Bozulmaya Meyilli Parfümler

Debussy

Moderator
Yönetici
#1
Bazı parfümlerde bunu fark ettim, daha çabuk tepkimeye girip etkilenip bozulabiliyorlar. Karşılaştıklarımı aklıma geldikçe yazıp paylaşacağım ama ilk başlığı açayım dedim :). Bu kokuları alırken dikkat etmemiz açısından da faydalı olur diye tahmin ediyorum.

Sizin çabuk bozulduğunu veya zayıfladığını fark ettiğiniz ya da elinize direkt bozuk olarak geçen parfümler var mı ?
 

YILKANT

Administrator
Yönetici
#2
Güzel başlık. Bir tahminim var belki komplo teorisi de diyebilirsiniz. Günümüzdeki sentetikler asla bozulmayacak. Hafifleyebilirler, ya da güneşte bekletiriz bozulur ona birşey diyemem. Renklerini de kaybedebilirler ama bozulmayacaklar bence.

Bu girizgahı yaptıktan sonra bozulmanın neden sonuç ilişkisine biraz değineyim ki eminim pek çoğumuz biliriz. Parfümler kimyasal tepkimelerle, ısı değişimleri ile üretilir dolayısıyla yinelenen ısı değişimleri kokuların temel düşmanıdır. Materyaller ısı değişimleri ile tepkimeler üretir ve bu tepkimeler sonucu bağlar üreterek birleşirler. O bağlar kopunca kokunun bütünlüğü bozulur. Bütünlüğünü yitirmesi ile bazı maddeler kolay bazıları ise daha geç yer ve şekil değiştirebilir. Bir konu da bazı materyaller taze işlenirken, bazıları için enfekte olması önemlidir. Bu da bazı kokuların zaman içinde olumlu şekilde bozulmasına sebebiyet verebiliyor. Örneğin meşe yosunu zaman içinde bir kokuyu ele geçirebilir. Ya da doğal bir odunsu zaman içinde çok daha yoğun bir kokuya dönüşebilir. Bunun en somut örneğini yakın zamanda yaşadım. Hatta Ozanla da paylaştım bu durumu. Ama bu kadar konuşmadık sanırım. Vintage derby i hepimiz biliyoruz. Yıllar önce Fransadan tam 3 tane derby bulduk. Bunları Fransadan kuzenim vasıtası ile getirmiştik. Şişelerin 3 ü de farklı yerden gelmesine rağmen aynı kokuyordu. Koku nasıldı derseniz. Doğal bir meşe yosunu hakimiyetinde güncel olanla hiç ilgisi olmayan meşe yosunu seven herkesi memnun edecek kıvamda yoğun doğal meşeyonu koklayabileceğiniz bir koku idi. Bu konuyu böyle kapatmıştık. Vintage derby denemenin keyfi paha biçilmezdi. Derby nin güncelini biliyordum. Vintage olanın daha sert ve daha meşe yosununa doyuran bir kıvamda olması çok da şaşırtıcı değildi. Peki sonra ne oldu. Aradan yıllar geçti. Bülent bey Ozan a Fatih merak ediyor diye bir miktar vintage derby gönderdi. Buluştuğumuzda deneme şansım oldu. Hatta vintage derby i daha önce kullanmış olmam nedeni ile çok da heyecan yapmadı. Kokuyu koklamamla derby olmadığını düşündüm. Defalarca kokladım. Hayır olamazdı. Çiçeksi notaları daha belirgin, daha kremsi tadlar veren bir hali vardı. İnanamadım. Ve hemen aklıma meşe yosununun zamanla parfümleri ele geçiren yapısı geldi. Evet kötü koşullarda saklanmış olması diğer notaları bozup nötr hale getirse de meşe yosununu ön plana çıkarmaya yaramıştı. Hülasa yeryüzündeki vintage derbylerin pek çoğunun bozulmuş olduğuna ancak o yılların koku profilinde beklenen kaliteli ve yoğun meşe yosununu koklayıp insanların tatmin olmasıyla bunu sorgulamamış olduğuna kanaat getirdim.

