House of Matriarch - Orca

YILKANT

Administrator
Yönetici
#1
Latince hançer manasına gelen ismiyle denizlerdeki besin halkasının en tepesindeki canlı Orcadır. 1977 Yapımı bir film vardı. Arada sırada televizyonda yayınlanırdı. Filmin kısaca konusu balina avcısı, geçimini bu işten sağlayan bir adam tarafından, tek eşli oluşlarıyla bilinen bir katil balinanın eşinin öldürülmesi ve avcı gemisinde vinçle yukarıya asılırken öldürülen balinanın hamile olduğunun anlaşılması ile başlıyor. Bu ailesine bağlı balinanın intikam almak için varını yoğunu ortaya koyup, sistematik planlarla intikamını alıp balina avcısı ile yüzyüze gelip onu öldürmesi ile sona eriyor. Oradaki bir replikte: katil balinaların bir kere gördükleri bir yüzü kırk yıl unutmadıkları, intikamcı memeliler oldukları ve eninde sonunda intikamını almak için geleceğini söylüyorlardı. Hayran olunası canlılar gerçekten. Küçük kominler, klanlar halinde yaşamaları, aile oluşları ve paylaşımları gerçekten insana örnek olması gereken canlılar. Hiç bir donanımımız olmadan açık denizlerde bulunursak, doğanın adaletine şahit olacağımız muhakkak. Saygı duymamız gerekiyor doğadaki her canlının yaşam alanına ve mükemmel sistematiğe sahip, dengeli yaşantılarına. Doğanın pek çok zincirini parçalamış olan insanoğlunun cezasını elbette bu canlılar verme kudretine sahip değil; ancak bu dünyadaki doğal adaleti bozarsak bir gün karşılaşacağımız kıtlık bizimde düzenimizi bozup sonumuzu getirecektir.

Ambergristen bahsetmek istiyorum size bugün. Ambergris ya da gri amber parfüm sektöründe uzun zamandır kullanılan ve bulunmasının güçlüğü nedeniyle zaman içinde ikameleri ile hissiyatı sağlanmaya çalışılan seçkin, prestijli ve bence çok güzel kokan hayvansal bir materyal. Bilinen elde ediliş öyküsü ve kaynağı şöyle: doğal yaşam ortamında yani derin denizlerde yaşayan bir tür balina olan ispermeçet'in kusmuğu, suya salındığı anda taşa benzer bir şekilde yüzeye çıkar. Bu balina kusmuğunun ağız yoluyla mı, yoksa dışkılama yoluyla mı atıldığına ait bir bilgiye maalesef sahip değiliz. Taze ambergris ilk anlarda tamamen beyaz renkte iken daha sonra enfekte olarak gri bir renge dönüşür. Doğal ortamında elde edilemediği için, genellikle okyanusa kıyısı olan adalarda kıyıya vurmuş ambergris tesadüfen bulunur. Kokusu ve yapısı değişkenlikler göstersede aşağı yukarı: denizin tuzlu kokusu ile topraksı hatta kan kokusunu çağrıştıran bir kombo şeklindedir. Hangi kompozisyona sokulursa sokulsun bazen baskılayarak bazen baskılama yapmadan kendini gösterir ve kokuyu başka bir boyuta alır. Diğer hayvansal materyallere göre itici olmayan kokusu (bana göre hiç biri itici değiller) genel anlamda çekici bulunur.

House of Matriarch da doğal ambergrisi iyi işleyen butiklerden biri diyebiliriz. Uçuk fiyatlara satılmakta olan Ghazal gibi daha uygun fiyata satılan Orca da kaliteli ambergris koklamamızı sağlayan bir parfüm. Hatta belki de bu alandaki referanslardan. Ghazal da baş aktör olmayan içerik ambergris, orca da tamamen başrolde. Hatta diyebilirim ki: Orca da diğer materyaller sadece bir kompozisyon oluşturan yardımcı unsurlar.

Orca, House of Matriarch ın 2015 yılında piyasaya sürdüğü bir parfüm. Parfümörü tüm House of Matriarch kokularında olduğu gibi Christi Meshell. Parfüme sanırım Ambergris merkezli olması nedeni ile ismini okyanusların belki de en sofistike canlısı olan, bizlerce katil balina olarak bilinen Orca ismi verilmiş.
Orca'nın içerik yapısında bulunan 1800 lü yıllara ait Yeni Zellanda menşeeli ambergris gerçekten ilgi çekici. Ambergris en sevdiğim notalardan ve bu yönüyle de Orca en merak ettiğim House of Matriarch parfümü olmuştu.

