PARFÜM NOTALARI

  • Konbuyu başlatan kiton men
  • Başlangıç tarihi
K

kiton men

Misafir
#21
download.jpg

CORİANDER ( KİŞNİŞ )

Kişniş, kinzi ya da aşotu, maydanozgiller familyasından, yaprakları maydanozu andıran, 20-60 santimetre yüksekliğinde, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilir. Kişniş sözcüğü Türkçeye Farsça'dan geçmiştir.
Meyvesinden yaprağına her yeri ayrı ayrı değerlendirilebildiği için aslında oldukça bereketli olan bu bitki, mutfaklarımıza en çok baharat haliyle konuk oluyor.Akdeniz iklimi yetişmesi için elverişli koşullar sağlarken, Akdeniz haricinde Afrika ve Asya'da da yetiştirilebiliyor.
Bu bitkinin, kurutularak baharat olarak yemeklerde ve çeşni olarak şekercilikte, pastacılıkta kullanılan meyvesi ya da tohumu.

Halk arasında "aş otu" olarak da biliniyor. Yeşil yapraklarıyla maydanoza oldukça benzeyen kişniş, tek yıllık otsu bir bitki.
 
K

kiton men

Misafir
#22
download (1).jpg

STAR ANİSE ( YILDIZ ANASON )

Yıldız anason, esmer kırmızı renkli ve anason benzeri kokulu bir bitkidir. Meyveleri olgunlaşmadan toplanan Yıldız anason, genelde güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Kurutulan meyveler direkt kullanılabilse de, yağı çıkartılarak da kullanılabilir. Asya mutfağında (Özellikle Çin ve Endonezya) ise kurutulmuş hali büyük bir yer kaplıyor. Tohum olarak kullandığımız anason ile karıştırsanız da, tek benzer yanları her ikisinin de Anethole adında bir uçucu yağ bulundurmasıdır.

Yıldız anason, ya da Çin yıldız anasonu, adını yıldız şeklindeki meyvesinden alan bir bitkidir. Ana vatanı Güney Çin olan bu bitki; günümüzde Kore, Japonya, Tayvan ve Filipinler gibi Asya ülkelerinde de yetişmektedir. Illicium Verum adlı bir ağaç türünün meyvesidir. Her biri tek bir tohum bulunduran 8 uca sahiptir.
4-9 metreye kadar ulaşan ağaçlardan elde edilen yıldız anason, şifalı bitkiler kategorisine girmekte. Hastalıklardan tutun, pastacılık sektörüne kadar kullanım alanı geniştir

Kurutulmuş hali veya yağı Asya mutfaklarında yer edinse de, günümüzde pastacılık sektöründe de kullanılır. Anason’dan daha ucuz olduğu için ister istemez daha çok tercih ediliyor. Galliano ve Sambuca içkilerinin yapımında ise anason yerine yıldız anason kullanılır.Meyveleri safra hastalıklarında ve karaciğer yetmezliğinde sindirim uyarıcısı olarak kullanılır.
Meyveleri olgunlaşmadan toplanır ve fazla güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Kurutulan bu meyveler direkt kullanılabileceği gibi yağı çıkarılarak da kullanılır. Tıbbi olarak kullanımı yaygındır. İlaç sektöründe de yeri gün geçtikçe artıyor. Öksürüğe iyi geldiğinden günümüzde bir çok öksürük şurubunun temelini oluşturuyor.
 
K

kiton men

Misafir
#23
images.jpg


images (1).jpg

CEDAR ( SEDİR )

Çamgiller ailesinden olan sedir, herdem yeşil, iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Kireçli, kumlu ve killi topraklarda yetişen sedir ağacı daha çok Akdeniz iklimini sever. Her ağaçtan olduğu gibi, sedir ağacından da sağlık sektöründe fayda sağlanmaktadır. Sedir ağacından elde edilen yağ cilt bakımından saç maskesine kadar birçok alanda fayda sağlanmaktadır. Sağlık açısından çok faydalı olan sedir ağacının özellikle cilt sağlığı açısından kattığı değerler saymakla bitmez. Cildin temiz olmasına, temiz kalmasına yardım eden sedir ağacı yağı, sedir ağacından elde edilmektedir.