Elimde saklama koşullarına çok emin olmadığım bozulmuş bazı turuçgil içerikli İtalyan parfümleri var. Turunçgil notalarındaki bozulma ekşime şeklinde bir bozulma ile kullanılmaz hale getirmiş kokuları. Kokularımı genelde ışık ve titreşimli ortamdan uzak tutarım. Koruyanildiğim ölçüde ısı değişimlerinden de korumaya çalışıyorum. Bu nedenle çok fazla koku bozulmaz bende. Bu şekilde tedbirler almak bir miktar parfümleri korur ancak garanti edemezsiniz. Ben parfümleri kullanmanızı öneriyorum. Beklediği yerde bozulmuş bir kokudan daha az üzer kullanılan bir parfümün bozulması diye düşünüyorum. Yeni bir giysi alınca büyüklerimiz "üstünde paralansın" derlerdi. Kokularımızı kullanalım derim ben. Şişe yerine hafızamızda kokuları saklamakta güzel. Her tercihe saygı duyarım ama ben böyle hissediyorum.
 
Son düzenleme:

Debussy

Moderator
Yönetici
#3
Eline sağlık abi.

Meşe yosunu sıkıntılı bir nota olabiliyor evet, Derby benim de daha önceden kokladığım vintagelardan farklıydı. Meşe yosunlu parfümlerden Ferre for Men ve Patou Pour Homme'da (Vintagelar) bozuğuna denk geldiğim parfümlerden. Ferre zamanla elimdeki dekant ekşimişti. Patou PH ise elime geçen üçü de farklı kokuyordu ama birisi bariz bozulmuştu, dengesiz profili vesaire belli ediyordu, diğerleri gibi zarif de değildi.

Alırken dikkat etmekte fayda var.
 

Debussy

Moderator
Yönetici
#4
Bu arada en tehlikeli parfümlerden biri Patou Joy Vintage.

Elime 3 farklı Joy geçti, ikisi açıldığı için bozuktu ama açılmamış olan taze. Buradaki sorun kokunun bozuk olduğunu çoğu kişi muhtemelen anlamayacak oluşudur.

Bozulan Joy bozuk gibi değil, sebzemsi bir koku haline gelir, canlılığı yitmiş, kuru bir sebzemsi yapı. Ama bozulmamış taze Joy çok canlı, taze ve parlak indolik çiçeksi kokar, harika bir kalite ve gerçekçisilik vardır. Bozuk olanı deneyip bir köşeye atan eminim ki çoktur, ne de olsa eski parfüm diyerek :).

Patou'lar çok fazla yoğun doğal nota kullandığı için bozulmaya daha elverişli olduğunu okumuştum.
 
Son düzenleme:

YILKANT

Administrator
Yönetici
#5
Bu arada en tehlikeli parfümlerden biri Patou Joy Vintage.

Elime 3 farklı Joy geçti, ikisi açıldığı için bozuktu ama açılmamış olan taze. Buradaki sorun kokunun bozuk olduğunu çoğu kişi muhtemelen anlamayacak oluşudur.

Bozulan Joy bozuk gibi değil, sebzemsi bir koku haline gelir, canlılığı yitmiş, kuru bir sebzemsi yapı. Ama bozulmamış taze Joy çok canlı, taze ve parlak indolik çiçeksi kokar, harika bir kalite ve gerçekçisilik vardır. Bozuk olanı deneyip bir köşeye atan eminim ki çoktur.

