Nishane ANİ

Memmed1903

Meşe Yosunu
#1
Nishane Ani

Nishanenin No Boundaries koleksiyonundan bir parfüm olan ani parfümüne bir göz atmadan önce ani parfümünü tanıtırken ''Sarı gelin'' türküsü eşliginde tanıtıldı. ve bu parfüm bir tarihden esinlenildi. bu nedenden dolayı sarı gelin hikayesi ve ani harabeleri hikayesini anlatayım size belki bilmeyenler olur. Belkide bilenler.

keyifli okumalar dilerim şimdiden


13. Yüzyılın başlarında Abdulkadir Geylani Müritlerinden Şeyh Senanın puta taptıgı bir rüya görmesi nedeni ile bağdattan erzurum yollarına çıkar, erzurum vardığında Penek kralının kızı humara aşık olur. Humar hanımın giydigi hint elbisesinden dolayı Şeyh Senan ''Sarı Gelin'' adını takar, ve tüm isteklerine boyun eğer hiç birşeyine hayır demez humar hanımın binevi kölesidir. Şeyh Senan, aşkı ugruna şarap içen, kuranı ateşe veren ve hristiyan olan, humar hanımın isteği üzerine domuz çobanlığına yapan kişi olmuştur. şeyhlerinin bu duruma düşmesinden dolayı rahatsız olan dervişler erzurumdan senanı bırakıp bağdata geri dönerler. ama atladıkları nokta ise şeyhlerin çektigi çile ve dert Allah aşkı için olduğu için bağdattan geri erzuruma şeyhlerin yanına dönerler. ve sahip çıkarlar. Şeyh Senan ''sarı geline'' kavuşmak üzereyken domuz çobanlığını bırakıp dervişleri ile saraydan ayrılır. sarı gelin(humar) senanın aşkı ugrunda yaptıgı fedakarlıkların farkına varıp hatasını anlayarak peşlerinden gider. Sarı gelin ve Şeyh Senanın kavuşmaları Allah-u Ekber dağlarında gerçekleşir. ama bu aşkında sonu hüsranla bitiyor ve ogünden itibaren o dağlar Allah-u ekber adıyla anılıyor. ve bu aşka ihtafen sarı gelin türküsü yakılır. ve bu türküye türklerde sahip çıktı gürcülerde, ermenilerde. bence aşkın ve türkünün kültürü olmamalı.

ermeniler demişken gelelim birde ani harabelerinin tarihine.

İpek yolu üzerinde kars ocaklı köyü sınırları içerisinde yer alan ani 10. Yüzyılda ermeniler tarafından inşaa edilmiştir. dış cephe surları Bagratlı kralı aşot tarafından M.S 964 yılında yaptırılmaya başlanmış. daha sonra Kral III. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırmış 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslanın Ani’yi feth etmesinden sonra anı beyi olan Ebul Menucehr tarafından 1064 – 1072 arasında 3. sur sistemini yaptırmıştır. ve böylelikle ermeni hükümdarlıklarına başkent yapmış.

Peki buranın adı neden ani

Bir ırmağın ayırdığı iki ülke varmış. birinin tüccarları diğer ülkeye gelir giderlermiş. Onlar iyi tüccarlarmış, dürüst tüccarlarmış. Ülkenin başında da iyi ve dürüst yöneticiler varmış. İyi anlaşırlar, kimsenin hakkı kimsede kalmazmış. Ama bir gün hükümdar ölmüş, yerine başkası geçmiş. Tüccarlar gelip de hükümdarı değişmiş görünce, bakmışlar ki adet usul de değişmiş. yetimin hakkı yeniyor, masumun malı gasp ediliyormuş. yargıçların vicdanları alınıp satılıyormuş pazarlarda. Adalet de kalmamış mülk de, kısacası. kaybettikleri mala akçeye değil de, taşlaşmış bu yüreklere vahlanan tüccarlar “taş kesilesiniz” diye beddua etmişler. Aniden koca kent taş kesilmiş ve o günden sonra şu isimle anılır olmuş: ani.”

Gelelim parfüme biraz tarihden sonra bu lezzetli karnımızı acıktıran kokuya, Ayrıca bisküvileri kurabiyeleri sever misiniz ?

Parfümü tasarlayan Cecile Zarokian güzel bir eser çıkarmış bir tık coromandele. xerjoff liraya bisküvilere kurabiyelere selam çakan yapısı ile özgün güzel bir gurme tasarımı olmuş agzım sulandı desem yeridir.

Parfümün notaları.

