PARFÜM NOTALARI

  • Konbuyu başlatan kiton men
  • Başlangıç tarihi
K

kiton men

Misafir
#1
KULLANDIĞIMIZ PARFÜMLERDE İLK DEFA DUYDUĞUMUZ YADA BİLDİĞİMİZ NOTALAR İLE İLGİLİ PAYLAŞIM AMAÇLI ,BU BAŞLIĞA KATILIM GÖSTERMENİZİ BEKLİYORUM
PARFÜM OLUŞTURULURKEN KULLANILAN NOTALARI TANIMAKTA FAYDA VAR ...




Amber

AMBER (AMBERGRIS) : Physeter macrocephalus” (kaşolot) adlı balinanın, büyük deniz balıklarını yemesi nedeniyle, sindiremediği besinleri sindirim borusunda toplaması ve sonrasında da ağız ya da anüs yoluyla vücutlarından atılmasıyla elde edilir. İspermeçet balinası olarak da adlandırılan bu balinanın denize salgıladığı balmumu kıvamında, koyu renkli bu madde, hava, güneş ışığı veya deniz suyu ile reaksiyona girerek rengi zamanla açılır. Uzun yıllar sürecek bu süreç devamında, açık kahverengi veya sarıya yakın bir renk almış ve katılaşmış haliyle kıyıya vurur. Genellikle Japonya, Çin, Maldivler ve Brezilya gibi okyanusa kıyısı olan sahillerde rastlanır.

Parfümlerin alt notalarında sabitleyici olarak kullanılır. Afrodizyak etkisi ile tanınır. Halk arasında kehribar ile karıştırılmak ile birlikte, kehribar ile bir ilgisi yoktur.

AMBROXAN : Doğal yollarla yeterli derecede amber elde edilememesi ve doğal amber kullanımının önüne getirilen yasal kısıtlamalar, günümüzde amber notalarının artık laboratuvar ortamında sentezlenerek üretilmesini zorunlu hale getirmiştir. Laboratuvar ortamında sentetik yollarda elde edilen amber notalarına “ambroxan” adı verilmekte. Parfümlere afrodizyak etkili notaları ile eşlik etmekte ve aynı zamanda sabitleyici görevi görmektedir.

ANGELICA ARCHANGELICA (MELEK OTU) :


Melek Otu (Angelica Archangelica)

Rusya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, Grönland ve İzlanda ana vatanıdır. Fransa’da, Polonya’da tepelik ve kıyı bölgelerde ve Tayland gibi bazı Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişir. Yaklaşık 50-250 cm boyunda olan bitkinin keskin bir kokusu vardır. Bitki köklerinden esansiyel yağ çıkarılmaktadır.

Kozmetik endüstrisinde sıklıkla kullanılan bir bitki olmakla beraber ilaç endüstrisinde hazımsızlık, sindirim sisteminde biriken gaz nedeniyle oluşan sıkıntı, iştah kaybı gibi sindirim sistemi problemlerde kullanılır.
French Lover Frederic Malle, Neroli Portofino Tom Ford başlıca Melek Otunotalarının kullanıldığı parfümler arasına girmektedir.

ANOSMAT : Koku alamayan canlıları ifade eder. Bu türün en bilinen örnekleri yunuslardır. Dünya nüfusunun %20’si doğuştan veya sonradan oluşan nedenlerle anosmattır.


Asilbent

ASİLBENT ( BENZOİN ): Sumatra Asilbenti veya “Cavi” olarak da adlandırılan, Güneydoğu Asya Adaları’nda yetişen bir tür günlük ağacının gövdesi çizilerek elde edilir. Sumatra Asilbenti mermere benzer parçalar şeklindedir. Ağacının reçinesinden elde edilen kahverengi, vanilya kokulu balsam özellikle oryantal parfümlerde kullanılan, parfüme zengin bir vanilya kokusu veren mükemmel bir sabitleyicidir. Bileşiminde reçineli bileşikler, organik asitler ve uçucu yağ taşımaktadır.


Balsam Ağacı

BALSAM : Güney Amerika ve Güney Asya’da yetişen ağaçların, reçinesinden elde edilen yapışkan bir maddedir. Sıklıkla odunsu bitkilerden elde edilen, parfüm ve ilaç yapımında kullanılan reçinedir. Tatlı kokusuyla, özellikle oryantal parfümlerde kullanılır. Hermes Eau Des MerveillesParfum bu türe örnek parfümlerdendir.


Bergamot

BERGAMOT : Batı Hindistan, Akdeniz kıyıları, Güney İtalya (Sicilya ve Calabria), Gine, Brezilya ve Fildişi sahillerinde de yetiştirilir. Beyaz renkli küçük çiçekleri olup armut biçiminde meyvesi, limon sarısı kabuğu vardır. “ Bey Armudu ” adından türediği rivayet edilir. Bergamot kabuğunun soğuk preslenmesi ile elde edilen esansı, parfümlere hoş, hafif ve taze bir koku bırakır.


Civet Kedisi

CİVET : Ana vatanı Güney Afrika ve Asya olan ve daha çok tropikal kuşakta yaşayan civet kedisinin korkması veya heyecanlanması halinde anüsü etrafından yaydığı bir salgıdır. Çok ağır bir koku olmasına rağmen seyreltilerek kullanıldığında hem çok hoş bir kokuya dönüşmekte, hem de diğer notalarla kullanımı halinde, tende daha uzun bir süre kalmasına neden olan sabitleyici görevini üstlenmektedir. Parfümeride doğal yollarla kullanımı yasaklanmış ve sentetik olarak üretilmektedir. Ayrıca dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvesi Kopi luwak, civet kedisinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilmektedir. Tom Ford Noir Man, Shalimar Guerlaincivet notaları içeren parfümler arasındadır.

DERİ : Tütünümsü, ardıç yağı ve huş ağacı içeren notalarla kullanılır. Kokunun elde edilmesinde sıklıkla kimyasal maddelerden yararlanılır. Nadiren hayvan derisinin damıtılmasıyla elde edilen bu nota özellikle oryantal kokular içeren parfümlerin alt notalarında isli ve sıcak bir koku verir.




Frangipani (Plumeria)

FRANGIPANI (PLUMERIA) : Ana vatanı Kuzey ve Güney Amerika birleşim bölgeleri olmakla beraber Meksika’dan Brezilya’ya kadar uzanan tropikal iklim kuşağında yetiştirilmektedir. Akdeniz iklimine de uygun olan frangipani ayrıca Güney Asya’ da da yetiştirilebilmektedir. Havai ile özdeşleşmiş bu hoş kokulu çiçek, göze de hitap eden çiçekleri nedeniyle misafir karşılama için hazırladıkları çiçek kolyelerinde kullanmaktadırlar. Kenzo Amour Le Parfum, Elie Saab Le Parfum Resort Colectionfranpigani notalarının yer aldığı parfümlere örnektir.