Ayrıca kilo kontrolü sürecinde bağırsak düzenini kuramayanlar için de sedir ağacı yağı en sağlıklı alternatiflerdendir. Çam ağaçları kategorisinde yer alan sedir ağacı ülkemizin güney kesimlerinde görülebilir. Soğuk havalara dayanıklı olmadıklarından yıl boyu belli bir ısı üzerinde kalan iklimlerde yetişebilmektedir. Sedir ağacından elde edilen yağın keşfedilmiş özellikleri nedeniyle yağ kısa sürede kozmetik sektöründe de ciddi oranda kullanılmaya başlanmıştır.
 
K

kiton men

Misafir
#24
GJHFG.jpg
JFJ.jpg

AGARWOOD ( ÖD AĞACI )

Öd Ağacı, Uzak Asya’da ( Çin, Kamboçya, Malezya gibi )yetiştirilen ticari değeri çok yüksek olan bir ağaçtır. Udi Hindi olarak bilinen bu ağaç İngilizce’de Oud Tree olarak adlandırılır. Bahsedilen Öd ağacı, halk arasında ödağacı olarak da bilinen sarısabır ( aloe vera) ile karıştırılmamalıdır. Sarısabır bir kaktüs türüdür.
Sandal ağacı, Santalaceae familyasından tropik bir ağaç türü. Hoş kokusu ve tıbbi yararlılıkları ve kaliteli ağaç dokusu sebebiyle ticari olarak da yararlanılmaktadır.

Öd ağacı, kendine has bir koku yaydığı için parfümcülükte kullanılan en değerli ağaçlardan birisidir. Binlerce yıldır tütsüsü koku amaçlı olarak kullanılan bu ağaç günümüzde dünyaca ünlü parfümlerin yapısında yer almaktadır. Bu ağaçtan parfüm kokusu uzun ve uğraştırıcı işlemlerden sonra mümkün oluyor. Bu kısmı ne kadar doğrudur bilinmez ama Öd ağacından koku elde etme yöntemlerinden birisi; ağaç insan eliyle hastalandırılır ve hasta ağaç savunma sistemi gereği bir salgı salgılar. Elde edilen koku bu salgının damıtılması ile elde edilen yağdır. Yetiştirildiği bölgelerde bu ağacın kesimi sıkı devlet denetimi altındadır. Tek bir ağaçtan işlenebilecek ürün yüzbinlerce dolara kadar çıktığından bu ağaç ile ilgili devasa bir pazar söz konusudur. Bu ağaçların yağı için terör saldırıların dahi yapıldığı iddia edilmiştir.

Dal ve kabukları güzel koku için kullanılan bu bitki ayrıca bazı hastalıkların geleneksel olarak tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır. Yine bu ağaçtan haşere ilaçları da yapılabilmektedir. Ayrıca bu ağaçtan öd ağacı tespihi adı verilen tespihler yapılmaktadır.
 
K

kiton men

Misafir
#25
download (8).jpg

TOFFEE

Tofi, şeker veya pekmezin tereyağıyla birlikte ve zaman zaman unlanarak karamelize edilmesiyle yapılan bir şekerlemedir. Karışım, sıcaklığı 149-154 °C arasında ısıtılır. Hazırlanırken bazen kuru yemiş veya kuru üzümle de karıştırılır.
 
K

kiton men

Misafir
#26
images (2).jpg

YLANG YLANG

Cananga odorata ağacının çiçeklerinden elde edilen ylang ylang yağı hoş kokusu ve sağlığa olan faydaları ile bilinmektedir. Bu yağ daha çok kişisel bakım ürünlerinde tercih edilir. Saçların ve cildin sağlıklı bir yapıya ulaşmasını sağlar. Parfüm ağacı olarak da bilinen ylang ylang bitkisinin yağı, hoş kokusu sebebiyle, aromaterapilerde tercih edilmektedir. İçerisinde; p-kresil metil eter, metil benzoat, kariyofilen, seskiterpenler gibi maddeler bulunmaktadır.

