Anatole Lebreton - Grimoire

YILKANT

Administrator
Yönetici
#1
Anatole Lebreton Grimoire



Anatole Lebreton Fransız niche parfümevi 2014 yılında kurulumuş. Şimdilik sadece 5 parfüm tasarlamışlar. Bu seriye Parfums de Liberte adını vermişler. Son çıkan parfümleri incelemesini yaptığım Grimoire. Butiğin parfümörü şimdilerde Les Eaux Normandes Collection için de parfümler tasarlayan Anatole Lebreton. 2017 yılında kendi ismini taşıyan marka için sadece Grimoire ı tasarlarken diğer marka için 9 parfüme imza atmış. Çok ilginç geldi bu bana. Sebebiyle ilgili bir bilgiye şimdiye kadar rastlayamadım.


Grimoire ne demek bunu araştırırken ilginç kavramlara rastladım. Parfümlere verilen isimler genelde tema yada direkt koku ile doğrudan bağlantı sağlıyor. Alakasız örnekler de olsa koklamaya başlamadan önce parfümü anlamak adına, önce verilen ismi sorgulamak ve parfümün içine sokulduğu konsepte oturup oturmadığına bakmak genelde ilk uğraşım oluyor. Bakalım Grimoire neymiş.

Kara büyü, voodoo gibi kavramlar ve spritüel şeylere ilgisi olanlar duymuşlardır. Grimoire bir kara büyü kitabıdır. Albert le Grand tarafından 13. Yüzyılda yazılmış. Daha sonra başka yazarlar kitap hemen yayınlanmadığı için kitabın nüvesine eklemeler yapmışlar. 1990 lı yıllara kadar bu tarz yayınların basılması yasak olduğundan kitap ruhunu belki yitirerek belki de gelişerek bugünlere ulaşmış. Bugün izlediğimiz pek çok korku filminden, sapkın tarikatlara kadar uzayan bir kültür yaratmış. Koku bu bağlamda yansıttığı koyu karanlık yapısıyla konsepte uygun bir isime sahip diyebiliriz.


Grimoire ın nota dizgisi verilmeksizin açıklanan notaları:


Bergamut, Paçuli, Misk, fesleğen, yosun, atlas sedir, Sevilla lavantası, uç yaprak lavanta, elemi reçinesi, tütsü, kimyon


Notaları okuyunca hissetiklerimi anlatayım önce size: Grimoire herkesçe sevilmesi zor bir koku. İki aşamalı lavanta kullanımı ilgi çekici. Uç yaprak lavanta yada lavanta filizi olarak adlandırılabilecek bitki Efsanevi Kral Arthur ve sağ kolu büyücü Merlin in yaşadığı rivayet edilen Albion da yetişiyormuş. Harmandaki Fesleğen ise canlılık değil bir ürperti vereceğini düşündüren bir nota sanki. Tütsü, kimyon, yosun, reçine ve paçuli tamamen kokuyu karanlık tarafa götürecek öğeler gibi görünüyor. Gothic vurgu hemen kendini belli ediyor. Kafamdaki tek soru işareti paçuli idi. Zira Paçuli kullanımına karşı bir hassasiyetim var. Nasıl kullanıldığı çok önemli; kokuya odaklanmama engel bir paçuli beni hep ürkütmüştür.


Koklamadan sadece notaları okumak bile harman için koyu ve karanlık bir parfüm ile karşı karşıya olduğumu düşündürmeye yetti. Bu tarzı sevdiğim için Grimoire beni kendine çekti.


Parfümün açılışı oldukça tozlu ve sert. Kimyon, tütsü ve misk kombosu yüzünüze vuruyor. Son derece gothic bir koku. Bu açılışa vurulmak için bazı şeyleri aşmış bir buruna ihtiyaç var. Zira bu parfümü bu açılışla elinin tersi ile itip "iğrenç" diyecek çok insan biliyorum. Kimyon ve tütsü etkisini açılışa göre azaltınca burnunuza daha kuvvetli gelmeye başlayan misk daha bir ön plana çıkıyor ve o ana kadar hissedemediğim elemi reçinesi ve lavanta gelmeye başlıyor. Aralardan karabiber kokusuda alıyorum sanki notalarda yazmasa da. Ve paçuliyi duymaya başlıyorum. Nefis bir paçuli geliyor. Artık daha derin çekebiliyorum kokuyu içime ve yosunuda koklayabiliyorum. Her aşaması kuru bu kokunun belkide bu yüzden hiç bir odunsu öğe yokken ilginç bir şekilde odunsu bir hissiyat veriyor. Bir müddet sonra artık sertliği oldukça yatıştığı anlarda; kokunun eski bir kitap kokusu izlenimi verdiği bölüme geçiyoruz. Burada mis gibi bir fesleğen koklayacağımı düşünmeme rağmen koklayamadım. Koku diğer notaların baskısıyla hala kuru ve soğuk. Garip biçimde ölümü çağrıştırdı bana. Parfüm nota nota değilde bir bütün olarak karşımızda artık. Yazılan notanın hiç bir önemi kalmıyor bir saatten sonra karşımızda. Artık bir karakter bir kişilik belki bir ruh hali duruyor önümde. Belki bana ait belki değil bir soyutluk. Belki başkasının hayalini yada acılar içinde geçen yaşamını izlediğim bir film gibi. Gerçektende adı gibi karanlık ve depresif bir koku. Eğer bu tarzı benim gibi seven biriyseniz imza kokusu yapabilirsiniz Grimoire ı.


Özetle karanlık yoğun ve gizemli bir koku Grimoire; tamamen erkeksi. Hatta açıkçası kadınların büyük bölümü hiç sevmeyecektir bu parfümü. Parfümün hedef kitlesi olarak belli bir tecrübe düzeyine ulaşmış parfümsever grubu diyebilirim. Parfüme tematik havası ile sahip olacak ve o ruh haliyle onu kabullenecek bir burun istiyor.


Kalıcılığı ve farkedilirliği hiç önemli değil belki ama gayet kalıcı ve farkedilir. Hatta farkedilirlik için insanın etrafında bir bulut oluşturduğu söylenebilir. Ama bir kümülonimbüsün bile bu bulutun yanında akça pakça kalacağına emin olun.


Sonuç olarak ben Grimoire'ı çok beğendim ve etkilendim. Karanlık ve dumanlı tematik tarzı sevenler mutlaka denemeli diyorum.


Hatamız varsa affola.