Guaiac Ağacı

GUAIAC AĞACI (BULNESIA SARMIENTI): Palo Santo ya da Palo Balsamo olarak da adlandırılan egzotik bir ağaç türüdür. Güney Amerika’da yetişen ağacın özünden elde edilen yağ ve reçine, parfümlerin baz notalarında sabitleyici olarak kullanılmaktadır. Dumanlı bir etkisi vardır. Daha çok niş parfümlerde kullanılır. İlaç endüstrisinde de yaygın bir kullanımı bulunmaktadır. Kas, iskelet, romatizmal ağrıların tedavisinde, solunum ve cilt hastalıkları tedavisinde kullanılır. Guaiac notalarının yer aldığı parfümler arasında
Bond No 9 Brooklyn, 212 Men Carolina Herrera, Carolina Herrera 212 Sexy Men, Armani Code Giorgio Armani gelmektedir.

HASIR OTU (Typha) : Durgun su ve bataklıklarda yetişir. Tarihte ilk Mısır’da yetişmiş olan hasır otu ülkemizde de yaygın olarak yetişmektedir. İnce, uzun, dayanıklı yaprakları vardır. Yaz aylarında çiçek açan, 2 ila 3 metreye varan boylarıyla çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Güçlü ve kalın yaprakları sayesinde odunsu bir bitki gibi değerlendirilmelidir. Hasır otunun sapı ortasından elde edilen madde ile kağıt yapılır. Günümüzde sadece gelişmemiş ülkelerde kağıt üretimi yapılmaktadır. Hasır örme ve yastık doldurma için kullanılır. Ayrıca tatlı kökleri tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bağırsak ve dalak hastalıkları ve yara tedavilerinde kullanılır. Buharı nezleye iyi gelmektedir. Un Jardin Sur Le Nil Hermes, Cheap& Chic I Love başlıca hasır otu notaları içeren parfümler arasında gelmektedir.


Havyar Limon

HAVYAR LİMON (
FINGER LIME): Avustralya kıyılarında, subtropikal yağmur ormanlarında doğal olarak yetişir. Küçük ağaç veya çalı şeklindedir. Meyveleri 4 il a 8 cm uzunluğunda olup farklı renk ve çeşitleri bulunmaktadır.

Gıda sektöründe popülerliği gittikçe artan limon havyarı, parmak limon veya narenciye havyarıolarak da adlandırılmaktadır. Kabuğu ince olup hoş bir aroması vardır. Aromatik meyvesi kesilip sıkıldığında içindeki havyar tane tane dışarı fırlar. Deniz ürünlerinin yanında bir garnitür olabildiği gibi kokteyl malzemesi olarak da kullanımı bulunmaktadır. Başlıca kullanılan parfümlerin Atkinsons The British BouquetLimon Havyarı kullanılan parfümlerin başında gelmektedir.


Galbanum ( Kasnı Otu)

GALBANUM (KASNI OTU): Suriye, Iran, Afgan dağlarında yetişen sarı renkli, çiçekli otsu bir bitkidir. Kasnı otunun gövdesi çizilerek elde edilen bal mumu kıvamında reçine, kozmetik sanayinde uçucu yağ olarak kullanılmaktadır.

İlaç endüstrisinde spazm çözücü, sarılık giderici, ağrı kesici olarak olarak kullanılan kasnı otu, gıda sanayinde bir çok yiyecek ve içecek içinde kullanılmaktadır. Joy Jean Patou Forever,Bluebell Penhaligon’s kasnı otu notalarının kullanıldığı parfümlere örnektir.


Itır Çiçeği

GERANIUM (ITIR ÇİÇEĞİ): Ağır ve tatlı bir aroması olup gül notaları taşır. Parfümlerde genellikle gül notaları yerine kullanılır. Bergamot, mandalina, yasemin ve gül ile birlikte kullanımı başarılı sonuçlar verir. Çiçekleri damıtılarak kullanılır. İlaç endüstrisinde yara iyileştirme, hafızayı geliştirme, canlandırma ve nefes darlığı tedavisinde etkilidir. Burberry My Burberry, Sel de Vetiver Diffrent Company, Comme des Garcons 8 88ıtır çiçeği kullanılan parfümler arasına girmektedir.


Iso E Super

ISO E SUPER
: Parfüm dünyasının harika molekülü olarak tanımlanan Iso E Super doğada referansı olmayan ve laboratuvar ortamında üretilen moleküllerden oluşur. Odunsu, ambersi yumuşak bir kokusu vardır. Ten üzerinde zaman içerisinde değişen ve cilt ısınıza uyum sağlayan bir karakter yapısı bulunmaktadır. Kokusunu önce hissettirir, sonra kaybolur, sonrasında tekrar ortaya çıkabilir.

Özellikle çiçeksi notalar içeren parfümlerin baz notalarında kullanılır. Iso E Super, Creed Aventus, Escentric Molecules 01, Tresor, Terre d’Hermes, Fahrenheit, Declaration by Cartier gibi pek çok ünlü parfüm tarafından kullanılmıştır.


Kara Mürver

KARA MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA) : Hanımeligiller familyasına bağlı olup, taneli ve şifalı bir bitkidir. Terleme çayı, patlangıç, sambucus olarak da bilinir.Bey az ya da açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri şemsiye biçimi oluşturarak açarlar. Çiçekleri olgunlaşınca küçük yuvarlak ve siyah renkli meyvelere dönüşürler.

Kara mürverin çiçekleri uçucu ve sabit yağ içerir. Kozmetik sanayinde ve ilaç sanayinde kullanılır. İdrar söktürücü, balgam söktürücü ve doğal müshildir. Terletme özelliği olup soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.

24 Faubourg Hermes, Eau Fraiche Bvlgari, Un Parfum d’Ailleurs et Fleurs The Different Company, Elderflower & Gooseberry Jo Malone başlıca kara mürver notalarının kullanıldığı parfümler arasında gelmektedir.


Karo Karounde

KARO KAROUNDE (LEPTACTINA SENEGAMBICA): Batı Afrika, Mali ve Gine’de yetişir. Çiçek yapısı gardenya ve yasemine benzemekle beraber daha odunsu daha baharatlı ve egzotik bir yapısı vardır.L’Artisan Timbuktu, Panthere Cartier ve Pleasures Estée Lauder başlıca karo karoundenotaları kullanılan parfümler arasındadır.


Küçük Hindistan Cevizi

KÜÇÜK HİNDİSTAN CEVİZİ (MYRISTICA FRAGRANS) :Muskat ya da hint cevizi olarak da adlandırılan halk arasında bebe cevizi olarak bilinen portakal ağacına benzeyen tropik bir ağaçtır. Küçük hindistan cevizi dense de, hindistan cevizi ile bir ilgisi yoktur. 2-3 cm uzunlukta, cevize benzer tohumları baharat olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu tohumlar sabit yağ ve uçucu yağ içerir.