Ylang ylang bitkisi, kokulu çiçekleri olması bakımından çok kıymetlidir. Halk arasında çoğunlukla parfüm ağacı olarak bilinir. Bitkiden elde edilen yağ, parfüm üretiminde esans olarak kullanılır. Aromaterapi uygulamalarında sıklıkla kullanılan bir yağdır. Ylang ylang yağının birçok sağlık sorununa iyi geldiği bilinir. Bu nedenle bazı bitkisel ilaçların üretiminde de yaygın olarak kullanılan oldukça aktif bir maddedir.

Özellikle araç tutması neticesinde mide bulantısı ya da baş dönmesinde sıklıkla kullanılan ilaçların içinde bulunur. Yağ egzotik bir kokuya sahiptir ve rengi hafif sarımsı tonlardadır hatta amber rengine bile benzeyebilir.
 
K

kiton men

Misafir
#27
download (9).jpg

CLOVES ( KARANFİL )

Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilirler. İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır ve 10–20 m uzunluğa erişebilir.


Karanfilgillerden, karşılıklı biçimde ensiz sivri yapraklı, boğumlu ince saplı, hoş kokulu ya da kokusuz, beyaz, pembe, kırmızı renkli güzel çiçekler açan, birçok türü bulunan, tarlada ve saksıda yetiştirilebilen, otsu bir süs bitkisi.

Mersingillerden, anayurdu Molük Adaları olan, Filipinler’de ve Hindistan’da da yetişen, yaz kış yaprak dökmeyen, çiçekleri gonca durumundayken toplanarak baharat olarak kullanılan bir ağaç.
 
K

kiton men

Misafir
#28
download.jpg

İRİS

İris, eski Yunancada ‘gökkuşağı’ anlamına geliyor. Bir yunan tanrıçasının da aynı zamanda. Tanrıların mesajını iletmek ve kadınların ruhlarını yer altı dünyasına götürmek için geldiğine inanılıyor. Van Gogh’un resimletmeyi en sevdiği çiçeklerden. Resimlerde genelde ölümü simgeler. Türk kültüründe de mezar çiçeği olarak bilinir. Çünkü elveda diyebilen ama mağrurluğunu koruyan bir çiçektir. O yüzden de biraz hüzünlü bir çiçektir.

İris, Rhizomlu, nadiren de yumrulu bir bitki. Sığ köklüdürler. Mavi, sarı, mor, pembe, turuncu ve beyaz renkte açan çiçek rengi çeşitleri vardır. Zaten Yunancadaki gökkuşağı kelimesinin bu çiçek için kullanılmasının sebebi de bu. Renk cümbüşü ve güzelliği ile bahçelerin vazgeçilmez çiçeklerindendir.
 
K

kiton men

Misafir
#29
images.jpg

THYME ( KEKİK )

Diğer İsimleri : Anzer çayı, Adi kekik (Akdeniz kekiği), Beyaz kekik, Catır - Girit kekiği, Güveyotu, Thymus vulgaris, Thymus, Thym

Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındandır. Güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Boyları 15 - 40 cm arasındadır. Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır. Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde, pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. Kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı
 
K

kiton men

Misafir
#30
download (1).jpg

RESİNS ( REÇİNE )

Reçine, başta çamlar ve kozalaklar olmak üzere bazı bitki ve ağaçların salgıladığı sarı renkli sıvı bir maddedir. Bu madde havadaki oksijen ile birleştiği zaman sertleşir. Hoş bir kokusu vardır. Ülkemizde en çok bilinen reçine türü çam ağaçlarının reçinesidir. Halk arasında çam sakızı adıyla da bilinir. Çam ağaçlarının yanı sıra maydonozgiller ve baklagiller gibi çeşitli bitki familyaları tarafından da üretilir. Reçine, katı veya yarı akışkan şeklinde betimlenir. Bitkilerin salgı kanallarında toplandıktan sonra dışarı verilir.

Reçine ayrıca oldukça değerli bir taş olan kehribarın fosilleşmiş halidir. Bu taş, çam ağaçlarının gövdesinden akan reçinenin toprak altında fosilleşmesi sonucunda oluşur.

