Macassar by Rochas

Ustad

Dr Hobbit, omurga önemlidir Kardeşim.
Yönetici
#1
Macassar by Rochas:

E8283233-996E-4985-A5E8-8D023958577B.jpeg

Rochas denildiğinde aklınıza hangi parfüm geliyor bilmem ama benim ilk aklıma gelen Macassar oluyor. Nicolas Mamounas ve Roger Pellegrino tarafından 1980 yılında piyasaya sürülmüş olan Macassar en iyi erkek kokularından biri olarak bilinir.
İki farklı dönemde karşımıza çıkıyor Macassar. Önce 1980 yılında orjinal Macassar çıkıyor sonra ne oluyorsa piyasadan çekilip gidiyor ve ardından 2004 yıllarında biraz daha farklı bir içerik ile ve fakat hemen hemen aynı tarzda tekrar çıkıyor.

BE2E0A10-4952-42E6-977A-DF079D50CE8E.jpeg

En sonunda ise tamamen kaldırılıyor piyasadan. Benim iki versiyonuda deneme şansım oldu. Ufak tefek farklar var fakat her ikiside çok güzel.
İlk versiyonda kullanılan notalar
Üst notalar: absinthe, bay, ginger, green notes, artemesia, bergamot
Orta notalar: pine tree needless, lignum vitae (palo santo), carnation, cedarwood, geranium, jasmine, patchouli, vetiver
Dip notalar: macassarwood, guaiacwood, sandalwood, tobacco blossom, musk, ambergris, oakmoss, leather, castoreum
Sadece notalara bakınca bile neden bir daha üretilmediğini anlamak mümkün.

Kokumuza geçecek olursak;
Parfümü ilk sıktığımda bir bahar esintisi ile karşılaşıyorum bergamot, aromatik otlar, çam ve zencefil ile enerjik bir giriş yapılıyor sonra keskin yeşil notalar öne çıkıyor. Çam kokusu oldukça baskın ve güzel.

BDB3DAF3-696F-481E-B954-EF5D1A8575E7.jpeg

Yaklaşık yarım saat kadar sonra koku ufak birkaç değişiklikle orta notalara geçiş yapıyor. Orta notalar ise oldukça zengin ve maskülen. Hem çiçeksi hem odunsu notalar iç içe giriyor. Patçuli, karanfil ve sardunya bu bölümün yıldızları. Başlangıç notalarından gelen keskin yeşil hava biraz kırılıyor çiçekler ile zenginleşiyor. Sabunsu bir hava hakim oluyor az da olsa. Son bölümlere gelince ise bizi deri karşılıyor karanlık ve dolgun bir deri notası. Kunduz yağı ile desteklenmiş. Pis kokmuyor ve deriyi kuvvetlendiriyor. Müthiş bir hava katıyor kompozisyona. Meşe ve ambergris ekleniyor ardından. Koku biraz daha sıcak oluyor. Miskin kullanımı hayvansal değil burada temiz bir misk kullanılmış. Amber çok hafif bir tatlılık katıyor ama kokunun sert yapısını değiştiremiyor. Zaman geçtikçe amber biraz daha öne çıkıyor.
Yaklaşık 4 saat kadar sonra kokunun farkedilirliği azalıp tene yapışıyor. Amber bu bölümde deri ve meşe ile birlikte daha hissedilir oluyor.

F4023ED3-8D2E-4AA8-BAF5-A492F82B1C48.jpeg

Macassar’ın kalıcılığı yüksek fakat farkedilirliği 4 saat kadar sonra zayıflıyor.
80’li yılların belkide en iyi kokularından biri. Ben kokuyu denerken sprayli şişe kullanmadım bu yayılımını biraz azaltmış olabilir. Sprayli hali daha kuvvetliyse Patou ya benim açımdan büyük bir rakip olacak.
 
Son düzenleme:

YILKANT

Administrator
Yönetici
#2
Kaleminize sağlık çok güzel anlatmışsınız kokuyu. Bende bulunan sanıyorum ilk versiyonlardan. Deri akoru ve kokunun zengin aromatik destekleyici notaları ile değişken ve keyifli yapısının yanı sıra gövdeli bir maskülen olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. O dönemin kokularına göre bugünde kolay giyilebilecek ve kullanıcıya imza kokusu havası verebilecek bir tavrı da var.
 
Son düzenleme:

YILKANT

Administrator
Yönetici
#3
Tekrar okudum ve bu kadar işlemesi zor notayı bugün bir parfümde bir araya getirseler bizden bunun için ne ücret isterlerdi diye düşündüm. Vintage olanı bu manada bence ucuza bile satılıyor. :)
 
C

Cihanmert

Misafir
#5
Ilk versiyon şişesini henüz deneyemedim ama bendeki sise bile müthiş bi çalışma ayrica yorumun kokuya bir kat daha değer kattı. Kalemine sağlık abi