Bugün Hangi Parfümü Kullandım?

Pomak

Meşe Yosunu
Robert Piguet Casbah

Bugün tütsü denilince benim ilk aklıma gelen kokulardan biri olan Casbah'ı kullandım eski versiyon şişesinden. Casbah bu hafta içi kullandığım tütsü içeren parfümler arasında en tütsülüsü diyebilirim bu anlamda kullanımı da kolay bir çalışma değil, genele hiç hitap etmediğini baştan belirteyim fakat bu tarz deneysel diyebileceğimiz parfümlerden hoşlanan arkadaşların ise çok beğeneceği bir iş.

Doğuya özgü diyebileceğimiz bir nota olan tütsünün parfümlerde kullanımı genelde amber ve baharat notaların birleştirilmesiyle daha sıcak, daha yanık hissiyatlı ve daha dumansı oluyor, bu tarzın bilindik örneklerine Gucci Ph1, İnterlude, Gucci İntense Oud , Black Afgano, Cdg Wonderwood gibi parfümleri sayabilirim bunları koklayan arkadaşlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Casbah ise bu saydığım tarz tütsü içeren ve genel kullanıcı tarafından beğenilmesi kısmen daha kolay olan parfümlerden ayrılıyor. Casbah'ın saydığım tütsülülerden farkı bahsettiğim o sıcaklık ve tatlılığı hiç barındırmaması aksine küflü rutubetli diyebileceğimiz bitkisel bir yapı ve buna eşlik eden bolca tütsünün parfümü başka bir yerde konumlandırması diyebilirim.

Yabancıların angelica dediği şifalı bitliler sınıfına koyabileceğimiz melek otu Casbah'ın açılışında resmen tokat gibi çarpıyor surata bu tarz bitkisellikten hoşlanmayan arkadaşların hoşuna gideceğini hiç sanmıyorum parfümün başlangıç kısımlarının. Açılışı şöyle düşünebilirsiniz hafif ekşi, hafif acı ve sıfır tatlı karışık otlardan yapılmış bitki çayı yada organik bir merhem gibi, pek çok kişinin de böyle kokmak istemediğini tahmin ediyorum.

Bir hayli uzun süren rutubetli yeşil hava aslında parfümün tamamına hakim diyebilirim ilk başlardaki saldırganlığı azalınca merkezdeki tütsü ve kurulukla birleşmekte ve parfüm daha karanlık fakat daha uysal hale gelmekte. Casbah'ı koklamadan tahmin etmek biraz zor aslında bu anlamda tarifi de zor kokulardan pek benzeştiği parfümde yok açıkçası Cdg'un İncense Avignon'unu benzetiyorlar fakat açıkçası ben pek benzeştiklerini düşünmüyorum Cdg Casba'a göre bir hayli odunsu ilerliyor illa bir parfüme benzetecek olursam koku olarak benzemiyorlar fakat bitkisel ve tütsülü tarzlarından dolayı Jovoy'dan La Liturgie des Heures geliyor aklıma.

Tarzı seveninden başka kimselerin beğenmeyeceği Casbah'ın performansı bir hayli başarılı, bu anlamda Casbah kullananların dozajlamaya dikkat etmesi gerekiyor özellikle açılış kısımları bir hayli saldırgan bir kaç fıs birden oda dolduruyor, kapalı ortamlarda bu anlamda tavsiye edebileceğim bir parfüm değil ya açık havada yada evde tek başınıza eski, karanlık ve rutubetli bir ibadethane ortamı yaratmak istediğinizde kullanabilirsiniz Casbah'ı.
 

Pomak

Meşe Yosunu
Loewe 7 Anonimo

Haftanın son günü son tütsü parfümü olarak Quentin Bisch imzalı Loewe 7 Anonimo kullandım. Kaliteli ve ortalamalın üzerinde işlere imza atan Loewe markasının modern zamanlarda çıkarmış olduğu en iyi iş diyebilirim Anonimo için fakat ne yazık ki Tekin Acar'dan sonra ülkemize markayı getiren olmadığı hem diğer kokulara hem de Anonimo'ya ulaşmak zor. Loewe bir dönem neredeyse bütün kokuların üretimini durdurmuştu fakat son zamanlarda görüyorum yeniden atağa geçip yeni şişeler ile tekrardan hepsini satışa sunmuş, reformüle durumları nedir ne değildir bilmiyorum ama keşke Türkiye'de resmi bir distribütör vasıtasıyla tekrardan görsek markayı.

Anonimo bir designer parfümü fakat yaşattığı hissiyat niche e yakın diyebilirim belki materyal kalitesi daha iyi olsa niche olarak rahatlıkla pazarlanabilirdi diye düşünüyorum hatta şu da var tütsülü balzamik karakteri ile Amouage parfümlerini andırıyor bana.