Patou'lar doğal nota kullandığı için bozulmaya daha elverişli olduğunu okumuştum.
İşte bazı bozulmalar bize güzel de gelebilir. Bozuk bir patou yu beğenip sonra sağlamını koklayıp beğenmeyen muhakkak vardır. :)
 

Debussy

Moderator
Yönetici
#6
İşte bazı bozulmalar bize güzel de gelebilir. Bozuk bir patou yu beğenip sonra sağlamını koklayıp beğenmeyen muhakkak vardır. :)
Olabilir belki ama sağlamını koklayıp beğenmemek de zor.. Gördüğüm en kaliteli yasemin ve gül olabilir, ama bozulmuş olan tamamen solmuş, sebzemsi hale gelmiş çiçek gibi :D.
 

azzura

Meşe Yosunu
#7
Benim mottom "para verip de aldığım hiçbir şeyin benden daha uzun süre yaşayamayacağı" yönünde. Koklarım, anı yaşarım ve bozulması ile mutlu olurum. Yaşam döngüsü sonuçta asıl bozulmazsa ortada sıkıntı var demektir:) bu açıdan kokuları ikiye ayırıyorum o yüzden doğal olanlar ile sentetikler şeklinde. Doğal olanlar daha çabuk bozulur sentetik daha geç bozulur diye gruplandırıyorum.
 

Tuberose

Meşe Yosunu
#8
Bende forumda tanıştığım hepimizin de tanıdığını düşündüğüm , parfüm duayeni gibi olmuş bir kız arkadaşımdan vintage Dior Poison almıştım dekant olarak 30 ml...Poison ın şişesi ilk versiondu , kokudankokuya sitesinden alınma...parfümün sıvı rengi koyu kahveye dönmüştü Serge lutens chergui gibi...yeni poisonların rengi öyle değil daha açık sarı...parfümü ilk sıktım öyle ağır geldi ki...üst notaların bozulduğunu sonradan fark ettim...ama parfüm bir miktar tende kuruduktan sonra ortaya çıkan koku müthişti...o dekantım bitti ama şişesini hâlâ saklarım...pek çok kez iltifat almıştım o kokumla...yine bulsam yine alırım...şimdiki versionları su gibi geliyor bana...aynı şekilde Dior Addict 2004 vintage ve pure poison 2004 vintage almıştım o arkadaşımdan...onlarda hiçbir bozulma yoktu...Addict te pure poison da şimdiki versionlarıyla kıyaslanmaz bile...şimdiye kadar kokladığım parfümlerden 1. Sıraya oturtabilirim Thierry Wasser e ait 2002 Addict i...böyle muhteşem bir formülü nasıl katledebildin Dior...
 
#9
ben de guncel parfumlerden The Merchant of Venice markasından Arabesque parfumunun cok net şekilde 1-2 yıl ıcersınde bozuldugunuz bı kac farklı sıseden bızzat tanık oldum
 

rasta82

Meşe Yosunu
#10
şu ana kadar maşallah hiçbir parfümüm bozulmadı, onları inlerinden çok çıkarmıyorum inlerine de yalnızca ben girerim :) yalnız bozuk parfüm aldım, kokudankokuya dan vintage cool water almıştım büyük heyecanla hüsran olmuştu. keza başka yerlerden temin ettiğim bir kısım vintage da problem yaşadım kiminin açılış notaları bozulmuştu kiminin kokusundan eser kalmamıştı. bu yüzden vintage işini ne kadar sevsem de yaşadığım tatsız tecrübeler aramıza bir mesafe koydu.
 

Debussy

Moderator
Yönetici
#11
Açılıp oksijen ve ışık ile buluşmuş vintage parfümlerden bu nedenle uzak durmakta fayda var. Açılmamış olanların ömrü gerçekten çok uzun; 60 yıllı devirip üst notalarında gram bozulma görmediğim parfümler var. Gözlemlerime göre 1940 öncesinden kalanların açılmamış olsa bile buharlaşma sonucu üst notaları da uçuyor ama iyi bakılmışsa diğer notalar sağlam duruyor.

Özetle kullanılmamış vintage parfüm :).
 
#12
Bozulan Tek parfümüm TT Orion oldu. Bütün parfümlerimi aynı yerde, aynı koşulda saklamama rağmen bozulan tek parfümüm oldu. Üst notaları öyle bir bozulmuştu ki sıkımca paslı demir kokusundan insanın burnu sızlıyordu.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi