Juan Lopez Becerril - Hueleme Mucho

Vintage

Administrator
Yönetici
#1
Instagram ve YouTube gibi platformlarda kendi takipçi kitlesini oluşturmuş ve parfümler hakkında detaylı yorumlarıyla dikkat çeken, benim de yorumlarına önem verdiğim Hueleme Mucho hesabının sahibi Juan Lopez Becerril ile kokular üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşiyi teklif ettiğimde hiç düşünmeden kabul eden ve içtenlikle soruları yanıtlayan Juan'a bir kez daha teşekkür ederim.


Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Adım Juan, İspanya'da eşim, küçük oğlum ve iki köpeğimle yaşıyorum. Ben öğrenmeyi seven, parfümlerden ve onları keşfetme macerasından keyif alan bir koku eleştirmeniyim.

Parfüm tutkunuz ne zaman başladı?

Kokuları hep merak etmişimdir, ama başlangıçta bu bir hobiydi. Bu hobi Escentric Molecules 01 ile bir saplantı haline geldi, çünkü bu koku bana varlığından haberdar olmadığım Niş koku evrenine bir kapı açtı. O andan itibaren özel, benzersiz kokuları ve parfümlerin benzersiz büyüsünü keşfetmek bir saplantı haline geldi.

Kullandığınız ilk parfüm hangisiydi?

Ben çocukken, sanırım 8 yaşımda, babamın nasıl koktuğunu severdim, Loewe Pour Homme kullanırdı ve bu benim için gelmiş geçmiş en iyi kokuydu. O kadar ısrarcı oldum ki bir gün ailem bana minik bir şişesini aldı… ve onu o kadar çok sevdim ki hiç bitirmedim, bu güne kadar duruyor ve hala harika kokuyor

Herhangi bir Türk parfüm markası kullandınız mı? Kullandıysanız düşünceleriniz nedir?

Türkiye en sevdiğim ülkelerden biridir. Yıllar önce ziyaret etme fırsatım olmuştu ve her şeye, insanlara, muhteşem yemeklere, güzel camilere, güzel yerlere aşık olmuştum ve o gezinin nasıl bir koku keşfi olduğunu da hatırlıyorum. Çarşılardaki baharatlar, orada bulduğum markasız ve isimsiz kokular, kokuları anlamanın yeni bir yolunu keşfetmemi sağladı.

Marka olarak bahsetmek gerekirse, elimde 7 civarında parfümü bulunan ve kullanırken kendimi çok iyi hissettiğim Nishane demeliyim.

Ama ülkenizde sahip olduğunuz isimsiz ve markasız kokuları da unutmayalım.

Favori parfümünüz hangisidir?

Nabucco Parfum Fin benim favorim çünkü ne zaman kullansam, olmak istediğim kişi gibi kokuyorum. Bir dünya imparatoruna yakışır bulduğum ve benim için ilham verici bir koku. Kokusunu çok sevdiğim bir parfüm.

Ne yazık ki artık üretilmiyor, bu yüzden şişelerimi bir hazine gibi saklıyorum.

Sentetik notalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sentetik notalar hakkında yaygın bir yanılgı olduğuna inanıyorum. Sentetik notaların şeytanlaştırıldığı, doğallığın ise her zaman daha iyi olduğu hakkında çok şey okudum. Sentetik notalar olmadan popüler, uygun fiyatlı kokular olmazdı. Sentetik, plastik anlamına gelmez; parfümeride orijinalinin yerini alabilecek farklı bir kaynaktan koku sentezledikleri anlamına gelir. Bazı doğal notalar artık kullanılamadığı için ortadan kayboldu veya bir parfüme eklemek çok pahalı (birkaçını saymak gerekirse ud veya amber gibi…) hale geldi, Ancak insanlar hala bu notaları talep ediyor, bu yüzden bu fantastik dünyayı mümkün olduğu kadar çok insan için erişilebilir hale getirebilmek ve bu malzemeleri alternatif olarak sentetik notalarla karşılamak müthiş. Ayrıca günümüzde kullanılan kokuların çok yüksek bir yüzdesini sentetik notalar oluşturmaktadır. Ben sentetik notaların, ama gerçekten iyi notaların, temsil ettiği orijinal notanın vereceği his ve hazzı verebileceği yanlısıyım.

Nasıl bir parfüm yaratmak isterdiniz?