Küçük Hindistan Cevizi

Ana vatanı Endonezya’nın Banda Adaları olmakla beraber Karayip, Grenada, Malabar sık yetiştirilen bölgelerdir.

Baharat olarak yemeklere eklenmekle birlikte iştah açıcı, gaz giderici ve sakinleştirici olarak kullanılmaktadır. İlaç endüstrisinde sinir ve sindirim sistemlerine ilişkin bozukluklar için, öksürük şurubu bileşenleri içerisinde ve diş macunu ürünlerinde kullanılır. Yüksek doz kullanımının tehlikeli sonuçları olabilir. Sersemlik, kusma, mide bulantısı, göğüste baskı, kasılma gibi yan etkiler yapabilir. Sütle beraber alınması halüsinasyon görülmesine yola açar.

Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tada sahiptir, ancak etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır.

Buharla damıtılması yolu ile elde edilen uçucu yağ, parfümeri ve ilaç endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. CK One Calvien Clein, Black Cashmere Donna Karan,
Bleu De Chanelbaşlıca küçük hindistan cevizi notalarının kullanıldığı parfümler arasına girmektedir.


Laden

LADEN : Akdeniz ikliminde yetişen otsu bilgilerdir. Yaprakları yapışkandır. Pembe, beyaz ve sarı renkli çiçekleri vardır. Türkiye’de yabani otlar arasından sıyrılarak yetişmekte olan bu otsu bitki, genellikle orman yangınları sonrası çam ağacı yerine oluşmaktadır. Yapraklarının ve dallarının damıtılması suretiyle elde edilen reçine, sabun, parfüm ve kozmetik endüstrisinde kullanılır. Ayrıca ilaç sanayinde de kullanılmakla birlikte bitki çayı halinde kabızlık söktürücü özelliği bulunmaktadır. Birçok ülkede kullanımı yasaklanan sperm balinasından elde edilen amber yerine kullanılmaktadır. Coco Eau de Parfum Chanel, 212 Men Carolina Herrera, Gucci pour Homme Gucci, Un Jardin Sur Le Nil Hermes başlıca laden notalarının yer aldığı parfümler arasına girmektedir.


Liçi

LİÇİ: Ana vatanı Güney Çin olmakla beraber, Filipinler, Endonezya, Havai, Hindistan ve Vietnam yetiştirildiği başlıca bölgelerdir.Tropikal bir meyvedir. Türkiye’de Mersin civarında da yetiştirilmektedir. Liçi ağacı 15-20 metre boyuna ulaşabilen meyvesi 3-4 cm uzunluğunu bulan bir ağaçtır. Dış görünümü çileğe benzemek ile beraber, daha sert ve beyaz bir iç görünümü bulunmaktadır. The One Dolce Gabbana Eau De Parfum, Chanel Coco Mademoseille Eau de Parfum başlıca liçi notaları kullanılan parfümler arasında gelmektedir.




Misk

MİSK : Misk, baz notaların içinde yaygın olarak kullanılan aromatik çekici, çok sayıda parfümün temel bileşenidir. Himalayalar’ da yaşayan erkek misk geyiğinin karın derisinin altındaki salgı bezinden salgılanan misk, afrodizyak ve kas gevşetici olarak da kullanılır. Ceylan dışında, Afrika’da yaşayan miskkedisinin dışkısından da elde edilebilen keskin kokulu güçlü bir sabitleyicidir. Asya kıtasında ise bir tür keçiden üretilen misk, en yaygın ve bol miktarda üretilen cinsidir. Misk kokusu, diğer kokular içinden hemen ayırt edilebilen, sıcak ve güçlü bir sabitleyicidir. Ham halinin ağır bir kokusu olan misk, bugün sentetik olarak da üretilen Orta Doğu ve İslam kültürünce yoğun kullanılan, bir çok parfüme eşlik eden bir kokudur.


Müge Çiçeği

MÜGE ÇİÇEĞİ (CONVALLARIA MAJALIS): Zambakgiller familyasına ait olan Müge Çiçeği, Kuzey yarım kürenin ılıman iklimlerinde yaygındır. İlkbaharda 15-20 cm’e kadar uzayan geniş yapraklar verir.Yaprakların arasından aynı dal üzerinden sıralanmış çan biçiminde sarkan küçük beyaz çiçekler açarlar. Çok güzel kokusu olan müge çiçeği parfümeride yaygınlıkla kullanılmaktadır. İnci Çiçeği ( Lilly of the Valley ) olarak da adlandırılan bu çiçekler bir çok kraliyet düğününde prenseslerin gelin buketi olmuştur. İyi şans getirdiğine inanılan bu güzel kokulu çiçekler, Jacky Kennedy, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Prenses Diana ve Kate Middleton gibi önemli isimleringelin buketi tercihi olmuştur. Idylle Guerlain, Angel Thierry Mugler başlıca müge çiçeğikullanılan parfümlerdir.

ORYANTAL: Vanilya, amber gibi tatlı kokular grubuna giren, aynı zamanda da asilbent ve balzamik gibi keskin notalar içeren koku grubunun büyük ve önemli bir kategorisidir. Bu kokular içerdikleri tütsü ve baharatlar nedeniyle Uzak doğudan gelen kokular ile ilişkilendirilir. Sıklıkla vanilya, amber, tütsü ve baharat notaları ile birlikte kullanılır.


Osmanthus

OSMANTHUS : Zeytingiller ailesinden gelen osmanthus, yaprak dökmeyen, dört mevsim yeşil kalabilen sık ve sert yapraklı bir bitkidir. Boyları 4 ila 5 metreyi bulabilmektedir. Yaprakları, beyaz çiçeklerini saklayacak kadar sık ve çoktur. Yaz sonuna doğru çiçek açar ve güneş alan yerlerde yetişirler. Uzaktan bile varlığını hissettirebilen, şeftali ve vanilya kokularının karışımını andıran yoğun ve muhteşem kokuları vardır. Sarı çiçekli olan türü, Uzak Doğu’ da aromatik çay ve içeceklerde kullanılır. Osmanthus notası içeren parfümlere örnek olarak L’Agent Agent Provocateur‘u verebiliriz.

OUD : Hindistan’ın ünlü çay üretim bölgesi Assam’da keşfedilen Oud, Agar ya da Aquilaria olarak bilinen ağacın küflenmesiyle ortaya çıkan muhteşem kokulu, koyu renkli reçinedir. Şekerli, odunsu, aromatik bir yapısı olan oud, nadir bulunması nedeniyle dünyanın en pahalı reçinesidir. Daha çok doğuya ait bu koku, Japonların dini ritüellerinin en önemli tütsü malzemesi olarak yerini almaktadır. Zara Oud Zara, Oud Obsolu Cartier, Wonderoud Comme Des Garcons, Miu Miu Eau De Parfum başlıca oud notalarının kullanıldığı parfümler arasında yer almaktadır.