Parfümün içeriği:

Nota sıralaması vermeden yazacağım. İnternette notalarıyla ilgili bir sıralama var ama hem eksik hem yanıltıcı.

Ambergris, huş katranı, tütsü, benzoin reçinesi, kehribar, bal, labdanum, baharatlar (kimyon, karabiber ve tarçın), choya loban reçinesi, deri

Orca ilk spreyden itibaren ambergris merkezli bir parfüm olduğunu hissettiriyor. Kokunun açılışını tuzlu ambergris, soft halde bir kehribar ile yapıyor. Kehribar bu haliyle gayet güzel bir nota niye bunu ölçüsüz kullanırlar anlaşılır şey değil. Sonra kokuya yavaş yavaş baharatlar ve reçineler katılıyor. Nokta nokta gizli bir odunsuluğun da kokuya dahil olduğunu hissediyorsunuz bunun sebebi: sanıyorum choya loban reçinesi ve labdanum olmalı. Orta katmanlarda kokunun bir miktarda dumansı bir karanlık sarmalamaya başlıyor. Hafif tütsü biraz huş kokusu geliyor. Ve black no1 de kokladığım deriyi ds bu bölümde kokluyorum. Ancak ambergrisin başrolünü asla bozmuyorlar. Tek başına parfümü yapılsa kullanacağınız kalitede bu materyaller sadece ambergrisin: i, e, de ve den hallerini ortaya koymak için oradalar. Bunu resmen hissediyorsunuz. Orta notaların son bölümünde yumuşak ve tatlılıktan ziyade lezzet katan bir bal notası sade bir üslupla kendini gösterip çekiliyor. Kokudaki bal ve benzoin in olması gerektiği gibi koktuğunu söyleyebilirim. Bal ne yapış yapış ne de baygın. Baharatları yumuşatmak için kullanılmış olduğu çok belli. Benzoin de öyle ne yapış yapış ne de sarmal. Bu geçişler sona erdiğinde en son baharatlı, hafif tozlu, biraz dumansı halde bir ambergris kokusu uzun süre cildinizde kalıyor.Orca nın %100 doğal bir içeriğe sahip olduğunu söylemem gerek. Kompozisyon anlamında ufak ya da büyük benzerlikler içeren parfümler söyleyebilirsiniz; ancak bu kadar doğal ve yüksek kalitede olmasına imkan yok orca ile yanyana adını sayacaklarınızın. Çok sevilen bir parfüm olan Tauer LDDM'i andırsa da onun çok üstünde bir parfüm. Tamamen pürüzsüz bir koku Orca. Etrafımdan da oldukça beğenildi. Ama en önemlisi ben kokuyu çok beğendim. Üst düzey kalitede ve doğal bir koku olmasının yanında, sanırım artık ambergris içeren kokularda çok yukarıya koyduğu çıta ile hayatımda özel bir yeri olacak bir parfüm. Kış ve bahar aylarında her ortamda kullanılabilir. Kokuyu bir rüzgarla tarif edecek olsam Orca için "Lodos" derdim.

Performans olarak Orca gayet tatmin edici. Tüm gün sürecek bir kalıcılığa sahip ve 4 saat civarı etraftan farkedilecek düzeyde bir yayılımı oldu benim tenimde.

Hatamız varsa affola.
 
Son düzenleme:

rasta82

Meşe Yosunu
#2
abi kalemine sağlık. işte parfüm incelemesi böyle olur! edebi eser okumak istersek açar bir kitap okuruz :) şahsen böyle, parfümün dışına çıkmadan tamamıyla teknik bir incelemeyi okurken başka keyif alıyorum.
 

YILKANT

Administrator
Yönetici
#3
abi kalemine sağlık. işte parfüm incelemesi böyle olur! edebi eser okumak istersek açar bir kitap okuruz :) şahsen böyle, parfümün dışına çıkmadan tamamıyla teknik bir incelemeyi okurken başka keyif alıyorum.
Teşekkür ederim kardeşim. Elimden geldikçe fırsat buldukça birşeyler yazmaya çalışıyorum işte. :)