Reçine, katı ya da yarı akışkan, billurlaştırılması güç, suda çözünmeyen, organik çözücülerde çözünen, ısıtılınca yumuşayan ve eriyen madde. Reçineler, bitkilerde bir yağ içerisinde erimiş halde veya zamklarla birlikte bulunurlar. Çamgiller, baklagiller, maydanozgiller gibi familyalarda reçine taşıyan bitkiler çoktur
 
K

kiton men

Misafir
#31
download (2).jpg

MYRRH ( MÜR )


Mür, Afrika ve Ortadoğu’da yaygın olarak bulunan Commiphora myrrha ağacından gelen reçine benzeri bir maddedir. Mür bitkilerle botanik familyalar açısından ilişkilidir ve dünyada en çok kullanılan uçucu yağlardan biridir.

Mür toplamak için, mür ağacı gövdeleri kesilerek içindeki reçinenin serbest bırakılması gerekir. Reçinenin kurumasına izin verilir ve ağaç gövdesi boyunca gözyaşı gibi akarak yerleşir. Daha sonra bu reçine toplanır ve buhar distilasyonu yoluyla uçucu yağ elde edilir.

Mür yağı isli, tatlı-acı bir kokuya sahiptir. Genelde parfüm ve diğer kokular için bir taban olarak kullanılır.
Mür, özellikle Yakın Doğu'da ilaç yapımında ve parfümeride yararlanılan, kokulu, yapışkan bir reçine türü. Başta Commiphora myrrha olmak üzere, çeşitli Commiphora türüne dahil ağaçlardan elde edilir.Doğu Akdeniz ülkeleri, Somali, Etiyopya, Yemen ve güney Arabistan’da yetişmektedir.
 
K

kiton men

Misafir
#32
download (4).jpg

LİLAC ( LEYLAK )

Leylak, zeytingiller familyasından, 20'ye yakın türü bulunan, bahçe ve parkların süslenmesinde çok kullanılan soğuklara oldukça dayanıklı ağaççıkların ortak adı. 3-4 metre boylanabilir.

Balkan yarımadasında yetiştirilmeye başlanan, Türkiye'de de yetiştirilmesi çok uygun bir çiçek türüdür. Yaprakları her dem yeşil değildir. Sonbahardan kışa doğru yapraklarını döker. Leylak -15 sıcaklığa kadar dayanıklıdır.

Akdeniz ve Karadeniz'de çok rahat yetişebilir. Yaprak ve çiçek döneminde sulama isteği fazladır. Çiçekleri çok güzeldir. Çiçeğiyle birlikte bir renk tonuna da ismini verir. İlkbahar döneminde hoş kokusuyla dikkat çeker. Ülkemizde çok tercih edilmektedir.
 
K

kiton men

Misafir
#33
download (5).jpg

PAPYRUS ( PAPİRUS )

Papirüs, Latince “Cyperus papyrus” denilen papirüsgiller familyasından otsu, kamışa benzeyen %80 su, %20 şeker içeren bir bitkidir. Daha çok Afrika’da Nil Nehri kıyılarında yetişir. Yalnız bugün aşağı Mısır’da bitki hemen hemen hiç kalmamıştır. Yukarı Mısır ve Habeşistan’da yer yer görülmektedir. Boyu ortalama 2-2.5 metre olup 4 metreye varabilir. Bilek kalınlığında üçgen gövdesi olup, şerit biçimindeki yaprakları üst tarafında şemsiye gibi toplanmıştır.

Eski dönemlerde sadece Nil ve Fırat nehirlerinin kıyı kesimlerinde bulunan bataklıklarda yetişmekteydi. Zamanımızda Nil nehrinin ve Sicilya Adasının bazı bölgelerinde az miktarda olsa da yetişmektedir. Antik Mısır’da papirüs hasır, kayık, kulübe ve özellikle yazı kağıdı olarak kullanılmaktaydı. Bunun yanı sıra köklerinden yakıt olarak faydalanılmaktaydı.