Paçuli

PAÇULİ : Endonezya ve Malezya’da vahşi bölgelerde yetişen bu bitkinin yapraklarından elde edilen, doğal bir bileşendir. Bitkinin kurutulmuş yaprakları paçuliesansının elde edilmesi için buharla damıtılır. Çok yoğun, yumuşak topraksı bir kokusu vardır ve parfümcülükte doğru ölçü ile kullanıldığında farklı ve doğal bir etki bırakır, aşırı kullanılması kokuyu ağırlaştırabilir. Bir çok kaliteli parfümde kullanılmaktadır. Paçuli yılan ısırıklarında panzehir olarak kullanılmakta olan çok değerli bir bileşendir. Pleasures Estee Lauder, Idylle Guerlain, Comme des Garcons 8 88, Agent Provocateur Maitressebaşlıca paçuli notalarının yer aldığı parfümler arasına girmektedir.


Perilla

PERİLLA : Japonca adıyla “shiso” olarak da tanınan perilla, nane ailesinden gelen kırmızı veya yeşil renkte bir bitkidir. Kırmızı perillanın anasona benzer bir kokusu olup yeşil perillaya göre daha az baharatlıdır. Tadı tarçını andırır. Mineraller, vitamin, kalsiyum ve demir bakımından zengin olan perilla yaprakları, gastronomide önemli bir kullanım alanı bulmaktadır. Yeşil perilla yaprakları suşi yapımında kullanılırken, sashimi yanında servis de edilir. Kırrmızı perilla ise turşu yapımında kullanılmaktadır.

Yaprak ve tohumları ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Perilla yağı omega 3 yönünden zengindir. Perilla yağı, alerji tedavilerinde, astım ve kas spazmlarında kullanılmaktadır.

Kokusuyla parfümlere de eşlik eden perillanın kullanıldığı parfümler arasında Mandarino di Amalfi Tom Ford, De Bachmakov The Different Company gelmektedir.



Süsen

SÜSEN (İRİS): Bahar aylarında hoş kokulu çiçekler açan süsen köklerinin kurutulup sıcak bir ortamda bir kaç yıl saklanması halinde, yumuşak bir koku yayan yağa dönüşür. Köklerinden elde edilen yağ, kıymetli bir parfüm malzemesidir. Süsen menekşe kokusunu hatırlatan kokusu ile güçlü bir sabitleyicidir. Maruz kaldığı işleme göre hafif bir menekşe kokusu izi taşıyan ağacımsı bir koku da elde edilebilen soğanlı bir bitkidir. Chanel Chancekoleksiyonu, Eau Sauvage eau de Toilette, Joy Forever Jean Patou, Chanel N°5 Parfume başlıca süsen notaları yer alan parfümler arasına girmektedir.

ŞİPRE :Temel notaları paçuli, misk, meşe yosunudur. Kalıcılıkları yoğundur. Alt notalarda hakim olan şipre genelde üst kokularda yer alan turunç, odunsu ve çiçek notaları ile birlikte kullanılır.

Adını Cyprus ( Kıbrıs) ‘ın fransızca telaffuzundan alan odunsu, yosun ve toprak kokuları içeren bu türe, French Lover Frederic Malle ve Femme Rochas‘ ı örnek verebiliriz.


Tonka Fasulyesi

TONKA FASULYESİ : Güney Amerika kökenli tonka ağacı fasulyesinin tohumlarından elde edilen bu güçlü yağ, parfümlerde, sabun ve aromatik tütün üretiminde kullanılır. Parfüme oryantal bir hava verir. Parfümlere baz nota olduğu gibi, Fransız mutfağının tatlılarına ve yemeklerine eşsiz aromalar katar. Parfümeride bu denli kullanılmasının nedeni vanilyaya ikame bir madde olarak kullanılabilmesidir. Vanilya aromasını veren kumarinmolekülü aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir özellik içerdiğinden fazla tüketilmesi kalp krizine neden olabilmektedir. Bu nedenle bazı ülkelerde kullanımına kısıtlamalar getirilmiştir. Oh Lola Marc Jacobs Eau de Parfum, Angel Thierry Mugler, Chanel Coco Noirbaşlıca tonka fasulyesi kullanılan parfümler arasına girmektedir.


Trüf Mantarı

TRÜF MANTARI: Genellikle meşe ağacı köklerinde toprağın 5 cm ila 20 cm derinliğinde yetişen kokulu bir mantar türüdür. Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’da bulunur. Fransa ve İtalya dünya rezervinin neredeyse tamamına sahiptir. Nadir bulunan bir mantar olduğu için oldukça pahalıdır. Beyaz mantar en kıymetli olan türüdür. Özel yetiştirilmiş köpekler veya özellikle dişi domuzlarla aranır. Erkek domuz salyasının kokusu ile trüf mantarıkokusu arasındaki benzerlik dişi domuzun uyarılmasına ve trüf mantarının yerinin kolaylıkla tespit edilmesine neden olur.

Özellikle Fransız ve İtalyan mutfaklarında sıklıkla kullanılan bir mantar çeşididir. Yemeklerin üzerine rendelenerek çiğ olarak servis edilir. Mutfağın elması veya kara elmas olarak da adlandırılan trüf mantarının yağı ve esansı da oldukça pahalı bir maddedir.

Başlıca trüf mantarı notalarının kullanıldığı parfümler arasında Tom Ford Black Orchid, Valentina Valentino Eau de Parfum gelmektedir.


Vanilya

VANİLYA: Orkide familyasından gelen vanilya, Meksika, Karayip Adaları, Komor Adaları, Endonezya, Tahiti, Madagaskar’da yetiştirilen tropikal, reçinemsi ve sakızımsı bir bitkidir. Vanilya, sıcak ve tatlı notalarıyla, sadece oryantal kokuların değil, bir çok parfümün baz notalarında önemli sabitleyici görevi taşırlar. Diğer sabitleyicilerden farklı olarak parfüme ekstra bir yumuşaklık katar. Fazla işçilik gerektiren bir bitkidir, ilk ürününü yaklaşık 3 yıl kadar sonra vermektedir. Meyve koparıldıktan sonra güneşte kurutulur. Vanilya esansı elde etmek için, vanilyanın tomurcukları çiçek açmadan hemen önce toplanır ve güneşte kurutulur. Bir kaç ay boyunca da dinlenmeye bırakılır. Safrandan sonra en pahalı bitkidir. Oh Lola Marc Jacobs Eau de Parfum, J`adore Christian Dior Eau De Parfum, Shalimar Guerlain başlıca vanilya içeren parfümler arasında gelmektedir.


Vetiver

VETİVER (KABE SAMANI): Doğu Asya’ya ait bu bitki, Haiti, Hindistan ve Sri Lanka’da yetişen tropikal bir bitkidir. Vetiverin kokulu köklerinin buharla damıtılması ile elde edilir. Daha çok niş parfümlerde ve erkek kokularında tercih edilir. Özellikle yeşil nota temalı parfümlerin orta ve alt notalarına keskin bir odunsuluk veren çok güçlü ve etkili bir kokudur. Uçucu bileşenler için güçlü bir sabitleyicidir. Vetiveringüçlü bir gevşetici etkisi vardır.
Sel De Vetiver The Different Company, Timbuktu L`Artisan Parfumeur, Chanel Chance Eau Fraiche başlıca vetiver notalarının yer aldığı parfümler arasına girmektedir.


Heliotrope (Yalancı Vanilya Çiçeği)

YALANCI VANİLYA ÇİÇEĞİ (HELIOTROPE): Vanilya bitkisi ile hiçbir ilgisi olmayan ancak kokusu nedeniyle yalancı vanilya çiçeği olarak adlandırılan sıcak ve ılıman iklimlerde yetişen tropikal bir bitkidir. Ana vatanı Peru’dur. Latince adından dolayı Güneş çiçeği; güneşli bölgeleri sevmesi nedeniyle kedi otu diye de anılır. Ay çiçeği gibi güneşi takip eder ve çiçekleri güneşe dönük olur. Genel olarak mor renkli, vanilya kokulu çiçekler açarlar. Çiçekleri uzun ömürlüdür. Nadir de olsa beyaz, sarı ve leylak renginde çiçekler açan türleri de bulunmaktadır. Bahçede ve saksıda yetiştirilebilen yalancı vanilya, genellikle kısa bodur bir çiçek türüdür. Love Chloe Eau De Parfum,Bvlgari Pour Femme başlıca yalancı vanilya çiçeği notalar içeren parfümler içindedir.


Ylang Ylang

YLANG YLANG (CANANGA ODORATA):Ylang ylangesansı ağacı Filipinler’e özgü Cananga Odorataağacının kokulu filizlerinden, haftada bir defa sabahları erken saatlerde toplanan çiçeklerin buharda damıtılmasıyla elde edilir. Komor adaları ve Madagaskar’da da yetiştirilir. Özellikle çiçekli ve oryantal kokularla birlikte kullanılır. Baş döndürücü, tatlı kokusuyla parfüm üretiminde sıklıkla karşılaşılan bir bileşendir. Aroma terapi ve sabun üretiminde de tercih edilen kokuların başında gelmektedir. Chanel Coco Mademoiselle, L’Instant de Guerlain başlıca ylang ylang içeren parfümler arasına girmektedir.


Yıldız Anason

YILDIZ ANASON (ILLICIYM VERUM): Anason tadını veren anethol içeriği nedeniyle anason ile aynı etkilere sahiptir. Daha ucuz olması nedeniyle yaygın olarak anasonun yerine kullanılmaktadır. Yıldız biçiminde meyveleri bulunmaktadır. Ana vatanı Çin’dir.

Olgunlaşmadan önce toplanan kokulu meyveleri, güneş görmeyen bir ortama serilerek kurutulur. Uzak doğu mutfağında ve uçucu yağ yapımında yaygın kullanıma sahiptir. Armani Code Giorgio Armani yıldız anason notalarının kullanıldığı başlıca parfümlerin başında gelmektedir.

Yıldız anasonun meyveleri safra kesesi hastalıklarında ve karaciğer yetmezliğinde ilaç tedavisi görevi üstlenir. Öksürük, hazımsızlık tedavisinde ilaç olarak kullanılır.


Yuzu

YUZU (CITRUS ICHANGENSIS) : Pürüzlü bir görüntüye sahip olmakla birlikte greyfurta benzeyen, ekşi mandalina ve narenciye arası bir uzak doğu bitkisidir. Sarı veya yeşil meyveleri bulunmaktadır. Aromatik yuzu meyveleri greyfurt boyutuna kadar büyüyebilmektedir. Japon Limonu olarak da adlandırılan yuzu meyvesi uzak doğu mutfaklarında kokulu kabuğu rendelenerek et ve balik yemeklerinde sıklıkla kullanılmakta. L’Eau d’Issey Pour Homme Issey Miyake, Vera Wang for Men Vera Wang, Fatale Pink Agent Provocateur başlıca yuzu notaları içeren parfümler arasındadır.
 
K

kiton men

Misafir
#2


Bergamot, sedef otugillerin minnoş üyelerinden biri. Minnoş dediğimize bakmayın tabii, kendisi boyu 4 metreye kadar çıkabilen bir ağaç türü aslında. Minik olansa limona benzeyen ve yeşil-sarı renkte olan aynı isimli meyveleri.

Türkiye'de Doğu Akdeniz'de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi şehirlerde yetiştirilen bergamotun ana vatanıysa Batı Hindistan. Bu bitki, özellikle hoş kokusu sayesinde hemen ayırt edilebiliyor. En çok "bergamotlu siyah çay" ya da "Earl Grey" olarak anılan çay sayesinde tanınıyor.

Oysa bergamot sadece siyah çaya aromasıyla dahil olan bir meyve değil, kendisinin başrolde yer aldığı çayı, yağı ve reçeli de var.


Bergamot; bitkiler aleminin, kapalı tohumlar bölümünün, iki çenekliler sınıfının, sapindales takımının, sedef otugiller ailesinden bir yarı canlıdır.

Anavatanı Hindistan’ın batısıdır. Türkiye’de Adana, Hatay ve Mersin civarında yetiştirilmektedir.

Çiçekleri küçüktür ve beyaz renklidir, meyveleri ise küre biçiminde veya armuda benzemektedir. Boyu ortalama 5-7 cm arasındadır.

İsmi Türkçe “Bey Armudu” kelimelerinin bozularak Fransızca “Bargamote” kelimesine dönmesiyle oluşmuştur.


Parfümeri sanayisinde kullanılır ve esansı elde edilen bir bitkidir. Öz suyundan kalsiyum sitrat ile sitrik asit elde edilmektedir. Çay sektöründe koku vermesi için çaylara da karıştırılmaktadır. Bunların yanı sıra reçeli de yapılmaktadır.
 
K

kiton men

Misafir
#3
kakao3.jpg

Kakao, 4-8 metre boyunda ebegümecigiller familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü. Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir

İlmi adı Theobroma Cacao’dur. Anlamı”tanrıların besini’‘dır. Tohumları çikolata yapımında kullanılır. Kakao 4-10’nı boyunda bir ağaçtır, dalları sarmaşık dizili basit yapraklarla örtülüdür. Oldukça küçük olan çiçekleri her mevsimde açar, meyvesi salatalık şeklindedir, yer yer kırmızılı sarı renkte ve etlidir; yumuşak etinde 25-40 tane tohum bulunur. Kakaonun niteliklerini ilk öğrenenler İspanyollarla Portekizlilerdir; ama bunu sır olarak uzun süre başkalarından sakladılar. Kakao çok sıcak, nemli, gölgeli, özellikle potasça zengin derin, hafif ve verimli toprak isteyen nazik bir ağaçtır; rüzgârdaan hiç hoşlanmaz.
 
