkunuz üzerinde büyük etkisi oldu.

Hayır, büyükannemin parfüm tutkum üzerinde pek ilgisi yoktu çünkü parfümleri tamamen gereksiz bir lüks olarak görürdü. Ancak onun cennet bahçesindeki bitkiler ilk yaşlarımdan beri kesinlikle benim ilham kaynağımdı ve yürümeye başladığım andan itibaren onun çiçeklerini koparıp koklamadığım tek bir bebeklik fotoğrafım yok.

Kullandığınız ilk parfüm neydi?

Kullandığım ilk parfüm gençlik yıllarımın sonuna doğru Ispahan- Yves Rocher'di. YSL Opium tarzıydı ve uzun yıllar hatta üretimden kalkana kadar onu kullandım. Must de Cartier, Obsession, Opium, KL ve sonrasında Angel her zaman rotasyonumdaydı. Kuvvetli kokuları her zaman sevmişimdir!

Yaptığınız ilk parfümünüz hangisiydi? Ve el yapımı mıydı?

Gül yağı damıtmasının mucidi olduğu söylenen İranlı bilge Avicenna'nın adını verdiğim baharatlı oryantal bir gül parfümü olan Avicenna'ydı. Evet, tüm kokularım gibi el yapımıydı.

Bazen insanlar parfümleri neden dışarda yaptırmadığımı soruyorlar; çünkü ihtiyacım olan tüm hammaddelerin örneğin özel bir ambergris parçasının, nadir bulunan Boronia'nın, belirli bir tür oud'un ve diğerlerinin tek bir şirkette bulunması mümkün değil. Formüllerimde ihtiyacım olan her şeyi temin etmek için çeşitli tedarikçiler gereklidir.

Hammadde arayışı son derece zaman alıcıdır, çünkü doğal olanların özel kullanımı ile aynı isim altında çok farklı malzemeler elde edilebilir. Örneğin, birçok portakal çiçeği özü oldukça sert ve keskin bir notaya sahiptir, güzel olanı bulmak için epey bir örnek denemek gerekir.

Sentetik bir portakal çiçeği yapmak için Metil Naftil Keton sipariş ettiğinizde, ne bekleyeceğinizi oldukça iyi bilirsiniz. Aynı şey gül yağları ve özütlerinin tüm çeşitleri için de geçerlidir.

Bununla birlikte, doğal ürünlerle her şeyi elle yapmaktan başka bir yol yoktur, ayrıca günümüzde neredeyse anakronik bir yaklaşım olmasına rağmen bu analog çalışma ve yaratma yöntemini çok seviyorum.

Parfüm çalışmalarınızda hiç eğitim veya yardım aldınız mı?

Hayır asla. Ben tamamen kendi kendimi eğittim ve eğitimim, sadece doğal hammaddeleri kullandığımdan pahalı ve başarısız olan binlerce deneyden ibaretti; ancak başarısız olma cesareti gelişmenin kaynağıdır.

Parfümlerimi asla satmayı düşünmediğim için, bunu sadece “patlamış hobim” olarak görüyorum.

Bununla birlikte, mümkün olan tüm kaynaklardan, kitaplardan, bilimsel makalelerden ve benzerlerinden uzun yıllar yararlandım. Bu süreç en az bir üniversite diploması kadar zaman aldı. Ayrıca, AB'de kozmetik üretimi veya satışı için yasal gereklilikler son derece karmaşıktır ve danışmanlar ya da işçilik için çok para gerekir. Tüm bunları kendi başınıza öğrenmek ise sabır gerektirir.

Sentetik kullanımını sevmediğim için birkaç resmi parfümeri okulu benim için hiçbir zaman bir seçenek olmadı. Yine de başkalarının onlarla yapabildiklerine hayranım!

Geçenlerde, benden eğitim almak için başvuran, profesyonel olarak eğitim almış ISIPCA mezunu bir parfümörden bir rica bile aldım, bu durum biraz ilginçti çünkü kendimi parfümör olarak tanımlamıyorum. Aslında ben kelimenin tam anlamıyla amatörüm, parfüm yapmayı çok severim ama bunu hiçbir okulda öğrenmedim.

Diğer markalardan kullandığınız parfümler var mı?

Kendi deneylerimi test etmenin dışında, burnumu serbest bırakmak için artık neredeyse hiç parfüm kullanmıyorum. Sadece dışarı çıkarsam veya sahne alırsam, o zaman da itiraf etmeliyim ki, her zaman kendiminkini kullanırım.
İster inanın ister inanmayın, evimde parfüm dışında sadece kokusuz ürünler kullanıyorum, böylece kokulu bir kaos yerine kullanmayı seçtiğim kokunun tadını çıkarabiliyorum.

Parfüm üretme sürecinde nelerden ilham alıyorsunuz?

Çok var, ben bir sinesteziyim ve belirli etkiler bende başka birçok duyusal izlenimi tetikliyor.
Müzik (örneğin, Autumn Nocturne, Make Someone Happy, Blue In Green), renkler (Vermilion Orange), şiir (Sonnet 18), Doğa (Narcissus Orientalis, Rosa Alba, Estate), bir şenlik havası (Fumoir des Anges) veya özellikle ilginç bir hammadde tabii ki (Per Fumum: Ambar).


Hangi parfümünüz favorinizdir?

Şu anda Fumoir des Anges, ama hepsini seviyorum ve her birinin benim için özel bir anlamı var. Aynı zamanda ruh hali, mevsim ve hava durumuna göre de beğenim değişebilir.

Hangi nota favorinizdir?

Oh, bunu söylemek zor, çünkü çok var. Vanilya, Balmumu, Gül, Bergamot, Portakal Çiçeği, Benzoin, Labdanum, Sandal Ağacı, Tütün, Tiare, Frangipani, Ambergris ve Hyraceum, hayvansal içerik olmayanlar.

Çalışmalarını beğendiğiniz parfumör var mı?

İşlerine gerçekten taptığım bazı parfümcüler Dawn Spencer Hurwitz, Charna Ethier (Moss Dress'e bakın, harika görünüyor), Liz Moores ve Tanja Bochnig.

Delphine Thierry harika. Ve daha ticari parfüm dünyasından Chris Sheldrake'i inanılmaz buluyorum. Elbette eski zamanlardan Jacques Guerlain ve Ernest Daltroff. Ama çok daha fazla harika burun var.

Parfümlerinizde doğal hammaddeler kullandığınızı biliyoruz. Peki sentetik notalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sentetik malzeme çeşitliliğinin çok fazla olması harika bir şey. Yetenekli bir kişinin bu malzemelerle neler başardığına hayret ediyorum! Büyük bir ressamın bir nesneyi daha daha az çizgiyle resmetmesi gibi büyük bir parfümör de bunu sentetik malzemelerle yapabilir. Düşününce aklıma Paris - YSL geldi; doğal gül malzemeleriyle elde edeceğinizden çok daha berrak, temiz ve net bir gül!

Sonuçta, sentetikler çok daha ucuz ve kolay satın alınabilir. Ancak diğer yandan bu ucuz ve kolay erişim, sadece parfümde değil, yumuşatıcı, çamaşır deterjanı, temizlik ürünleri gibi biyolojik olarak parçalanamayan birçok üründe de çılgınca ve aşırı kullanıma ve büyük çevre sorunlarına yol açmaktadır.

Sentetiklerin suya, organizmalara ve hatta insan dokusuna veya anne sütüne geçmesini ve bir daha filtre edilememesini endişe verici buluyorum.

Nükleer güçte bir parfüme sahip olmanın lüks olmasını saçma buluyorum. Eskiden doğal malzemeler kullanıldığından parfüm gerçekten lükstü. Belirgin özel günlerde veya ritüellerle kullanılırdı. Buna bayılıyorum!

Kendim için kesinlikle doğalları tercih ederim, çünkü benimle bağlantı kurduklarını hissediyorum, ancak iyi yapılmış herhangi bir iyi parfümü de takdir ediyorum.

Bir sonraki parfümünüz hakkında kısa bir bilgi verir misiniz?

Bir sonraki parfümüm Estate olarak adlandırılacak (Bruno Martino şarkısı) hakiki beyaz Ambergris, Vetiver ve Sandal Ağacı içeren Lavanta / Neroli / Narenciye ağırlıklı bir erkek parfümü.

Hepster bence bir başyapıt. İlk koklayışımda favorilerimden biri oldu. Çok güçlü ve yüksek kaliteye sahip bir parfüm. Blue in Green de kullandım ve o da çok başarılı. Hepster sizin için ne anlam ifade ediyor?

İltifatınız beni çok mutlu etti ve onurlandırdı, çok teşekkür ederim! Hepster terimi caz dünyasından gelir ve “Hipster” kelimesinin ilk hecesidir. “Hep” olmak, caz, sanat ve güzel giysiler ile birlikte sofistike bir anlayışa olmak demektir. Örneğin Cab Calloway (sanatçı) bu türün tipik bir örneğiydi.

Türkiye'deki parfüm severlere ne söylemek istersiniz?

Münih'te sık sık sadece sanalda değil gerçek hayatta da Parfumo toplantıları yaparız, tanışmak çok eğlencelidir. Yıllardır seyahat etmek istediğim İstanbul'da da hayalim bu olurdu.

Hepinize teşekkür ederim, sizinle konuşmak büyük bir zevkti. Şimdilik hepimiz adına barış için dua ediyorum.

Bana zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Bu söyleşi benim için çok özeldi. Tekrar çok teşekkürler.

Nezaketiniz ve desteğiniz için ben de çok teşekkür ederim sevgili Sezgin, sabrınız için de ayrıca teşekkür ederim! Harika bir forumunuz var.

En iyi dileklerimle, Annette Neuffer


Annette Neuffer - Sezgin Baran

All rights reserved. Cannot be used without permission.
 
Son düzenleme:

YILKANT

Administrator
Yönetici
#7
Çok samimi bir röportaj vermiş. Sanatçı tevazusu ve üst düzey kültürel birikimi çok belirgin. Kokularına hayran olmuştuk. Bizi kişiliği ile de etkiledi. Çok teşekkür ediyoruz hem kendisine hem de bu güzel röportaja imza atan @Vintage Sezgin kardeşime
 

Ustad

Dr Hobbit, omurga önemlidir Kardeşim.
Yönetici
#15
Eline sağlık. Çok güzel bir söyleşi olmuş. Genelde yabancı parfümörlerle söyleşileri hep yurtdışı kaynaklı sitelerde okurduk. Şimdi burada da okuyup merak ettiğimiz şeyleri sorma fırsatı yaratıyorsun.
Ellerine sağlık.
Yeni çıkan erkek parfümüne bir ara bakmalı
 
#16
Sezgin hocam bende söyleşiyi beğendim İndie parfümör ler ile söyleşinizin devamını dilerim Elinize sağlık


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

Vintage

Administrator
Yönetici
#17
Eline sağlık. Çok güzel bir söyleşi olmuş. Genelde yabancı parfümörlerle söyleşileri hep yurtdışı kaynaklı sitelerde okurduk. Şimdi burada da okuyup merak ettiğimiz şeyleri sorma fırsatı yaratıyorsun.
Ellerine sağlık.
Yeni çıkan erkek parfümüne bir ara bakmalı
Evet, notaları güzel görünüyor.