Bir parfümün amaca uygun olması gerektiğini düşünüyorum. Bir şey yapmak istiyorsanız, sizi aynı his ile destekleyecek bir kokuya sahip olmak çok daha iyidir. Bu yüzden, amaç ve kokuyu tanımlayacak, amacı gerçekleştirebilecek bir koleksiyon oluşturmayı isterdim.

Favori parfümörünüz kim?

Sanırım yok, her burnun her projeye farklı bir yaklaşımı olduğunu ve her projenin farklı bir kitlesi, hedefi, amacı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden her birine saygım olsa da onları tasarlayanlardan çok kokulara odaklanmayı tercih ederim.

Bir parfümde sizin için önemli olan nedir?

Parfümü bir amaç ile tanımlayabilmek...Hiçbir amacı olmayan bir koku benim için kullanılamaz.

Parfüm dünyasının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Paranın, Aventus tarzı, Baccarat tarzı, meyveli misk gibi çiçeksi tarz abartılı kokuların kutuplaşmasına yol açacağını düşünüyorum. Diğer yandan, küçük veya orta ölçekli markalarda koku yaratan birçok insan, bir sonraki Aventus olmak için dua ediyor.

IFRA standartları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yaptıkları bazı şeylerin çok iyi temellere dayandığına ve haklı olduklarına, bazılarının ise IFRA'yı finanse eden şirketlerin ekonomik çıkarlarına hizmet ettiğine inanıyorum. Bu nedenle, bu konularda daha objektif olmak için, koku endüstrisi tarafından özel olarak finanse edilmeyen ikinci bir enstitünün daha bağımsız bir yaklaşıma sahip olması gerektiğini düşünüyorum.

Bazı markaların birbirinden “ilham alması” hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yaratıcılık gitgide azalıyor mu?

Paranın birçok marka için büyük bir ilham kaynağı olduğunu düşünüyorum. Hiç satmamış bir kokunun klonunu gördünüz mü? Sanırım bu konu yaratıcılık meselesi değil, para meselesi. Komşunuzun Aventus, Baccarat, Erba Pura ile milyonlar kazandığını görürseniz…. Şirketinizi canlı ve modaya uygun tutabilmek ve para kazanmak için popüler notalarla kendi yorumunuzu denemek neden kötü olsun ki? Sadece senin sahip olabileceğin bir şeyi istiyorsan bu ayrıcalık için ödeme yapmalısın.

Beğendiğiniz parfümlerden bize ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Bu konu gerçekten zevkinize, cildinize ve amacınıza bağlıdır. Benim için elegant : Ormonde Jayne Man, sexy : Danger by Roja Dove, gece kullanımı : Behique by Renier, F/P: Sanırım en sevdiğim yasemin kokularımdan biri olan Lust by Lush, uygun fiyata ve uğrunda ölmeye değer bir kaliteye sahip. Yaz için Strangelove NYC'den Silence the Sea'yi ve kış için Almah'dan Way to Wakatobi'yi seçerdim…

Nihayetinde bu konu zevkinize ve cildinize göre değişir. :)

Peki en çok iltifat aldığınız parfüm hangisi?

Agua by Loewe (uniseks, açık yeşil renkli, orijinal olan). Bu parfüm şimdiye kadar diğer kokulardan daha fazla iltifat topladı.

Türkiye'deki parfüm severlere ne söylemek istersiniz?

Bu röportajı okuduğunuz için çok minnettar oldum, çok teşekkür ederim. Koku dünyasının asla bitmeyeceğini söyleyebilirim, bu yüzden bir gülümsemeyle sürüşün tadını çıkarmanızı öneririm. Bana yer verdiğiniz için onur duydum. Teşekkür ederim.


Juan Lopez BECERRİL - Sezgin BARAN


izinsiz tamamen veya kısmen kullanılmaz.
 
Son düzenleme:

Mehmet

Meşe Yosunu
#6
Adamın tipine çok gıcık oluyorum ama vermiş olduğun emekler sayesinde eldivenle sevilir hale getirmiş.

Eline sağlık. :)
 

Mehmet

Meşe Yosunu
#10
Alırız o zaman @Mehmet in elinden mousse illuminee‘sini :D
Ne mousseymiş arkadaş. Ayda yılda bir şişeli parfüm alınca göze battı tabi. :)

simdi birde burdaki mesajlari translate ile okumasin :eek:
Adamın derdi benimle, Sezgin hocam napsın hem emek verecek hem de laf mı yiyecek adamdan? Ayrıca herkesin bir değeri var. Adamın önemi varsa ona değer verip emek harcayan Sezgin de benim için en az onun kadar değerli. Çok da şaaapmasın adam. :)