K

kiton men

Misafir
#5
Tarcin-Cinnamon-1-1.jpg

Tarçın genel olarak ağacının kurutulmuş kabuklarının kullanıldığı, kışın yapraklarını dökmeyen, küçük ağaçlar şeklinde büyüyen bir bitkidir. Aromatik kokusu sayesinde mutfaklarımızın vazgeçilmez baharatı ve oldukça da şifalı bir ağaç cinsidir. Halk arasında her derde deva olarak bilinen tarçının sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar tarçının mucizevi bir baharat olduğunu kanıtlamaktadır.

Dünyanın en eski ve en ünlü baharatlarından biri olan tarçın, birçok ülkedeki aşçılar tarafından tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Tarçının kullanılma alanlarından biri de parfümeri sektörüdür. Tarçının kabuklarından elde edilen, uçucu bir yağ olan tarçın esansı oldukça kuvvetli tarçın kokmaktadır.
 
K

kiton men

Misafir
#6
download.jpg


Gardenya, ismini İskoçyalı botanikçi Alexander Garden'dan alan bir çiçek cinsi. Eski dünyanın tropikal ve yarı tropikal bölgelerinde yetişen ve kokulu beyaz çiçekler açan ağaç türündendir. Gardenia jasminoides çok gösterişli bir bitkidir. 60 kadar türü vardır. Bu türler kök boyasıgiller familyasında sınıflandırılır

Gardenia bitkileri, Rubiaceae bitki ailesinin üyeleridir ve Çin ve Japonya da dahil olmak üzere Asya ve Pasifik Adaları’nın bazı bölgelerine özgüdür. Günümüzde gardenya meyve ve çiçeklerinin etanol özü, bitkisel ilaç ve aromaterapide birçok şekilde kullanılmaktadır. Öncelikli esansiyel yağı yapmak için kullanılan tipte Gardenia jasminoides Ellis denen 250’den fazla farklı türde gardenya bitkisi vardır.
Tıbbi amaçlar için kullanılan en yaygın ekstrakt türü, enfeksiyonlarla ve tümörlerle savaşmak gibi çok sayıda kullanıma sahip olan gardenya esansiyel yağıdır. Güçlü ve “baştan çıkarıcı” çiçek kokusu ve gevşemeyi teşvik etme yeteneği sayesinde, losyonlar, parfümler, vücut yıkama ve diğer birçok topikal uygulamaları yapmak için de kullanılır.
 
K

kiton men

Misafir
#7
download (1).jpg

OLİBANUM

Akgünlük ağacı anadoluda yaygın bir biçimde yetişen ve sakızının faydaları ile öne çıkan bir bitkidir. Özellikle vücuttaki bir çok ağrıyı sızıyı, sancıyı ve ödemi emici özelliklere sahip olan akgünlük ağacı sakızı, gözlerden tutun da kapanmayan yaralar için sunduğu çok önemli bitki şifaları ile bilinmektedir.

Şimdi sizlere akgünlük ağacı sakızı nasıl kullanılır ve akgünlük ağacı sakızının faydaları nelerdir kısaca bilgi verelim. Akgünlük nedir (Gummi Olibanum) : Günlük ağacı Afrika, bazı Arap ülkeleri ve Hindistan’da yetişen, 8 metreye kadar uzayabilen, nispeten küçük ağaçtır. Akgünlük bu ağaçlardan elde edilen bir tür ağaç sakızıdır. Ağaçların gövdesine çizikler açılarak dışarı çıkan akgünlük sertleşince ağaçtan kazınır. İçerisinde uçucu yağlar ve organik asitler barındırır
 
K

kiton men

Misafir
#8
0B99DD30-86C5-462F-A259-240989167FF6.jpeg

Muskat – Nutmeg diğer ismiyle (Küçük Hindistan Cevizi), Myristica cinsinin çeşitli türlerinin tohum veya öğütülmüş bileşinidir. Myristica çeşitleri (kokulu hindistan cevizi veya gerçek hindistan cevizi), meyvesinden elde edilen iki baharat için yetiştirilen koyu yapraklı yaprak dökmeyen bir ağaçtır.Aynı zamanda bir uçucu yağ ve hindistan cevizi tereyağı ticari bir kaynağıdır.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
K

kiton men

Misafir
#11
download (2).jpg
GİNGER

Baharat dünyasında en tanınmış olanlardan biri olan zencefil hem taze hem de kuru formda tüketilebilmektedir. Aynı zamanda toz haline, yağ ve meyve suyu haline getirilerek de tüketilen bir üründür. Şifalı bitkiler arasında faydaları en çok olanlardan biri olan zencefil; başta mide bulantısı, öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı olmak üzere daha birçok konuda sağlık açısından faydalıdır. Karbonhidrat, lif, protein, demiri potasyum, sodyum,çinko, fosfor ve magnezyum açısından zengin bir içeriğe sahiptir.

Zencefilin anavatanı Asya’ya uzanan tropikal bölgelerdir. Özellikle Avustralya, Çin, Brezilya, Jamaika, Hindistan, Afrika ve ABD ‘nin tropikal alanlarında yetiştirilebilmektedir. Günümüzde bitkilerle tedavilere yönelik ciddi bir eğilim başlamıştır. Bu nedenle çok tüketilmeye başlanan zencefil, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yakın zamanlarda da yemeklerde baharat olarak tüketilmeye başlanmıştır. Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş zencefilin kökleri tatlı, pasta, ekmek, şarap gibi alkollü içeceklerin yapımında kullanılmaktadır.
 