Üst Notalar. Bergamot, Yeşil Notalar, Zencefil, Pembe biber
Orta Notalar: Frenk Üzümü, Gül, Kakule
Dip Notalar: Paçuli, Sedir, Vanilya, Benzoin, Ambergriss, Misk, Sandal Ağacı

Öncelikle şöyle dışardan baksam bu parfüme derdim ki kesin çok agır kesin çok katı derdim ama öyle degil oldukça yumuşak naif, nazik pamuk gibi ilerleyen parfüm ve öylede sıcak kanlı içimizi ısıtır gibi

Parfüm tanımında sarı gelin türküsü çalındığı için bende o sarı geline uyarlamak istedim parfüme hem biraz daha keyifli olur keyifli parfüme keyifli yorum inceleme gider.

Parfümün açılışı Senanın badattan Erzuruma yolculuğu gibi dereler nehirler ile kavuşmuş . yeşil bir tonda tozlu bir açılış yapıyor. bir tıp diplerdeki paçulide hissedilir gibi bergomotun ve yeşil notaların etkisi burnu yakan cinsten kesinlikle degil. bergamot un verdiği yumuşaklık ile yeşil çizgide ilerleyen parfüm birden bire sanki ısınıyor sıcaklık derecesi artıyor parfümün zencefil ve pembebiberin, frenk üzüm ününde devreye girmesi ile meyveler ve yeşil bazlı ilerleyiş devam ediyor orta kısımlara yavaş yavaş geçişimiz ile hafif kurabiye versiyonu yada bisküvüt aslında tam burda resmen yaşatıyor kendisini. parfüm domine olarak zencefil ele alındıgında artık heryerinde onunla birlikteyiz.

orta devrelere geçişi artık sarı gelinin ve senan aşkı gibi lezzetli bir yöne çekiliyor. bu noktada karnınız acıka bilir belki. parfümü yemek isteyebilirdiniz. yada oturup bir hayal de kurabilirsiniz. okul yıllarımızda eve geldiğimizde annelerimizin yaptıgı kurabiyelerin keklerin tüm evi sarmalamasında'ki hissi yaşayabilirsiniz. aslında burasıda ani harabesine ithaf-en olsun geçmişize lezzetli bulduğumuz çocukluğumuza attı bizi. orta kısımlarda hissedilen zencefil, kakule vanilya gurme havasıyı iliklerimize kadar hissettiriyor burda bir tık gül eklenip çiçeksilikden ziyade kremsileştiren bir hissiyat vermiş

Dip kısımlara geldigimizde artık kavuşma vakti geldi der gibi bir yöne çekiliyor parfüm ve değişken bir yapısı olduğunu söylemeliyim. dip kısımlarda gurme hava esintisi varken gene buraya biraz daha balzamik yöne çekilmiş ambergrissin etkisi ve gülün yapısı geregi benzoinin vanilyamsı tarzı ile balzamik hava esintisine girmiş bulunmakta parfüm bir süre sonra dipde hissedilmeye başlayan sedir ve misk ile temiz bir hissiyat ile kapanıyor

parfüm ısındıkça başka yönlere çıgır açan farklı kompozisyonlara giren yapısı ile ben çok beğendim kış gününde tekrardan bir denemek lazım nasıl evrildigini görmek için

hatalarım var ise affola sevgilerle.

Koku 10/9
Kalıcılık 12+
Farkedilebilirlik 5 7 saat
 
Son düzenleme:

Debussy

Moderator
Yönetici
#4
Ani şehri bisküvi ticareti mi yapıyordu, koku profili ile isminin alakasını çözemedim, gerçi tipik Nishane :D.

Eline sağlık Mehmet hocam, Lira benzeri falansa ve Zorakian gurmesi ise hiç benlik değil görünüyor ama gündelik kullanımda çoğu kişiyi memnun edecektir herhalde :).
 

Memmed1903

Meşe Yosunu
#5
Ani şehri bisküvi ticareti mi yapıyordu, koku profili ile isminin alakasını çözemedim, gerçi tipik Nishane :D.

Eline sağlık Mehmet hocam, Lira benzeri falansa ve Zorakian gurmesi ise hiç benlik değil görünüyor ama gündelik kullanımda çoğu kişiyi memnun edecektir herhalde :).
Bende oraya takıldım ozan hocam :) tarihi bir yapı ile biraz kült kokmalıydı bencede, lira benzeri tabi farklı versiyonu olarak düşünün gurme yapıda genel begenisi yüksek herkes tarafından sevilir genel olarak :)

SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Memmed1903

Meşe Yosunu
#6
Ani şehri bisküvi ticareti mi yapıyordu, koku profili ile isminin alakasını çözemedim, gerçi tipik Nishane :D.

Eline sağlık Mehmet hocam, Lira benzeri falansa ve Zorakian gurmesi ise hiç benlik değil görünüyor ama gündelik kullanımda çoğu kişiyi memnun edecektir herhalde :).
Ama unutumamı es geçmeyelim hocam başarılı fujer olmuş :)

SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

YILKANT

Administrator
Yönetici
#8
Kalemine sağlık kardeşim. Denk gelirsek deneriz. Ama hiç heyecan taşımıyorum Nishane ile ilgili. :)