Lanvin – Mon Péché / Eau My Sin (1924)

azzura

Meşe Yosunu
#1
Lanvin markası Fransa'da giyim üzerine kurulmuş ufak bir markayken 1924 yılında parfüm de çıkarmaya karar vermiş. O dönemde benim bahsedeceğim ilk parfümünü oldukça etkileyici bir isimle"Mon Péché (benim günahım)" çıkarmış. Henüz I. Dünya Savaşı yeni bitmişken çıkarılmış bir koku. Koku da kedi figürünün ön plana çıkarılmış olmasının nedenini civet kedisinden elde edilen "civet"in bu parfümde her an yanıbaşınızdan ayrılmaması ile ilgisi olabilir. Denediğim dekant kaç yılına ait bilmiyorum ama vintage versiyon olarak geçmekte.

2670_8b3f4dd2c4b8c37ff090745949fb4bd4.jpg

Parfümün açıklanan notaları şu şekilde:

Üst Notaları: Aldehitler, Bergamot, Adaçayı, Limon
Kalp Notaları: Leylak, Karanfil (baharat), Süsen Kökü, Yasemin, Müge Çiçeği, Narcissus, Gül, Ylang-ylang
Dip Notaları: Odunsu Notalar, Misk, Styrax, Tolu balsamı, Vanilya, Vetiver, Civet

Parfüm tenime ilk sıktığım an tozlu bir adaçayı, çok hafif bir neroli ve bolca sabunsu aldehitler ile başlıyor. Açılışında yer alan adaçayını oldukça beğendim. Hafif buruk kekremsi ancak kaliteli biraz meşeyosununu andıran bir hissi de yarattı. Aldehitlerden olabilir. Bu arada bu aldehit kullanımı, hafızam beni yanıltmıyorsa, Chanel No. 5 de ilk kez kullanılmıştı. 1921 yılında Chanel markasının bu devrimci hareketi o dönemi izlerini vurmuş olmalı ki bu parfümde de bolca aldehitlere şahit oldum.
2670_39075580c67e005280efbce87076cd86.jpg

Koku ilerledikçe süsen kökü giderek kendini belli etmekte ve kokuya oldukça kadınsı bir his katmakta. Açılışta hissedilen ancak çok net olmayan civet koku ilerledikçe kokuya gerilerden hafif ve rahatsız etmeyecek bir hayvansal nüans eklemekte. Kesinlikle ya doğal ya da çok iyi kalite sentetik olduğunu düşünüyorum rahatsızlık verecek bir sentetiklik yok ve oldukça keyif verici. Tabi kokuda kullanım oranı düşük ancak(1/1000 kadar) oldukça derinlik katmakta ve bu derinlik deneyimli burunlara inanılmaz bir keyif vermekte. Ayrıca yasemin ve gül kokuya yine aynı şekilde derinlik katmış. Aldehitler hala kokuya baştaki kadar olmasa da sabunsuluk katarken açılıştaki neroli ve adaçayı hissedilmemekte.
2670_32ec3c6af9cb9f2319037092b89bff27.jpg

Koku tene iyice yerleştikçe aldehitli o sabunsu yapısından sıyrılıp ısınmaya başlıyor. Karanfil notası ile birlikte daha karanlık (günahkar mı desek acaba) ancak sıcak bir yapıya bürünüyor. Orta notalardan itibaren bu sıcak yapı çiçeksi notalar ve balsam ile desteklenmekte ve bu sıcaklık ile birleşen süsen kökünün kremsi hissini artırmakla beraber balzamik bir his ortaya çıkarmakta.

Dip notalar kokunun belki de en keyif aldığım ve en karakterli kısmı olmakta. Çünkü dip notalarda tamamen uniseks yapıya bürünen koku karanfil ve odunsu notalar ile birleşip kadifemsi naif ve bir o kadar keyif verici burnu tırmalamayan bir yapıya bürünüyor. Kokunun ilk açılışından dip notalara kadar her an yer alan civet burada da kendini hissettirse de artık oldukça keyif verici bir halde. Sanki yorgunsunuz da kedinizi kucağınıza alıp usulca okşuyorsunuz.

Parfümün açılışı biraz dönemin jenerik kokularına benzese de kompozisyon olarak ilerledikçe oldukça katmanlı bir yapıya sahip olduğunu göstermekte ve özellikle yaşadığı dönüşümler ile özellikle bu hobiye meraklı kişilere büyük keyif sağlamakta.

NOT: Bana bu kokuyu hediye eden değerli Ozan'a (a.k.a. @Debussy ) teşekkürü borç bilirim.
 
Son düzenleme:

Debussy

Moderator
Yönetici
#2
Ellerine sağlık Kürşat :).

No. 5 ilk aldehit kullanımı değildi ama aldehiti trend haline gelmesine ön ayak olduğunu söyleyebiliriz. Civeti doğal bu arada, kimya laboratuvarında bakmışlardı doğal olduğu ortaya konmuştu, 1000'de 1 den fazla gibiydi bir de :). Kokuyu ilk kullandığımda (2 yıl oluyor) hiç doğal civet koklamamıştım ama koklar koklamaz dedim bu doğal civet olsa gerek, civeti hakkaten piyasadan farklı çünkü, 1980'lerde bile doğal civet kullanmışlar, ki benim sana yolladığım 70 sonrası Eau de Lanvin versiyon, daha eski versiyonlarda daha bile boldur civet herhalde.
 
Son düzenleme:

azzura

Meşe Yosunu
#3
Ellerine sağlık Kürşat :).

No. 5 ilk aldehit kullanımı değildi ama aldehiti trend haline gelmesine ön ayak olduğunu söyleyebiliriz. Civeti doğal bu arada, kimya laboratuvarında bakmışlardı doğal olduğu ortaya konmuştu, 1000'de 1 den fazla gibiydi bir de :). Kokuyu ilk kullandığımda (2 yıl oluyor) hiç doğal civet koklamamıştım ama koklar koklamaz dedim bu doğal civet olsa gerek, civeti hakkaten piyasadan farklı çünkü, ki 1980'lerde bile doğal civet kullanmışlar, ki bana sana yolladığım 70 sonrası Eau de Lanvin versiyon, daha eski versiyonlarda daha bile boldur civet herhalde.
Civet gerçekten denemediğim derecede keyif verici oldu ben de direkt doğal diye düşündüm açıkçası :) baya keyifli bir parfüm gerçekten
 

Debussy

Moderator
Yönetici
#4
Civet gerçekten denemediğim derecede keyif verici oldu ben de direkt doğal diye düşündüm açıkçası :) baya keyifli bir parfüm gerçekten
Elime yeni geçen Patou Joy Extrait'de de benzer civet kullanımı var hatta bundan daha bol olabilir :). Eskiden acımadan koyuyorlarmış :D. Gerçekten belli ediyor doğal olduğunu.
 

xPixa

Aktif Üye
#5
Güzellik algısı zamanla nasıl değişir yaşayan canlı örneklerinden biri galiba bu koku. 1924 yılında çıkmış tam 95 sene önce, neredeyse bir asır oluyor. Günümüzde civet kullanımı artık bitmiş gibi olsa da modern kokular arasında zamanında baş notaymış. Bakalım bundan belki bir asır değil ama çeyrek asır sonra hangi notalar modası geçmiş olacak merakla görmek istiyorum :)
 

camorr

Aktif Üye
#6
Eline sağlık. Burun tırmalamayan, sıcacık, pürüzsüz bir hayvansallığı var bunun. Civet dozu konusunda Ozan'a katılıyorum.:)