K

kiton men

Misafir
#12
images.jpg

CASSİS
( Siyah frenk üzümü yaprağı )

Siyah frenk üzümü, Grossulariaceae familyasından anavatanı orta, kuzey Avrupa ve kuzey Asya olan bitkidir. Meyvesi en fazla 1 cm çaplı, neredeyse siyaha yakın çok koyu mor renkte, parlak kabuklu yenilebilen bir üzümcüktür. Türk mutfağında iç pilav ve aşurede kullanılır

İngilizlerin frank üzümü. bildiğimiz siyah üzümün daha bir mor hali ve daha tatlı ve yoğun kokulusu. özellikle meyveli krem ve parfümlerin vazgeçilmezidir
 

mtekeler

Tanınan Üye
#13
Harika bilgilendirici bir yazı olmuş emekleriniz için teşekkürler

VTR-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Tuberose

Meşe Yosunu
#14
Ekli dosyayı görüntüle 1929


Gardenya, ismini İskoçyalı botanikçi Alexander Garden'dan alan bir çiçek cinsi. Eski dünyanın tropikal ve yarı tropikal bölgelerinde yetişen ve kokulu beyaz çiçekler açan ağaç türündendir. Gardenia jasminoides çok gösterişli bir bitkidir. 60 kadar türü vardır. Bu türler kök boyasıgiller familyasında sınıflandırılır

Gardenia bitkileri, Rubiaceae bitki ailesinin üyeleridir ve Çin ve Japonya da dahil olmak üzere Asya ve Pasifik Adaları’nın bazı bölgelerine özgüdür. Günümüzde gardenya meyve ve çiçeklerinin etanol özü, bitkisel ilaç ve aromaterapide birçok şekilde kullanılmaktadır. Öncelikli esansiyel yağı yapmak için kullanılan tipte Gardenia jasminoides Ellis denen 250’den fazla farklı türde gardenya bitkisi vardır.
Tıbbi amaçlar için kullanılan en yaygın ekstrakt türü, enfeksiyonlarla ve tümörlerle savaşmak gibi çok sayıda kullanıma sahip olan gardenya esansiyel yağıdır. Güçlü ve “baştan çıkarıcı” çiçek kokusu ve gevşemeyi teşvik etme yeteneği sayesinde, losyonlar, parfümler, vücut yıkama ve diğer birçok topikal uygulamaları yapmak için de kullanılır.
Gardenya kokusu olan parfümlere bayılırım özellikle Versace crystal noir...muhteşem bir gardenya amber parfümüdür...başlık süper olmuş hocam emeğinize sağlık...
 
K

kiton men

Misafir
#15
download (5).jpg

ORCHİD ( ORKİDE )

Familyası: Salepgiller (Orchidaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Anadolu'da tabiî olarak yetişmekle birlikte kültür şekilleri sera ve salonlarda yetiştirilir. Çeşitli türleri yavru vatan Kıbrıs'ın "Beş Parmak Dağları"nda da yetişmektedir.

Sera ve salonlarda yetiştirilen süs bitkisi. Tropik, subtropik, ılıman ve hatta serin iklim kuşaklarında tabiî hâlde yetişir. 20.000'den fazla tür ve varyeteye sâhiptir. Bunlar içinde 15-20 tânesi süs bitkileri olarak yetiştirilmektedir. Bilhassa Ceologyne cristata, Odontoglossum grande, Paphiopedilum insigne ve Lycaste skinneri çok kolay yetişen ve ısı istekleri fazla olmayan türlerdir.

Orkideler, sera ve salon süs bitkileri içinde çok nârin, gâyet güzel, câzip, dekoratif ve uzun müddet dayanan çiçekleriyle kıymetli bitkilerin başında yer alır. Aynı zamanda bilhassa tropik orkideler kesme çiçek olarak da özel bir renk ve fon güzelliğine sâhiptir. Tropikal orkideler genellikle epifit olarak ağaçların üzerinde yaşarlar.
 
K

kiton men

Misafir
#16
images (1).jpg

AMBERGRİS

1- Ambergris veya amber olarak bilinen esans hammaddesi. Çok ender bulunduğu için kullanıldığı esans kombinasyonlarına değer katar. Doğal olarak “sperm ” balinasının sindirim işleminin sonucunda oluşan salgı olduğu biliniyor. Fakat bu balina çok derinlerde yaşadığı ve yaşamı hakkında çok şey bilinmediği için balinanın midesinden geri mi kusuluyor yoksa poposundan mı atılıyor sorusunun cevabı henüz kesin değildir. Ambergris okyanus sularında yıllarca yüzebilir veya kumsallarda sahile vurabilir. Çoğunlukla Brezilya, Çin, Japonya, Maldivler gibi okyanusa kıyısı olan sahillerde rastlanır.

Tüm doğal içerikler gibi kokusu ve yapısı farklılıklar gösterebilir. Balinadan yeni atıldığında beyaza yakın bir rengi vardır ve taşa benzer. Zamanla okside olarak rengi koyulaşır . Kokusu da zamanla değişmekle birlikte animalik, denizsi, topraksı ve yoğun bir kokudur. Bir damlası bile esans kombinasyonunda etkili bir değişikliğe neden olur. Başlangıçta daha çok fiksatif yani sabitleyici etkisi nedeni ile parfüm dünyasında kullanılmıştır. Eski çağlarda başka amaçlı kullanımına da rastlanır.
Günümüzde kimyasal yapısı anlaşıldığı için yerine daha çok sentetik olarak elde edilen “ ambroxan ” kullanılır.



2- İspermeçet balinalarının bir özeliği de yedikleri yiyecek artıklarını kusarak atmalarıdır. Bu kusmuk bol yağ ve kolesteroller içerir. Buna gri amber (ambergris) denir ve antikçağlardan itibaren parfüm yapımı için kullanılır. Çok değerli bir maddedir. Bu nedenle ambergrise “yüzen altın” da denmektedir. Çünkü sudan daha hafif olduğundan deniz yüzeyinde yüzer halde veya sahillerde bulunur. Eski zamanlarda balina avcıları ambergris içeren bir ispermeçet balinası avladıklarında kendilerine piyango vurduğunu kabul ederlermiş. Ambergris maddesi balinanın dışkısında olduğu gibi kusmuğunda da bulunmaktadır. Saptanan en büyük tek parça ambergris 400 kg civarındadır. Aslında ambergrise “kusmuk” dememek gerekir. Çünkü tam bir kusmuk değildir. Balinalar geviş getiren hayvanlardan türediğinden, onlar gibi bölmeli işkembeye sahiptirler. Yani bir tür geviş getiren hayvandırlar. İspermeçet balinalarının da mideleri üç bölmelidir. Birinci bölme ineklerdeki işkembe gibidir. Bir tür hazne görevi görür ve midenin en geniş bölümüdür. Burada biriken ambergris 2-10 gün aralıklarla buradan atılır. Ambergris maddesi aslında bir geviş yani mideden ağza gelen yiyecek artığıdır.
 