Klasik Loewe 7 koklayan arkadaşlar biliyorlardır tatlılık içermeyen, özellikle karabiber kullanımı başarılı bir odunsu aromatik parfümdür Anonimo'da 7' nin flankerı olduğu için yine odunsu alt yapı üzerine inşa edilmiş bir çalışma, aynı 7 de olduğu gibi tatlılığı vanilya yada tonkadan gelen bir tatlılık değil reçinemsi ve amberimsi bir tatlılık şeklinde. 7 den farkı ise Anonimo'da çiçeklerin yerini deri ve daha balzamik notaların alması ve ilk versiyondaki tütsünün daha da arttırılması diyebilirim hal böyle olunca ortaya 7 ye göre daha karanlık daha sert bir parfüm çıkmış.

Parfüm açılışını aslında biraz sentetik yapıyor diyebilirim bu kısımları daha iyi olabilirmiş, dumanlı odunsuluğu sıkar sıkmaz hissediliyor, tütsünün de parfümde en çok hissedildiği yerler bu kısımlar zaten yine tatlılaşmaya başlamadığı için en kuru yerleri de buraları. Quentin Bisch burada biraz uyanıklık yapmış şöyle ki ilk versiyonda yoğun hissedilen karabiber yerine Anonimo'da bahsettiğim kuruluğu törpülemek için pembe biber kullanmış eğer 7 de ki gibi karabiber olsaydı bu kısımları biliyorum geniz yakardı, böyle olunca daha taze bir tütsülü hissiyat yakalamış.

Çok ta uzun sürmeyen bu açılıştan sonra parfüm bir hayli değişkenlik gösteriyor ve ana karakteri olan hafiften tatlı reçineli hale bürünüyor yine bu kısımlarında da ilk başta net hissedilen tütsü daha hafifleyerek devam ediyor. Parfümde kullanılan deriyi yine bir Loewe parfümü üzerinden örneklendirmek istiyorum, benim çok sevdiğim bir designer olan Solo Loewe Platinum'da çay la birleşen ve bir tasarımcı parfümü için çok başarılı bir deri kullanımı vardı sevilebilirliği çok yüksek rahatsız etmeyen bu derinin aynısı Anonimo'da da var ve bu kısımlarının genel beğenisi bir hayli yüksek.

Edp formunda olan Anonimo'nun kalıclığı bir hayli fazla, fark edilirliği yüksek ilk başları sonrası tene yaklaşan hafif tatlı reçineli ve baya uzun süren kısım ve en sonda yumuşak bir odunsulukla tenden ayrılıyor.
 

Pomak

Meşe Yosunu
Renier Cacique

Kaliteli malzemelerden yapıldığı koklar koklamaz anlaşılan çok kullanışlı bir oud yorumu, hayvansallık yok diyemem fakat rahatsız ediciliği hiç yok, odunsu tütsülü bir alt yapı ya abartıya kaçmadan tatlılık eklemişler gayet te iyi olmuş. Çok saldırgan bir parfüm değil fakat kalıcılık inanılmaz.
 
Akşam sonrası Bvlgari Splendida Iris D'or

Bu akşam sonrası Serge Lutens Ambre Sultan çok güzel kokuyordu şu an Elhamdulillah

Bugün gündüz Prada Amber Pour Homme Prada Man :)
 
Prada Prada Amber Pour Homme Prada Man maalesef reformule. Gene güzel o safran ama eskisi 2-3 fıs iki gün sonra bile buruna kokusu geliyordu. Reformule edeceksen ne diye alıyorsun L'Oreal Puig'den
 

Debussy

Moderator
Yönetici
Zoologist - Sacred Scarab. İkinci sefer deneyişim.

Evet vintage parfüm gibi ama bu onu yaratıcılıktan uzak yapmıyor. Günümüzde çıkan benzer vintage eğilimli birçok parfümden belli açılardan ayrılıyor kanaatindeyim. Günümüzdeki vintage ekol parfümlerin biraz modernize edilmiş hali olan parfümler direkt bir vintage kokuyu ya da sınıfı referans aldığını anlıyorsun ve bu nedenle eski bir parfüme yönelik çok güçlü çağrışımları oluyor. Misal Papillon Dryad'ın direkt Vol de Nuit'den, Rogue Perfumery Champs Lunaires'in direkt Fracas'dan, Roja Fetish Woman'ın direkt Bandit'den geldiği anlaşılıyor ve belli açılardan hem orijinallerinden çok uzaklaşmıyorlar hem de onların vintage halini aratıyorlar. Sacred Scarab ise birçok ekole birden göz kırpıyor özellikle bu yanı başarılı ve üstelik direkt kuvvetli bir çağrışım yapmaktan uzak. Çok yönlü serüveninde aldehidik patlaması Chanelleri, meyveli şipre yönü vintage Femme ekolünü, yeşil nemli hayvansallığı Magie Noire'yi, galbanumlu aldehit çiçeksiliği Chamade ekolünü, kuru hayvansıllığı bazı eski hayvansal parfümleri, dibindeki tatlı kuru sıcak hayvansal amber/vanilik pudramsıllığı Guerlain baz notalarına göz kırpıyor ama dediğim gibi direkt benzerlik değil, bu parfümlerin dahil olduğu sınıflara dahil edebileceğin ama kopya ya da benzer diyemeceğim türden. Bana başarıyla modernize de edilmiş gibi geldi, ki bu düşüncemin üzerine vintage parfümlerle yıldızı bir türlü barışmayan kız arkadaşıma da denettim, o da gayet beğendi. İlk başta üstün körü sadece ilk katmanı koklayınca hayal kırıklığı yaşamıştım ama takip edip değişimleri gözlemleyince beğendim.
 
