Envy for Men, Gucci

Aryan

Aktif Üye
#1
Gucci Envy2.jpg

Koku, zencefil çok baskın olmakla birlikte kakule, kişniş, biber, anason, muskat gibi baharatların ferah sayılacak bir yorumuyla açılıyor. Bu açılışa lavanta ve mandalinanın da hoş bir katkısı olmakla birlikte gayet uyumlu, güzel birliktelik oluşturmuşlar. Odunsu maun notası ise dikkat çekiyor, buna birazdan değineceğim… Daha ilk bölümlerde dengeli bir koku olduğunu anlıyorsunuz, toplamda notalarından hiçbiri sınırı aşmıyor, her bir nota dengeli ve yerinde kullanılmış. Kakule ve lavantanın hissedilebilirliği gayet iyi, yuvarlak ve modern. İlk bölümlerin yıldızı ise ayrıksı karakteristiği ile dominant majör nota zencefil.

Açılışın ardından koku daha naifleşiyor ve biraz yumuşamaya başlıyor... Bunda orta bölümdeki sandal ve karanfil, yasemin, gül çiçeklerin zerafetinin bir rolü olsa gerek. Burada dikkatimi çeken: Açılıştaki odunsu nota maundan sonra ortada ağırlığını koyan sedir ile sandal! Burdan anlaşılıyor ki bu parfüm, en önemli vurgularından birini açılışından itibaren ağacımsı-odunsu yönde yapmak istiyor. Çünkü; sandal, maun, en çok da tabii sedir daha fazla baz bölümlerinden aşina olduğumuz notalardan. Bu tür notaların daha öne çekilmesi biraz ezber bozup kokuya karakter de kazandırmış. Sandal buradaki önemli bir nokta; salt odunsu notalar arasında değil, tüm toplam koku profili içindeki en karakteristik ve en hissedilebilirliği yüksek majör notalardan bir diğeri. Kokuyu üç nota ile özetlemem gerekseydi şunlar olurdu: Zencefil, sandal ve...

Ve tütsü… Tütsünün sandal ile birlikte kokunun biraz daha yumuşak-odunsu yönüyle birlikte geldiğini hissettim. Zencefil baskınlığında parlak-ferah bir açılışa sahip iken, kokuyu ilerleyen bölümlerinde daha dumansı yumuşak-odunsu bir şekilde duyumsadım. Son bölümlere doğru zencefil düşüşünün dibindeyken, ağacımsı-odunsu yönden izler daha belirgin. Baz bölümünde ise tütsü, daha da çok ağırlığını koyarak dumansılığı vetiver-tütün ile birleştirerek amber ve vanilya ile buluşturuyor. Son bölümü daha kuru ve biraz daha karanlık bulduğum koku, bu bölümde iyice gücünü yitirip tene fazlasıyla yaklaşıyor; volume’ü düşük paçuli ve deri notaları estetikten öte biraz işlevsel kullanılmış izlenimi yaratıyor.

Kokunun başarısının bir sırrı da baz bölümünde gizli. Açılışı ve orta bölümleri gayet başarılı, karakteristik olan bu parfümde ilerleyen bölümlerde tütsünün ağırlığını koymasının yanında yine son bölümlerde vanilyanın da şımarıkça, ciddiyetsiz kullanımının önüne geçen tütün, vetiver, paçuli ve derinin de kullanımı dikkat çekici. İlk başta söylediğim denge; vanilya, amber, miskten gelebilecek tatlılıkta da korunmaya çalışılmış. Burada tatlılık eşiği düşük olan benim müşkülpesent tavrım yine hortlasa da hakkı teslim etmek gerek: Belki –görece- tatlılık fazla gelebilir ama her şeye rağmen başını alıp gidecek tek yönlü baskın bir tatlılığın önüne geçilmeye çalışılmış. Bu gerçekten çizgisi olan bir koku.

Dumansı oryantal-ağacımsı bir koku olarak özetleyebileceğim bu parfüm, içerdiği zencefil önderliğindeki ferah, zengin baharat yorumu, dumansı sandal ile vetiverin dengeli vanilya-amber ile buluşmasıyla son derece güzel ve ciddi bir iş; başarılı bir harmana sahip dengeli bir parfüm. Tom Ford dönemi eski efsane Gucci parfümlerinden olan 98' çıkışlı vintage mertebesindeki bu parfümün neden iz bıraktığı son yıllarda çıkan parfümlerden sonra tekrar koklandığında daha iyi anlaşılıyor…

gucci envy.jpg