K

kiton men

Misafir
#17
download (6).jpg

CARDAMOM ( KAKULE )

Bu pahalı bitki, son zamanların çok konuşulan bitkilerinden biridir. Özellikle dünya üzerinde belirli bölgelerde yetiştirilmesi onu daha da özel kılıyor. Latince adı Elettaria cardamomum‘dur. Batı ve Güney Hindistan’da yetiştirilebilen çok özel bir bitkidir. Özellikle Hintliler bu şifalı bitkiyi baharat olarak kullanır. En çok üretildiği ülke de yine Hindistan’dır. Zencefilgiller ailesine ait bir bitkidir. Sıcak bölgeleri seven, büyük yaprakları olan, 4-5 m’ye kadar boylanabilen ve bataklık ormanlarında yetişen çok yıllık bir bitkidir. Bu leziz bitkinin meyveleri ise 1-2 cm uzunluğunda, kirli beyaz veya sarıya çalan yeşil rengindedir. Asıl baharat olarak kullanılan kısmı ise tohumlarıdır. Bu leziz bitkinin tohumları 3-4 mm çapında, yuvarlak, koyu kırmızı renkte ve deyimi yerindeyse yeşil bir kılıf içerisindedir. Bu kılıfın içinde kakule tohumları korunmuş ve saklanmış olur. Kılıf açıldığında ise muhteşem kokusuyla tohumları ortaya çıkar. Çok keskin bir kokuya sahip tohumları, kokuları sebebiyle baharat olarak kullanıldığı için çay, kahve, yemeğe de harika bir koku kazandırır. Baharat olarak kullanıldığı gibi kozmetik sanayinde de kullanılır. Ayrıca bu şifalı bitki ile şurup da hazırlanabilir.

Yeşil haldeyken toplanır ve olgunlaşıp kuruması için güneşte bekletilir. Yıllardır değerini yitirmemiştir ve birçok ülkede yaygın olarak kullanılır.

Arap ülkelerinde, Hindistan’da, Orta Doğu’da yıllardır kullanılan bu şifalı ve faydalı bitki, artık ülkemizde de adını duyurmaya başladı. Adının duyulmasıyla birlikte bu şifalı bitki, yemeklere tat katmak ve çeşitli hastalıklara şifa bulmak amacıyla kullanılıyor. İngilizcede ‘cardamom’ adıyla anılan bu bitki, çaylara, kahvelere de farklı bir aroma, koku ve tat kazandırır. Yemeklere de baharat olarak karıştırılan bu enfes bitki sayesinde hem yiyeceklerimiz güzel bir aroma ve koku kazanmış olur, hem de çeşitli hastalıklara şifa kaynağı sağlamış oluruz. Meyvelerin kurutulmasıyla elde edilen tohumları özellikle balık ve baklagil yemeklerine harika bir tat kazandırır. Ayrıca çeşitli sütlü tatlılar, muhallebiler ve hoşaflar için de bitkinin tohumlarının kullanılması mümkündür. Farklı tatları seviyor ve denemek istiyorsanız tam size göre bir baharat türüdür.

Bu bitkiyi birçok alanda afiyetle tüketebilirsiniz. Yemeklerinize farklı bir tat katar, tatlandırıcı ek bir bitki şeklinde eklenebilir. Bu şekilde eklendiği gibi kahve ve çay şeklinde de tüketilebilir. Farklı şekillerde tüketilmesi kullanım sıklığını arttırır.
 

Tuberose

Meşe Yosunu
#18
Tuberose - Sümbülteber
Bilimsel adı Polianthes tuberosa olan sümbülteber asparagaceae / kuşkonmazgiller familyasından çok yıllık ve soğanlı bir bitkidir. Anavatanı Meksika ve Güney Amerika'dır. Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişmektedir.

Şerit şeklinde yaprakları olan sümbülteber tomurcukları glayöl gibi uzun bir sap üzerinde yer alır. Alttaki tomurcuklarından itibaren çiçek açmaya başlar, bu nedenle tohum elde etmek istenmiyorsa solanları koparmak gerekmektedir. Yaz aylarından itibaren çiçek açmaya başlar ve kışa kadar sürer.
Sümbülteber çiçekleri, beyaz renkli, katmerli, ve çok güzel kokulu olur. Doğal olarak yetişenlerin çiçekleri yalınkattır.

Sümbülteber çiçeklerinin uzun ömürlü olmasından dolayı daha çok kesme çiçek olarak seralarda yetiştirilmektedir. Esansı ise kozmetik ve parfümeri sanayinde kullanılmaktadır.
200 gr. sümbülteber esansı bir ton tomurcuktan elde edilmekteymiş. Bu nedenle en pahalı parfümler arasında yer almaktadır.

Gübreli, kumlu ve süzek toprakları seven sümbülteber soğanla üretilmektedir. Fazla sulama ve geçirgen olmayan topraklar soğanlarının çürümesine neden olmaktadır. Kıyı bölgelerimizde kışın soğanlarını sökmeye gerek yoktur.

Devamı linkte

https://kadirbekci53.blogspot.com/2013/12/parfum-kokulu-bir-cicek-sumbulteber.html
 
K

kiton men

Misafir
#19
download (7).jpg

ANGELİCA ( MELEK OTU )
Eski çağlardan bu yana insanlar tarafından çok sık kullanılan bir bitkidir. Boyu 3-4 metreyi bulabilir. Özellikle Çin, Kore ve Japonya’da yetişen bu bitki, ülkemizde de Doğu Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. Bir diğer ismi Angelica olan Melek otu, Eylül ve Ekim aylarında toplanarak kurutulur.

Maydanozgiller familyasından, iki-dört yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. Kuzey Yarıküre ve Yeni Zelandada yetişen otuz kadar melekotu türü vardır. Bunlardan konumuz yönünden önemli olanları Angelica Sylvestris ve Angelica Archangelica (A. officinalis) adlı iki türdür.
A. Sylvestris türü melekotu, ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadoludaki dağlarda ve Uludağ yöresinde yetişmektedir. 70-200 cm. boylanabilen, iki-dört yıllık dayanıklı, hoş kokulu olan bu bitkinin yaprakları çok parçalı, silindir biçimli gövdesinin içi boş, çiçekleri beyaz ya da pembemsidir. Doğu Anadoluda gövde ve yaprak sapları soyulup sebze olarak yenir: Bursa yöresinde bunlarla reçel yapılır. Bitkinin kökü, tanen ve uçucu yağlar içeren esmer renkli, özel kokulu, buruk tatta ve kalın yapılıdır.
 
K

kiton men

Misafir
#20
ANAS 1.jpg
ANAS 2.jpg

ANİSE ( ANASON )

Vatanı, Asya’dır. Maydanozgillerden; yarım metre kadar yükseklikte bir bitkidir. Yaprakları yuvarlak veya böbrek şeklindedir. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. “Anason” denilen meyvelerinde “Anethol” vardır. Kokucu ve yakıcı lezzettedir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır.

Anason, kokusu ile tanınan, içki ve ilaç yapımında kullanılan şifalı bir bitkidir. İnsanlar tarafından binlerce yıldır baharat ve çay olarak kullanılmakta olan anason, özellikle sindirimi düzenleyici etkisiyle bilinir. Anason çayı, kabızlık, balgam, öksürük, uykusuzluk, stres, mide ve solunum yolu problemlerine iyi gelir. Anason yağı içeren merhemler ve sabunlar, cilt sağlığı için doğal bir ilaç görevi görüp akne tedavisine yardımcı olabilmektedir. Birçok öksürük şurubu ve boğaz ağrısı ilacının üretiminde de anasondan faydalanılmaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde zengin bir besin kaynağıdır.