Son düzenleme:

Pomak

Meşe Yosunu
Penhaligon's Halfeti

Denemeyenler ismi ve notalarından kaynaklı doğulu bir iş olduğunu düşünebilir haklılar da bende gül ve ödü yan yana duysam durur düşünürüm fakat kokladıklarında hiç te olmadığını göreceklerdir. Çok kullanışlı bir oriental Halfeti, gül ve öd den ziyade taze baharatlar ve odunsuluğu daha ön planda bence.
 

Pomak

Meşe Yosunu
İnitio Oud For Greatness

Kullanımı kolay öd parfümlerine ayırdığım haftanın üçüncü günü genel beğenisi bir hayli yüksek olan İnitio Oud For Greatness kullandım. Bilindik bir iş olduğu için şöyle kokuyor böyle kokuyor ayrıntısına girmeyeceğim fakat klonu olan ve sürekli karşılaştırılan Alghabra Ottoman Treasure ile ilgili bir iki kelam etmek istiyorum. Sabah evden çıkarken Oud For Greatness kullandıktan sonra bileklerime de birer fıs Ottoman Treasure ve Oud For Greatness sıktım daha sıkar sıkmaz kalite farkı anlaşılıyor, şuan için yaklaşık dört saat oldu, kokladığımda İnitio tarafından çok güzel bir odunsu tatlılık gelmekte Alghabra tarafında ise sanki hafiften ekşi ve rahatsız edici bir koku var. Yine ilk dört saat için konuşursam İnitio Oud For Greatnes çok daha fazla kokuyor. Sonuç olarak hiç de hesaplı olmayan fiyatı da göz önüne alındığında Alghabra'ı ben şahsen önermem.
 

Pomak

Meşe Yosunu
Sospiro Diapason

Bugün çok kullanışlı bir gül-öd yorumu olan Diapason'u kullandım, geçenlerde Halfeti için tematik bir gül öd parfümü olmadığından bahsetmiştim baharatlı ve aromatic taraflarının Halfeti'yi daha kompleks bir yapıya büründürdüğünü düşünüyorum. Diapason için ise tematik bir gül-öd parfümü diyebilirim rahatlıkla Halfeti kadar zengin nüanslar içermiyor iki katmanlı bir parfüm Diapason, açılışında biraz metalik histe uyandıran güçlü bir gül patlaması ve sonrasında kuru fakat çok başarılı bir odunsu yapı.

Parfümün tabanında kullanılan vetiver bu parfümü koklamaya alışık olduğumuz daha çok unisex çizgide olan gül-öd parfümlerinden ayırmış çok da güzel olmuş, performanslı yapısı da düşünüldüğünde yağmurlu ve serin havalarda çok başarılı bir vetiver kullanımına sahip Diapason'u kullanmak keyif verir diye düşünüyorum.
 
Nishane tempfluo
Beni rahatsız eden parfumlerden birisi daha maalesef çok sentetik. Eskiden nishane kaliteli ve özgün parfümler çıkarırdı. Ama nedense artık tekrara düştü ve klonlama işine girdi. Kredo yu da kapaktan kokladım bugün o da bildiğimiz TF oud wood. Bakalım ilerleyen zamanlarda kredo yu kullandığımda nasıl hissettirecek ve oud woodla ne derecede benzerler.

SM-N985F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Pomak

Meşe Yosunu
Mfk Oud Extrait

Koku olarak Edp versiyonu daha iyi bulsam da performans olarak oud ün extrait hali çok daha başarılı, performansın artmasındaki temel etken vanilya ile birlikte tatlılığının arttırılması ama yine de tatlılık olarak makul düzeylerde bu anlamda kullanışlılığı bir hayli yüksek. Serinin en popüler işi Satin Mood Ext. ile kıyaslarsam performans olarak gerisinde olsa da çok daha iyi bir koku olduğunu düşünüyorum Oud Extrait'in bunda sebep belki de Satin Mood'u erkek kullanımına pek yakıştıramam olabilir.